SWOT Analizi

SWOT Analizi

Analizler, bir konuyu temel parçalarına ayırıp, daha sonra parçaları ve aralarındaki ilişkileri tanımlayarak sonuca gitme yoludur. Analiz yapmanın sağladığı en önemli iki kazanç, belirsizliklerin ortadan kaldırılması ve geleceğin öngörülmesine yardımcı olmasıdır. 

Albert Humphrey tarafından geliştirilen SWOT (GZFT) Analizi, güçlü ve zayıf yönlerinizi anlamanıza, fırsatların farkına varıp; tehditleri önceden görmenizi sağlayacak bir tekniktir. SWOT; Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats kelimelerinin baş harflerinden oluşur. Sırayla güçlü yönler, zayıf yönler, fırsatlar ve tehditler anlamına gelir.

SWOT analizinin temel amacı;  karar verme aşamasında konu ile ilgili kuvvetli veya zayıf, avantajlı veya dezavantajlı noktaların beraberce görülebilmesini sağlamaktır.Bu şekilde kişisel veya işletme olarak alınacak kararın tüm yönleri gerçekçi bir şekilde değerlendirilecektir.

SWOT Analizi Yapmanın Faydaları

SWOT analizi, kurum stratejisini belirleyebilmek için başvurulması gereken önemli bir yoldur. Bu sayede kurumlar potansiyel büyümelerini değerlendirebilir, onları bekleyen tehlikeleri önceden fark ederek gerekli önlemleri alabilir.

Şirket analizlerinden bireysel kariyer planlamaya kadar kullanılabilen, geniş bir yelpazeye sahip olan SWOT Analizi, kurumlar ya da kişilerin geleceği için en önemli içsel ve dışsal faktörler ele alınmakta ve ortaya konmaktadır. Böylece stratejik planlama sürecinde, içsel ve dışsal faktörler arasında olabildiğince iyi bir denge kuran strateji geliştirilmekte ve benimsenmektedir. Öte yandan SWOT analizleri, alternatif stratejilerin ele alınmasında, karşılaştırılmasında ve sonuçta en uygun olanının seçilmesinde de kullanılabilir. Bu haliyle SWOT, eğer doğru şekilde kullanılırsa, stratejilerin belirlenmesinde uygun bir araçtır.

SWOT Analizi Nasıl Yapılır?

SWOT Analizi Nasıl Yapılır?

Güçlü Yönlerin Saptanması İçin Sorular

Güçlü yönler, hem içeriden hem de dışarıdan bakarak değerlendirilmelidir.

  • Sahip olduğunuz üstün yönler nelerdir? 
  • Hangi tür faaliyetleri daha iyi yapıyorsunuz? 
  • Sahip olduğumuz avantajlar nelerdir? 
  • Hangi kaynaklara sahipsiniz?
  • Diğerlerinden farklı olarak güçlü yanlarınız nelerdir ve diğerleri sizin hangi yönlerinizi güçlü görmekteler?

Güçlü yönler genellikle çevredekilerle kıyaslanarak belirlenebilir. Güçlü yönler belirlemekte zorlanıldığında analizi yapılan konuyla ilgili özelliklerin listesi yapılabilir. Listelenen özelliklerin bir kısmı güçlü yönler olabilir.

Zayıf Yönlerin Saptanması İçin Sorular

Zayıf yönler belirlenirken bütün gerçeklerle yüzleşmek göze alınmalıdır. Zayıf yönler de yine iç ve dış çevre açısından düşünülmelidir.

  • Neleri kötü yapıyorsunuz?
  • Ne gibi eksikleriniz var?
  • Neleri iyileştirmeye ihtiyacınız var? 
  • Diğerleri hangi konularda sizden daha iyiler ve  hangi yönlerinizi zayıf görüyor? 
  • Hangi faktörler zayıflıklarınıza sebep oluyor?

Fırsatların Saptanması İçin Sorular

Fırsatlara güçlü yönlermiş gibi bakmak doğru bir yaklaşımdır. Fırsatlar, dış çevrede gelişen ve geçici olabilecek durumlardır.

  • Önünüzde duran fırsatlar neler? 
  • Fırsat yaratan kaynaklar neler?
  • Çevrede ne gibi ilginç gelişmeler yaşanıyor, neler olup bitiyor? 
  • Hangi olaylar ve değişimler işinizi kolaylaştırır?

Tehditlerin Saptanması İçin Sorular

Güçlü ve zayıf yönler iç çevre faktörlerine bağlıyken fırsatlar ve tehditler genellikle dış çevre faktörleriyle ilgilidir.

  • Önünüzde ne gibi engeller var?
  • Hangi unsurlar yol almanıza engel olabilir ve diğerleri bu konuda neler yapıyor?
  • Mevcut koşullarda bir değişim söz konusu mu? 
  • Değişen koşullar herhangi bir şekilde tehdit oluşturuyor mu? 
  • Finansal sorunlar var mı, yoksa hangi durumlarda çıkabilir?

SWOT analizi, gelişim sağlamak ve strateji belirlemek için yapılması ve dikkat edilmesi gereken noktaları görünür hale getirir ve bu, başarıya giden yolda önemli bir adımdır. Zayıf ve güçlü yönlerinizi, fırsatlar ve tehditleri saptayabilmek için belirlediğiniz sorulara objektif şekilde yanıt verdiğinizde, karşınıza çıkan konularda daha doğru kararlar almanıza ve daha iyi işler yapmanıza yardımcı olur.

Edanur Sonel

Merhaba, ben Edanur Sonel. Araştırmaya ve yeni bilgiler öğrenmeye meraklı bir endüstri mühendisiyim. Endüstri Mühendisliği ve daha pek çok alandaki bilgilerimi aktarmayı, yazdıkça öğrenmeyi ve öğrendikçe paylaşmayı amaçlıyorum.

50% LikesVS
50% Dislikes

Edanur Sonel

Merhaba, ben Edanur Sonel. Araştırmaya ve yeni bilgiler öğrenmeye meraklı bir endüstri mühendisiyim. Endüstri Mühendisliği ve daha pek çok alandaki bilgilerimi aktarmayı, yazdıkça öğrenmeyi ve öğrendikçe paylaşmayı amaçlıyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.