Prize Takılı Cihazlar Elektrik Harcar Mı?

“Prize takılı cihazlar elektrik harcar mı?” şeklinde hep sormuşuzdur. Günümüzde artık her evde elektronik cihaz fazlaca yer almakta. Her şey prize takılı kalmış durumda. Televizyon, çamaşır makinesi, şarj cihazları… Bu prize takılı cihazlar neredeyse hep kapalı veya bekleme konumunda. Prizler kapalı kaldıkları durumda elektrik harcamazlar. Yani prizleri şalterden kapattığımızda elektrik harcamayı durdururlar. Ancak şalter açık ve prizde takılı elektronik aletleri kullanmıyor durumdaysak onları kullanmıyor olmamız elektrik harcamadığı anlamına gelmemektedir.

Kullandığımız elektronik eşyaların şarj aletlerinin her birinde elektrik devrelerini birbirine bağlayan küçük trafolar vardır. Bunun yanı sıra bazı gelişmiş modeller ise voltaj ve akımölçer ve sınırlayıcılar bulunmaktadır. Dolayısıyla prize taktığımız anda çok düşük bir miktarda olsa kendi içerisinde trafo, voltaj, akımölçer gibi elektronik elemanlar elektrik harcarlar.

Yukarıdaki görselde örnek olarak iPad şarj adaptörü verilmiştir.

Adaptör Nasıl Çalışır?

Adaptörde ilk şebekeden gelen AC gerilim sigortalı dirençten geçer. Onun altındaki köprü diyotlar ile AC’den DC’ye dönüşüm gerçekleşir. Giriş kondansatörü ile doğrultulan gerilimi dalgalanmalardan arındırıyor. Kontrol entegresi transistörü açıp kapatıyor. DC gerilim transformatörün primer sargısına uygulanıyor. Transformatörden gelen dalgayı yüksek akım verebilen 5V gerilime düşürüyor. Çıkış diyodu gerilimi tekrar DC’ye çeviriyor ve çıkış kondansatörü filtreleyip temiz DC dalgası elde ediyor. Ve çıkış gerilimi USB’den elektronik cihaza aktarılıyor.

Televizyon, ütü, saç kurutma makinesi özellikle fişe boş yere takılı olan şarj adaptörleri cebimizden yılda yüzlerce liranın çıkmasına neden olmakta. Ülkemizde elektriğin yaklaşık %25’i evlerde tüketildiğini ve bununla ilgili prizde boş yere duran elektronik aletlerin tükettikleri elektriğin %5’lik bir dilimi kapsadığı açıklanmıştır. Bu nedenle hem kendi elektrik tüketimimiz için hem de ülke bazında elektrik tüketimi için prizde boş duran şarj aletleri ve diğer elektronik cihazları kullanmıyorsak prizde öylece durmamasına özen göstermeliyiz.

Kaynakça:
  • www.teknomani.com
  • www.webtekno.com
  • www.shiftdelete.net

Zeynep Ateş

Merhaba ben Zeynep Ateş. Süleyman Demirel Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Teknolojiyi takip etmeyi ve araştırmayı seviyorum. Okuyup araştırdıklarımı sizinle paylaşmak için buradayım.

75% LikesVS
25% Dislikes

Zeynep Ateş

Merhaba ben Zeynep Ateş. Süleyman Demirel Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Teknolojiyi takip etmeyi ve araştırmayı seviyorum. Okuyup araştırdıklarımı sizinle paylaşmak için buradayım.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.