İklim Değişikliği-Permakültür-İnsan

İklim değişikliği, Dünya’dan taşınmamıza kadar köklü değişikliklere neden olan bir sorundur. Yıllar içinde fark etmesek de artık değişimler daha belirgin gerçekleşmektedir. Yayınlanan raporların aktarılması sayesinde herkes aldığı bir takım “doğru önlemleri” tavsiye etmektedir. Fark etmediğimiz şey şu ki herkesin bir olarak yapmadığı her işlem bir bütün oluşturmamaktadır.

Bir filmle anlatacak olsak Snowpiercer filmi rönesans tablosudur. İklim değişikliği ile ısınan Dünyayı soğutması için atılan soğutucular fazla olunca dünya bir anda buz kütlesine dönmüştür. 1001 vagonlu bir trende yaşamlarını sürdürmeye başlamışlardır. Kast sistemi mantığında yerleştirilen insanların hayatta kalabilmesi için bazı vagonlara küçük birer ekosistem de kurulmuştur. İnsan yaşamının devam etmesi için gerekli olan, ihtiyaç duyduğumuz yaşamı sunan ekosistemi kurmuşlardır. Hani mahvettikleri için yaşamak zorunda kaldıkları o trene.

İklim Değişikliği-Snowpiercer
İklim Değişikliği-Snowpiercer Ekosistem Vagonu

Bir gün başımıza gelebilecek senaryonun iki sonucu vardır. Mars’a taşınmak ya da trene binmektir. Bu noktaya gelmeden yapılabilecekler listesindeki bir maddeden bahsedeceğim. Permakültür.

Permakültür Nedir?

Temel amacı “Bitki, hayvan ve insanları üretim amaçlı bir araya getirerek bakımı kolay, sürdürebilirlik ve kendi kendine yeten bir düzeni mümkün olan “en küçük alanda” yapmaktır.” şeklinde ifade edilir. Permakültür sayesinde bulunduğumuz alanlarda yapılacak değişiklikler ile çevreye olan zararımızı azaltabiliriz.

Permakültürü çevremizde uygulayabileceğimiz alanlar:

Su Hasadı: Yağan yağmur suyunu israf etmemek. Yatay kanallar sayesinde yağan yağmuru depolayabiliriz. Göl oluşturarak su ihtiyacını belli oranda karşılayabiliriz.

Kompost: Bitkisel ve hayvansal atıklarımızı gübreye dönüştürmek. Oluşan organik gübre sayesinde bitkiler doğal yollarla büyültülebilecektir.

Kardeş Bitkiler:  Birbirine fayda sağlayacak olan bitkilerin dikilmesi. Amaç, fayda-fayda ilkesine dayanan bu prensip sayesinde birbirleriyle çevreye yarar sağlamaktır.

İşçiliğin ve Masrafların Azaltılması: Kompost ve kardeş bitki uygulamaları sayesinde kimyasal gübrelemeye ve ilaçlamaya gerek kalmamaktadır. Tüm bu işlemler için gerekli yakıt-araç-insan işlemlerini de ortadan kaldırmış olacaktır.

Biyolojik Çeşitlilik: Permakültür farklı türden bitkilerin bir arada yaşamasına imkan vererek çeşitliliği arttırmaktadır. Zararlı türler için ilaçlama yerine yeni türlerin oluşmasını sağlayarak doğal ilaçlamaya imkan sağlamaktadır.

Hidroponik Sistem: Nüfus artışına bağlı olarak tarım da artık şehirleşmeye yenik düşmektedir. Gün geçtikçe açılan bu makas iklim değişikliğinde önemli etkilerden biri olarak kabul edilmektedir. Toprağın bozulması ile evlerimizde bir saksıda yetiştirebildiğimiz maydanoz, nane gibi ürünleri yıllar sonra yetiştiremeyebiliriz. Hidroponik sistem ile sudaki mineral ile topraksız ürünü yetiştirebiliriz.

Permakültür sayesinde kendi küçük alanımızı oluşturarak bir şeyleri tamir edebiliriz. Daha geniş bir alana dönüştürerek farkındalık yaratabiliriz. Asıl önemli olan şey hep beraber doğru olan etkili şeyi yapmaktır. En başta ise geç kalmadan tedbir almaktır. Barış Özcan’nın bu konuda bir videosu ile bitiriyorum. Permakültür alanında yapılmış ve kazanca dönüştürülerek fayda-fayda sistemine güzel bir uygulama örneğidir.

Kaynakça
  • www.wikipedia.org
  • www.sinpas.com
  • www.greenly.earth.com

Büşra ZORLU

Merhaba ben Büşra ZORLU. Pamukkale üniversitesi Otomotiv Mühendisliği mezunuyum. Bölümüm ve uzay gibi alanlardaki yeniliklerin sıkı bir takipçisiyim. Kullandığım kaynaklardaki bilgileri ve daha fazlasını siz değerli Çeyrek Mühendis okurlarına sıkılmayacağınız şekilde aktarmaya çalışacağım.

100% LikesVS
0% Dislikes

Büşra ZORLU

Merhaba ben Büşra ZORLU. Pamukkale üniversitesi Otomotiv Mühendisliği mezunuyum. Bölümüm ve uzay gibi alanlardaki yeniliklerin sıkı bir takipçisiyim. Kullandığım kaynaklardaki bilgileri ve daha fazlasını siz değerli Çeyrek Mühendis okurlarına sıkılmayacağınız şekilde aktarmaya çalışacağım.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.