Retarder Nedir? Nasıl Çalışır?

Günlük hayatta karşılaştığımız ağır vasıtaları binek araçlardan ayıran bir çok özellik var. Bunlardan bir tanesi de retarder. Peki retarder ne işe yarar?

Otobüs yolculuğu yaptığımız zaman yolculuk boyunca araçtan bir ses gelir. Özellikle yokuş aşağı giderken bir cismin tiz bir sesle aşağı düşüyormuşçasına çıkardığı sese benzeyen bu ses retarderin çıkardığı sestir. Bazen düşük bir seviyede, bazen yüksek bir seviyede duyulabilir. Bu ses aslında otobüs gibi büyük araçlarda kullanılan bir yavaşlama sistemidir. Halk arasında “motor freni” olarak billinse de anlamı “hız kesici” dir. İlk olarak Amerika’da trenleri durdurabilmek için Voith firması tarafından kullanılmış, daha sonra üreticiler arasına Otto Kassbohrer de katılmıştır. Peki retarder sistemine neden ihtiyaç duyuluyor? Aslında cevap yine aracın büyüklüğüyle alakalı.

1-1 tonluk bir binek araç düşünelim. Bu aracı 100km/h lik hızla giderken durdurmak için frene basmanız yeterli. Bu sayede araç duracaktır ve fren sistemine pek zarar vermeden yoluna devam edebilecektir. Fakat aynı durumu 30 tonluk bir ağır vasıta ile düşünelim. 100 km/h lik hızla giden bu aracı durdurmak için sadece fren kullanmanız, ve bunu yol boyunca tekrar tekrar yapacak olmanız, haliyle fren sisteminde aşınmalar ve zararlar meydana getirecektir. Bir süre sonra da araçta tutmayan, aşınmış frenli ve maddi boyutta ciddi hasarları olan bir araçla yolculuk etmenize yol açacaktır. Yani freni tutmayan bir otobüste son sürat ilerlediğinizi düşünün.

2- Retarder kullanılan araçlar haliyle daha ağır olduğu için frenleri de buna uygun sertlikte üretilir. Yani siz arabanın frenine bastığınız gibi bir ağır vasıtanın frenine basarsanız, aradaki etki farkını daha rahat görebilirsiniz. Büyük araçta savrulma oranınız daha yüksek olur ve eylemsizlik momentinde doğan öne doğru yatış hareketi daha da büyür. İşte bu problemin önüne geçebilmek için aracı daha az zararla yavaşlatabilecek bir sisteme ihtiyaç duyuluyor. İşte bu sistem de yine retarder oluyor.

3-Ağır vasıta araçların freni, binek araçların aksine havayla çalışır. Yani frenin tutması için haznede hava biriktirmiş olması gerekir. Bu havayı da frene basıldığı anda dışarı salar. Bir yol boyunca sürekli frene basma ihtiyacının olduğunu düşünürsek, sürekli basılan frenin havası azalacak, bir süre sonra da bitecektir. Bu durumda yolda sık sık durarak aracın hava doldurmasını beklemek gerekir. Burada da havanın kullanılmasını engelleyecek bir sisteme ihtiyaç duyulur. Devreye yine retarder girer, çünkü retarderin çalışma mantığında içerde bulunan “yağ” vardır. Yani tükenmez.

Retarderin Çalışma Prensibi Nedir?

Retarder kullanılan araçların direksiyonunun sağ tarafında, fren sistemini aktifleştirebilmek için bir kol bulunur. Sürücü, bu kolu aşağıya doğru kademe kademe indirerek istediği seviyede retarderi çalıştırabilir.

Retarderin aracın alt aksamında şafta bağlı olduğu yere rotor denir. Retarderin gövde kısmında ise stator denen bir kısım vardır. Yavaşlama olayı bu iki sistemin ortak çalışmasıyla meydana gelir. Normal bir araç hareketinde şanzımana bağlı olarak rotor döner. Fakat retarder sistemi devreye girdiğinde rotor ve stator arasına yağ pompalanır. Rotorun hareketiyle yağ statora ve etrafındakilere çarparak yavaşlar, ve tekerleğe iletilen dönüş hareketini azaltır. Bu sayede araç fren sistemini kullanmaya gerek kalmadan yavaşlar.

Retarder aktif edilince rotor ve stator arasına yağ pompalanır.

Kaynak: voith.com

admin

Çeyrek Mühendis; geçmişten gelene, gelecekte değer kazandıran mühendislik platformu!

50% LikesVS
50% Dislikes

admin

Çeyrek Mühendis; geçmişten gelene, gelecekte değer kazandıran mühendislik platformu!

5 thoughts on “Retarder Nedir? Nasıl Çalışır?

  • Şubat 11, 2019 tarihinde, saat 8:07 am
    Permalink

    1.Retarder çalıştığı zaman araç gösterge ekranında hangi işaret yanar?
    2.Retarder uzun süre açık kalırsa ne olur?
    3.Retarder açık olduğu unutulur (1.kademede) ve araç kullanılmaya devam edilirse ne olur?

    Yanıtla
    • Şubat 12, 2019 tarihinde, saat 8:31 pm
      Permalink

      1-Retarder aktif edildiğinde araç panelinde yuvarlak içinde sonsuzluk işareti bulunan simge yanar.
      2. ve 3. soruya ortak olarak cevap vermek istiyorum. Retarderin uzun süre çalışması araç için pek faydalı değil. Zira uzunca bir süre çalışan retarder – ki araç fren etkisiyle illa ki duracaktır- yavaş yavaş fren sistemine de zarar verecektir. Bu yüzden arada “soluklandırmak” gerekmektedir.

      Yanıtla
      • Aralık 30, 2020 tarihinde, saat 9:44 pm
        Permalink

        Taksilerde retardar varmı hangilerinde var bana yazarsanız hayırlı akşamlar

        Yanıtla
  • Ekim 5, 2019 tarihinde, saat 6:54 pm
    Permalink

    Pro 827 kamyona roterder takılırmı tşk

    Yanıtla
    • Ekim 13, 2019 tarihinde, saat 10:28 pm
      Permalink

      Pro 827, üretim yılındaki teknik ihtiyaçlarından dolayı retardersiz olarak piyasaya çıkmıştır. Yani araç sistemi ve frenleri, kapasitesi olan ağırlığı kaldırabilecek bir yapıya sahip. Bu yüzden retarder kullanımı orijinal parçalı 827’ler için zarar verebilecek bir durum oluşturabilir.

      Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.