Sosyal Girişimcilik

Sosyal Girişimcilik, toplumsal sorunlara çözüm arayan veya sorunları tamamen ortadan kaldıran kişi veya kuruluşlardan oluşan girişimcilik türüdür. İş hayatında var olan verimlilik, kar gibi kavramlar sosyal girişimcilikte toplumsal fayda, iyi niyet ve özveriye dönüşmektedir.

Sosyal Girişimci Kimdir?

Sosyal girişimci, projeleriyle toplumsal kalkınmada öncü olan ve toplum çıkarlarını gözeten kişi veya kurumdur. Dolayısıyla Sosyal Girişimci, toplumun sesini dinleyerek toplumdaki sorunlara dikkat çeker. Ve bu sorunlarla ilgili yeni fikirler üretir. Sosyal Girişimciler sorunlar üzerine çalışmalarını yaparken öncelikle sorunun kaynağına inerek soruna sebep olan etkenleri bulur. Bu etkenleri yok etmek için bir proje üretir veya yöntem geliştirerek bir kaynak oluşturur.

Bir Sosyal Girişimci:

  • Toplumdaki sorunları iyi bir şekilde gözlemleyebilmelidir.
  • Gerektiği yerde sorunlara karşı risk alabilmelidir.
  • Asla başarısız olma fikrini düşünmemelidir.
  • Sorunu ve soruna karşı çözüm yöntemlerini en ince ayrıntısına kadar araştırmalıdır.
  • Toplumsal sorunlara çözüm ararken aynı zamanda kendini geliştirebilmelidir.
  • Çalışmalarında bireysel çalışma yerine toplumsal çalışmadan yararlanmalıdır.
Sosyal Girişimciliği Ticari Girişimcilikten Ayıran Özellikler

Sosyal Girişimciliği Ticari Girişimcilikten ayırt etmemize yarayan bazı temel özellikler bulunmaktadır. Bunlar:

  • Ticari girişimcilikte bireysel kazanç ön plandayken, sosyal girişimcilikte toplumsal bir soruna çözüm bulmak ön planda olmaktadır.
  • Ticari girişimcilikte büyük riskler alarak gerektiğinde zarar etmek göze alınabilirken, sosyal girişimcilikte çok büyük riskler almak yerine toplum için harcanacak gelirler elde etmeye odaklanmak söz konusudur.
  • Ticari girişimcilikte talebi artırmak için özgün olmak ve fark yaratmak önem kazanı. Ancak Sosyal Girişimcilikte fayda sağlamak önem kazanmaktadır. Fikir özgün olmasa da problem çözümünde işe yarıyorsa uygulamaya alınabilmektedir.
Sosyal Girişim Örnekleri

Sosyal girişimcilik kavramının geçmişi ülkemizde 1860’lı yıllara dayanıyor. 1862 yılında Prenses Zeynep Kamil tarafından kadın ve çocuk hastalıklarına karşı mücadele amacıyla kurulan Zeynep Kamil Hastanesi ve 1872 yılında Yusuf Ziya Bey’in öncülüğünde kurulan Darüşşafaka en güzel örneklerdendir. Bunun yanı sıra sosyal girişimcilik için dünyada da birçok güzel örnek bulunmaktadır.

  • The Shoe That Grows: Kenton Lee tarafından Kenya’da ayakkabısız ve ayakkabıları küçük gelen çocuklar için ortaya çıkarılan bir girişimdir. Kenton Lee, 5-15 yaş aralığındaki çocuklara farklı büyüklüklerde ayakkabı tasarlıyor. Tasarımlar sayesinde genişleyip büyüyebilen ayakkabılar birçok ülkede ihtiyacı olan çocuklar için üretilmektedir.
  • 1 Genç 1 Gelecek: Ülkemizde gerçekleştirilen girişimlerden bir tanesidir. Ülkemizdeki eğitim sisteminin yetersiz olması sebebiyle öğrencilerin problem çözmesinde ve diğer pek çok alandaki yetersizliklerinde yaşadığı zorluklara çözüm bulmak için oluşturulan projedir. Lise öğrencilerinin üniversite hayatına bilinçli hazırlanmasını amaçlayan kuruluştur.
  • Çöp(m)adam: Kadınlar üzerine geliştirilen bir projedir. Kadınlar bu projede yaratıcılıklarını konuşturarak atık malzemelerden ürünler üretip satmaktadır. Bu sayede ev kadınları hem esnek çalışma ortamı kazanıp hem de ekonomiye katılmaları sağlanmıştır.
  • Givin: “Modern Kahramanlar Topluluğu” denilebilir. Givin, kullanılabilir durumda olan ama kullanılmayan eşyaların sivil toplum kuruluşlarının projelerine katkıda bulunmak amacıyla satılığa çıkarıldığı uygulamadır.

 Bir sosyal girişim projesi kar edildiği için başarılı olmaz, topluma olan faydası ile o proje başarılı olur.

Kaynakça:
  1. https://www.iienstitu.com/blog/sosyal-girisimcilik-nedir
  2. https://www.yapikredi.com.tr/blog/surdurulebilirlik/insan/detay/sosyal-girisimcilik-nedir-ve-nasil-uygulani

 

Zeynep ŞAHİN

Endüstri Mühendisi

100% LikesVS
0% Dislikes

Zeynep ŞAHİN

Endüstri Mühendisi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.