Ay’da Yaşam ve Sonrası

Tarihsel süre boyunca insanlar bulundukları yerde kalmamış her zaman bir keşif içerisinde olmuşlardır. Bu insani özelliğimizi düşündüğümüzde yeni bir yaşam alanı oluşturma isteğimiz kaçınılmazdır. Şimdi Ay’ı yani her gece bizi aydınlatan uydumuzu kolonileştirme aşamalarını konuşalım.

Bunun yanı sıra Ay teknolojik açıdan yeni gelişmeler ve yeni kaynaklar sağlayacaktır. Aynı zamanda Güneş sistemimize yayılmada ilk adımı atmamızı sağlayarak, pozitif öngürülen değişimlere sebebiyet verecektir.

Peki o zaman neden yapmıyoruz? Veya bugün başlasaydık bu koloniyi nasıl kurardık?

Kolonileşme Evreleri

 Amerika’nın Keşfi

Tarihsel süreçleri incelediğimizde yeni bir yaşam alanı keşfedildiğinde, o alanı kolonileştirmeyi 3 farklı aşamada değerlendirebiliriz. 1. aşamada keşfetmek ve haritalamak olarak değerlendirebiliriz. Bununla beraber ilk kaşifler orayı keşfettikten sonra kısa bir süre durmuş ve geri dönmüşlerdir.

2. Aşamada ise  insanlar orada küçük köyler kuruyor ve araştırmalar yapıyorlar. Lakin hala devletlerine bağımlı halde yaşıyorlar.

3. aşamaya gelindiğinde yeraltı ve yerüstü kaynakları kullanılmaya başlanıyor. Bunun yanında ihracat süreçleri de başlayarak kendi kendine yetebilen sosyal ve ekonomik bir durum oluşuyor.

Bu aşamalardan yola çıkarak ve Ay’ı düşünerek nasıl bir yol haritası oluşturulabilir?

Ay da Karşılaşılacak Zorluklar

Öncelikle Ay pek günlük gülistanlık bir yer değil. 1 Ay günü yaklaşık 29 Dünya gününe eşit. Bununla beraber Ay’ın karanlık ve aydınlık tarafı arasında yaklaşık 300 santigrat kadar bir fark mevcut. Ayrıca Ay’da meteorlardan ve kozmik radyasyondan koruyacak bir atmosfer mevcut değil. Ay yüzeyi ise bir toz katmanı ile kaplı, pürüzlü ve pis bir şekildedir. Bunca olumsuzluklara rağmen bu olumsuzlukların aşılacağını belirterek hatta Ayı kolonileştirme işlemlerinde 1.Aşamada olduğumuzu söyleyebilirim.

1.Aşama

Öncelikle Apollo görevi ile 1967 de Ay’a ulaşarak 1. aşamanın ilk adımını attı. Sonrasında Ay keşif uyduları harita çıkarırken, insansız yüzey araçları Ay’ın yüzey yapısını araştırıyorlar. Aslında bakıldığında ilk aşama kısmen tamamlanmış gibi gözüküyor. Ve geçmiş deneyimlerimizden yararlanarak, 2. aşama için nelere ihtiyacımız olduğunu biliyoruz.

2. Aşama

Bu aşamaya geldiğimizde astronotlarımızın bir uzay üssü inşa etmesi gerekli. İlk küçük Ay üssü 10 yıl içinde tamamlanabileceği söyleniyor. Ay’a roket göndermenin pahalı olduğunu düşündüğümüz de ise ilk etapta olabildiğince az ekipmanla gönderilir. Şişirilebilir yaşam alanları sağlanarak az yer kaplayan ve olabildiğince hafif ürünler kullanılmalı. Doğal olarak koruma sağlanabilen lav tüneli mağaraları veya günlerin 6 ay kadar sürdüğü kutuplara yakın yerlerde konumlanması gerekmektedir.

Bu astronotlar uzun süre Ay’da bulunmayacak çünkü Güneş panelleri ay geceleri ışık üretemeyecekleri için yeni yaşam noktaları araştırılması gerekecek.  Ancak insanlar kalıcı yerler bulmak için çalışmalara başlayacak. Ve orada bilim insanları, Ay yapısını çalışarak orada ki materyalleri kullanarak insanlar nasıl yaşayabilir üzerine çalışmalar yapacak. Ay buzundan su üretmek, orda ki materyaller ile roket yakıtı yapmak vb. uygulamalar ile orda bir yaşam ekosistemi oluşturulabilir. Bununla beraber bu çalışmalar sonraki koloni süreçleri için bir adım olur. Çünkü Dünya ya kıyas ile Ay’da uzaya bir gemi göndermek daha ekonomik.

3. Aşama

Araştırmalar yapıldı. Bilim insanlarımız orda insanlar için yaşamaya uygun bir ortam oluşturdu. Şimdi sırada ihracat yapabilen ve kendi kendine yetebilen bir Ay kolonisi oluşturmamız gerekli. Artık Ay’ın yer altı zenginliklerini kullanarak, Dünya gezegenine ihracat edip bir ekonomik ekosistem kurabilecek insanlar Ay’a gidecek. Bununla beraber orda ki altyapı sistemleri geliştirerek Dünyadan bağımsız bir ortam oluşturulması gerekli. Bu konuda örneğim Ay toprağı inşaat yapıları yapmaya uygun ve bununla beraber Ay’da bulunan Helyum-3 izotopu ise gelecekte nükleer reaktörlerde kullanılabilecek. Bunun yanında 3 boyutlu yazıcı teknolojilerinde ki ilerlemeler bu süreçleri hızlandırabileceği de ortada.

3. Aşama Sonrası

Elbet bu aşamalar günün birinde tek tek gerçekleşebilir. Belki bize pek çok teknolojik katkı sağlayabilir. Lakin, bu aşamalar gerçekleştiğinde 3. Aşama ile beraber bir durum daha düşünülmesi gerekiyor. Ay da doğan ilk çocuk. Tarihte baktığımız da kolonilerde doğan ilk çocuğun doğumu, kolonileştirilen yerde bir köklenmeye sebep olacaktır. Aile kurulabilecek bir yer manasına gelen bu gelişme. Süreçlere daha bir ivme katacak ve bazı sorular yavaş yavaş gündeme gelmeye başlayacaktır.

 

Ay’da doğan ilk bebek, ebeveynlerinin mi ulusal kimliklerine sahip olmalı?

Yeni bir Ay toplumu mu inşa edilecek?

Bu kolonistlerin söz hakkı olacak mı?

Dünya’ya bağımsızlıklarını ilan edecekler mi?

Bu soruları bir gün sormaya başladığımızda, Ay ile beraber Güneş sistemimizi nasıl kolonize edebileceğimizi öğrenmeye başlayacağız.

Kaynakça
  1. https://kurzgesagt.org/
  2. What Do We Do with the Moon?/Scott Hubbard/Published Online:
  3. Toward a Low-Cost Lunar Settlement: Preface to the New Space Special Articles/Alexandra Hall, Chris McKay, and John Cumbers/Published Online:
  4. U.S. Government Funding of Major Space Goals: A Historical Perspective/Charles Miller/Published Online:
  5. Lunar-Based Self-Replicating Solar Factory/Justin Lewis-Weber/Published Online:

 

 

Ensar Metin KALENDER

Merhabalar, ben Ensar Metin Kalender,. Bülent Ecevit Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa da makine mühendisliği yüksek lisansım devam etmekte. İmalat, üretim, enerji ve enerji depolama gibi çeşitli alanlarla ilgileniyorum. Bu alanları öğrenmekte bir ömür yetmeyeceği gibi, paylaşmamanındı ömrü tüketeceğini düşünüyorum.

100% LikesVS
0% Dislikes

Ensar Metin KALENDER

Merhabalar, ben Ensar Metin Kalender,. Bülent Ecevit Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa da makine mühendisliği yüksek lisansım devam etmekte. İmalat, üretim, enerji ve enerji depolama gibi çeşitli alanlarla ilgileniyorum. Bu alanları öğrenmekte bir ömür yetmeyeceği gibi, paylaşmamanındı ömrü tüketeceğini düşünüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.