Tarihin Mühendis Kızları

Kadın Mühendisler…  Bilim deyince herkesin aklına her zaman erkekler gelir ve bilim adamı olarak anılırlar. Ancak kadınlar da bilimin içinde yer almışlar ve birçok keşifte bulunmuşlardır. Bu yazımızda tarihin mühendis kızlarına değinmek istedik. Bu listeyi olabildiğince uzatabiliriz. 

Edith Clarke

10 Şubat 1883 doğumlu olan Edith Clarke hayatı boyunca pek çok ilke imza atmıştır.

1918’de, Massachusetts Institute of Technology’den elektrik mühendisliği derecesi alan ilk kadın oldu. Ciddi bir çalışan bağlılığı sergileyen Edith, 1919’dan 1945’e kadar General Electric’te çalıştı ve sadece iki yıllık bir istihdamın ardından ilk kadın elektrik mühendisi oldu. 1921’de elektrik iletim hattı sorunlarını çözmek için kullanılan Clarke Hesap Makinesi için ilk patentini aldı. 10 yıl Teksas Üniversitesi’nde elektrik mühendisliği dersleri verdi ve bu başarısı onu Amerika’daki ilk kadın Elektrik Mühendisliği profesörü yaptı.

Edith Clarke’ın mühendislik kariyerinin ana teması; elektrik güç sistemlerinin tasarımı ve işletmesindeki problemlerin çözümünde, zahmetli hesaplamalarda harcanan zamanı basitleştirme ve azaltma eğiliminde olan matematiksel yöntemlerin geliştirilmesi olarak özetlenebilir. Üstün başarıları, gelecek nesil kadınlara mühendisliği kariyer hedefi olarak seçmelerinde ilham veren bir örnek oldu.

 

 

Stephanie Kwolek

Kurşun geçirmez yeleklerin ana maddesi, ilk mukavemetli sentetik elyaf olan Kevlar’ı icat etti. Stephanie Kwolek kimyager ve mucitti. 1995 yılında Ulusal Mucitler Onur Listesi’ne ve Ulusal Teknoloji Madalyası dahil olmak üzere birçok ödüle layık görüldü. Kariyeri boyunca birçok patent başvurusunda bulundu.

 

 

Beatrice Shilling

‘Tilly’ olarak bilinen efsane makine mühendisi. Motorlara olan sevgisi erken yaşlarda başladı. Hatta bir röportajında ‘Bütün paramı bir somun anahtarına, basit el aletlerine harcardım.’ diyor. Mühendislik mesleğinde kadınların çok nadir olduğu bir dönemde elektrik mühendisi oldu. Gerçek tutkusu ise makine mühendisliğiydi. Son sınıfta termodinamik dersi aldı. Sonrasında Manchester Üniversitesi’nde mekanik mühendisliği mastırını yaptı. Savaş uçakları pike yaparken motorun durmasına ya da teklemesine sebep olan ciddi bir problemi düzeltti. O zamanlarda genç bir kadının ustalığı birçok pilotun hayatını kurtardı.

 

Canan Dağdeviren

1985 doğumlu genç Türk fizik mühendisi. Piezoelektrik malzemeleri insan organlarının üzerine yerleştirerek organların hareketini elektrik enerjisine çeviren cihazların mucididir. Harvard Üniversitesi’nin genç akademi üyeliğine seçilen ilk Türk bilim insanıdır. Yaptığı diğer çalışmalara giyilebilir kalp pili, cilt kanserini teşhis etmek için geliştirdiği cihaz ve meme kanserinin erken teşhisi için geliştirdiği elektronik sütyen örnektir.

 

Zeliha Aziret

1987 yılında Gazi Üniversitesi’nden Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun oldu. 1.Hava İkmal Bakım Merkezi’nde Ocak 1988 tarihinde Türkiye’nin ilk Uçak Aviyonik Sistem Mühendisi olarak çalışmaya başladı. Sistem sorumlusu olarak görevi, hava kuvvetleri bünyesindeki tüm savaş uçaklarının uçuş idamesini sağlamaktı.

 

Prof. Dr. Feryal Özel

Nasa Hubble kadrosuna kabul edilmiş ilk ve tek Türk bilim insanı Prof. Dr. Feryal Özel, 2003 yılında daha 28 yaşındayken Albert Einstein ve John Nash gibi isimlerin olduğu 20 kişilik ‘Büyük Fikirler’ listesine adını yazdırdı. Dünyanın en büyük fizikçisi Stephen Hawking ile aynı alanda çalıştı. Galaksilerin oluşumu, yıldızların ölümü ve kara delikler alanında yaptığı çalışmalarla NASA’nın dikkatini çekti. Ve 2002 yılında Hubble doktorası bursu ile İleri Araştırmalar Enstitüsü’ne katıldı.

 

Prof. Dr. Nuriye Pınar Erdem

Türkiye’nin ilk kadın jeologu ve deprem uzmanı Prof. Dr. Nuriye Pınar Erdem, Kuzey Anadolu ve Ege’deki birçok fay hattını buldu. Tüm hayatını depremle mücadeleye adadı ve Türkiye Jeologlar Birliği’ni kurdu. Marmara Havzasının Sismik Jeolojisi Ve Meteorolojisi hakkında hazırlamış olduğu çalışma, doktora tezi olarak kabul edilmiş ve kendisine 1942 yılında Fen Doktoru unvanı verildi.

Kaynakça
  1. https://www.termodinamik.info/gundem/turkiye-de-ve-dunyada-muhendislige-yon-veren-olaganustu-kadinlar
  2. https://www.sanalsantiye.com/tarihin-en-onemli-10-kadin-muhendisi/

Zeynep ŞAHİN

Endüstri Mühendisi

100% LikesVS
0% Dislikes

Zeynep ŞAHİN

Endüstri Mühendisi

2 thoughts on “Tarihin Mühendis Kızları

  • Eylül 5, 2023 tarihinde, saat 5:38 pm
    Permalink

    Bu biligileri bazilarini kopyalaya bilirmiyim. Sakincasi yoksa

    Yanıtla
    • Eylül 6, 2023 tarihinde, saat 8:53 am
      Permalink

      Kaynak göstererek paylaşabilirsiniz.

      Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.