Küresel Isınma ve Piller

Bu sıcak günlerde gündem de en çok konuşulan konu “Küresel Isınma”. Yaşadığımız Dünya, karbon salınımından dolayı “Bugün şu kadar zamanın en sıcak günüydü.” haberleri ile uyanıyoruz. Günlük hislerimizden ziyade küresel ısınmanın gelecek vadede zararları daha büyük olacağı çok açık bir gerçek. Bu sebepten ötürü bilim insanları daha az karbon salınımı için çalışmalarını sürdürüyor. Peki ya, bu konuda ne kadar hızlı olmalıyız ve piller veya enerji depolama sistemleri bu konunun neresinde?

Pil Teknolojisi ve Küresel Isınma

Karbondioksit salınımı küresel ısınmanın başlıca sebebidir. Karbondioksit salınımının bir sebebi ise fosil yakıtlardır. Fosil yakıtların kullanımının azaltılması gelecek vadede küresel ısınmaya karşı alacağımız bir koruma olacaktır. Bununla beraber pil teknolojisinin ve enerji depolamanın gelişmesinin bu konuda ki faydalarını inceleyelim.

  1. Elektrikli araçların yaygınlaşması fosil yakıtlı araçların azalmasını ve böylece araçlardan kaynaklı olan karbon salınımının önüne geçilmesini sağlayacaktır.
  2. Enerji depolama yani pil teknolojisinin gelişimi ile beraber yenilenebilir enerjinin kullanımında ki verim artar. Bunun sebebi güneş ve rüzgar enerjisi doğası gereği dalgalanan bir enerji akışına sahiptirler. Bu sebepten şebekeye direkt katılarak kullanılamazlar. Bu enerjisinin depolanarak sisteme katılması daha istikrarlı bir enerji sağlayacaktır. Bu da enerji üretiminden dolayı karbon salınımını azaltacaktır.
  3. Enerji depolamada oluşacak gelişme, şehir şebekelerinde üretilen ve tüketilen elektrik arasında ki dengeyi de sağlar. Bu sayede kaynaklar daha verimli kullanılabilir ve bu da elektrik şebekelerini daha sürdürülebilir hale getirir.

Kısaca 3 madde de bu teknolojinin gelişmesinden bahsetmiş bulunmaktayız. Elbette daha pek çok açıdan bu konuları çoğaltabiliriz. Peki ya, daha öncesinde bahsettiğimiz… Ne kadar hızlı olmalıyız?

Küresel Isınma ve Piller

Küresel ısınma dolayısı ile Dünyada sıcaklık artmaktadır. Burada dikkat çekmek istediğim nokta ise sıcaklık artışının enerji depolama sistemlerinde verimliliği düşürmesidir. Yani, öyleki yüksek sıcaklıklar bataryalarımızın enerji verimliliğini düşürebilir.

Bunun sebebini incelemek istersek; Piller, kimyasal tepkimelerle enerji depolayan araçlardır. Bu sebepten ötürü belirli sıcaklıklar arasında en çok verimi elde ederiz. Yüksek sıcaklıklar da bu reaksiyonlar hızlanır ve pilin boşalma hızı artar. Bu sebepten pillerin kapasitesi de etkilenir. Bunun yanı sıra yüksek sıcaklıklarda pilin içinde bulunan kimyasal bileşenlerde hızlıca bozulma durumu oluşur. Bu sebepten ötürü pilin ömrü azalır. Bu durum, batarya üretimi, atık yönetimi ve çevresel etkiler açısından da önemli bir sorun teşkil eder.

Bunun yanı sıra elektrikli araçlarda ki ısıl problemlerde su götürmez bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor. Elbet teknolojinin gelişmesinin bu sorunun üstesinden geleceğine inanıyorum. Bir başka açıdan baktığımızda karbon salınımında ki bir diğer sebep enerji üretimidir. Pilleri dolduracağımız ve üretim de kullanacağımız enerji!

İnsanoğlu olarak bir kısır döngüdeyiz;

Enerji ihtiyacımızdan dolayı karbon salıyoruz, bu sayede Dünyayı ısıtıyoruz. Bundan kurtulmak için pil teknolojisi geliştiriyoruz, yüksek ısılar verimini düşürüyor. Bunun yanında bu pili soğutmak içinde bir enerjiye ihtiyacımız var. Bu konuda güzel gelişmeler okumak dileğiyle.

Kaynakça
  1. https://birikimpilleri.net/blog/lityum-iyon-piller
  2. https://www.birikimpilleri.com/tr/blog/sicaklik-pil-omrunu-nasil-etkiler/78
  3. https://www.bbc.com/turkce/haberler-51144765

Ensar Metin KALENDER

Merhabalar, ben Ensar Metin Kalender,. Bülent Ecevit Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa da makine mühendisliği yüksek lisansım devam etmekte. İmalat, üretim, enerji ve enerji depolama gibi çeşitli alanlarla ilgileniyorum. Bu alanları öğrenmekte bir ömür yetmeyeceği gibi, paylaşmamanındı ömrü tüketeceğini düşünüyorum.

100% LikesVS
0% Dislikes

Ensar Metin KALENDER

Merhabalar, ben Ensar Metin Kalender,. Bülent Ecevit Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa da makine mühendisliği yüksek lisansım devam etmekte. İmalat, üretim, enerji ve enerji depolama gibi çeşitli alanlarla ilgileniyorum. Bu alanları öğrenmekte bir ömür yetmeyeceği gibi, paylaşmamanındı ömrü tüketeceğini düşünüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.