A3 Raporlama Nedir?

A3 Raporlama; Planla, Uygula, Kontrol Et ve Önlem Al (PUKÖ) olarak bilinen sürekli iyileştirme döngüsünü temel alır. Ekip iyileştirmeleri takip etmek için A3 boyutunda bir kağıt kullandığı için bu adı almıştır. Bu rapor temel olarak problem çözme için kullanılmaktadır ancak bunun yanında tüm sürecin ifade edilmesinde de kullanılmaktadır. Genellikle yalın üretim sistemlerinde kullanılmaktadır. A3 raporları çok laf yerine bol görsel kullanarak detayları görünür kılar. Bu sayede gereksiz ayrıntılarla boğulmayı önler. A3 raporlarında önemli olan süreç ve düşünce yapısıdır. 

A3 Raporlama 8 adımdan oluşmaktadır.

1.Adım:Problemin Belirlenmesi Ve Doğrulanması

Bu aşamada, problem açıklığa kavuşturulmalıdır. Burada sorunun tanımı yapılarak sonrasında nasıl bir iyileştirme ihtiyacı olduğu belirlenmelidir.

2.Adım:Problemin Alt Detaylarına Ayrıştırılması

İlk aşamada belirlenen problem, çözülmesi kolay alt konulara ayrılmalıdır. Burada amaç odaklanılması gereken alanın belirlenmesidir.

3.Adım:Hedefin Belirlenmesi

Belirlenen problemin çözümü için istenen iyileştirme hedefleri belirlenmelidir. Bu aşamada istenen hedefler ölçülebilir, gerçekçi ve ulaşılabilir olmalıdır.

4.Adım:Kök Nedenlerin Belirlenmesi

Burada 5N1K(Ne Zaman, Ne, Nerede, Kim, Neden) ve 2N(Ne Kadar, Ne Sıklıkta) soruları sorulmalıdır. Bu sayede sorunların sebepleri ayrıntılı görülür.

5.Adım:Çözümlerin Belirlenmesi

Hazırlanan kök neden analizleri doğrultusunda çözümler belirlenmelidir. Bu çözümler belirlenen problemi çözmelidir. Burada çözüm için gerekli araç ve yöntemler belirlenmiş olmalıdır.

6.Adım:Çözümlerin Takibi

Belirlenen çözümlerin takibi yapılmalıdır. Ve her bir önlemin başarıya ulaşıp ulaşmadığı takip edilmelidir.

7.Adım:Süreç Ve Sonuçların Doğrulanması

Gerçekleşen aksiyonlar doğrultusunda çözümlerin sonuçları izlenmelidir. Burada yapılan çözümlerin süreci iyileştirip iyileştirmediği kontrol edilmelidir.

8.Adım:Başarılı Sürecin Standartlaştırılması

Geride kalan 7 bölümde doğrulanan başarılı sonuçlar onaylandıktan sonra süreç standartlaştırılmalıdır.

A3 RAPORLAMA ÖRNEĞİ
Kaynakça:
  1. https://www.kalderankara.org/bilgi-merkezi/yonetim-ve-kalite-araclari/a3-raporlama
  2. https://www.donusumdanismanlik.com/a3-problem-cozme-teknigi/

 

 

Zeynep ŞAHİN

Endüstri Mühendisi

100% LikesVS
0% Dislikes

Zeynep ŞAHİN

Endüstri Mühendisi

One thought on “A3 Raporlama Nedir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.