Motor Yağı Nedir ve Ne Zaman Değiştirilmelidir?

Motor yağı, otomobiller için oldukça önemlidir. Motor yağı aracımızın motorunun hareketli parçalarının sağlıklı çalışması için kullanılması gereklidir. Temel görevi sürtünmeyi azaltmak, motor parçalarının aşırı ısınmasını engellemek, motor parçalarını temiz tutmak ve motor kompresyonunun düşmesini engellemektir. Sürücülerin, araçlarının motor yağı değişim periyotlarını aksatmadan değişim yapmaları araçları için hayati önem kazanmaktadır.

Motor Yağı Nedir?

Motor yağlarının temelde 3 farklı tipi bulunmaktadır. Bunlar madeni yağlar, yarı sentetik yağlar ve tam sentetik yağlar olarak sıralanır. Günümüzde modern motorlar, yağdan daha fazla performans bekledikleri için madeni yağlar kullanımlarını sentetik yağlara bırakmıştır. Yarı sentetik yağlar ise madeni yağlar ve sentetik yağların karıştırılması ile elde edilse de günümüzde birçok otomobilde genellikle tam sentetik yağlar kullanılmaktadır. Motor teknolojisi geliştikçe, motorların yağdan beklentileri de değişmektedir. Özellikle düşük hacimli turbo beslemeli motorlarda yağın önemi çok büyüktür. Motor yağlarının temel görevleri şunlardır; motorun hareketli parçaları arasındaki sürtünmeyi azaltmak, motorun hareketli parçalarının aşırı ısınmasını engellemek, motoru ve hareketli parçalarını toz, talaş ve aşınma sonucu oluşan küçük metal parçacıklardan temizlemektir. Ayrıca motor yağı, yağ segmanı, piston ve silindir arasındaki boşluklara dolarak kompresyon kaçağına karşı engelleyici görev alır. Bu nedenle motor yağını yalnızca aracınızın kitapçığında yazan tipte yağ ile kullanmak ve belirtilen km-yıl aralığında değişim yapmak gerekir.

Motor Yağlarının Üzerindeki Numaralar Ne Anlama Gelir?

Motor yağlarının üzerinde bulunan 10W-40, 5W-40, 5W-30, 10W-30, 0W-30, 0W-40 gibi numaraların ne anlama geldiği sürücüler tarafından merak edilir. Uygun motor yağı seçerken ana parametre SAE(Society of Automotive Engineering), API(American Petroleum Institute), ILSAC(International Lubricant Standardization Approval Commitee) ve ACEA(The European Automobile Manufacturers’ Association) sınıflandırmasına göre viskozite derecesidir. Viskozite ise akışkanlığa karşı direnç olarak tanımlanır, viskozitesi büyük olan sıvı akmaya karşı direnç gösterir ve daha katı bir yapıda iken viskozitesi düşük olan sıvılar ise daha akışkan, daha ince olma eğilimindedir. Bu viskozite derecesi otomobillerin motorunun durumuna göre üreticiler tarafından belirlenir. Her zaman araç el kitapçığında, üretici tarafından belirlenen derece yağ konulması ve yine belirtilen değişim sürecinde bu yağın değiştirilmesi gerekir.

Viskozite derecesi, motor yağı kutusunun üzerinde bulunur. Örnek olarak ele alırsak 5W-40 için W harfi Winter(Kış) anlamındadır. W ile verilen rakam düşük sıcaklıklardaki(ilk marş) viskozite derecesini gösterir ve yağ soğukta o kadar akışkan kalır anlamındadır. W’den sonraki ikinci sayı ise yüksek sıcaklık viskozite derecesini ifade eder. Bu rakam ne kadar yüksek ise motor sıcaklığı arttığında motor yağı o kadar kalın olur anlamına gelir. Burada asıl hedeflenen, motor yağımızın kışın soğuğa karşı donmadan akışkanlığını korumasını isterken, yaz mevsiminde de yüksek sıcaklıklara karşı ise çok incelmeden, buharlaşmadan görevini yerine getirmesini sağlamaktır.

Motor Yağını Ne Zaman ve Hangi Aralıkta Değiştirmek Gerekir?

Bu sorunun en kesin ve en sağlıklı cevabı aracınızın el kitapçığında yazan zaman dilimine göre değişim yapılması olacaktır. Bu konuda sürücüler arasında oldukça bilgi kirliliği vardır. Birden çok otomobil modeli ve motor tipleri olması sebebiyle en sağlıklı olan üreticinin sizin aracınızın modeli için belirlemiş olduğu aralıkta değişim yapılmasıdır. Burada bir örnek teşkil etmesi açısından Fiat Egea model bir aracın kullanım kılavuzunu incelediğimizde, Euro 5 motor kullanan Fiat Egea modellerinde periyodik bakım zamanı 10.000 km’dir ve motor yağı viskozitesi 5W-30 olmalıdır. Euro 6 motor kullanan Fiat egea modellerinde ise bakım zamanı 20.000 km’dir ve motor yağı viskozitesi 0W-20 veya 0W-30 olmalıdır. Bu kilometre değerlerine ulaşılmadığı durumlarda ise motor yağı ve motor filtresinin yılda 1 kez değiştirilmesi gerekir. Motor yağlarının viskozite özelliği 1 yıl içinde kaybolabilmektedir. Bu da aracınızın performansını ve yakıt tüketiminizi etkilemektedir. Servislerin kullandığı yağlara güvenmediğiniz durumlarda ise kendiniz istediğiniz marka yağı alıp değişimde kullandırabilirsiniz. Her yağ değişiminde, yağ filtresinin değiştirilmesi ise çok önemlidir ve dikkat edilmesi gerekir.

Kaynakça
  • cleanpex.com
  • dogsanmadeniyag.com
  • pratikaraba.com

Doğan Baran ÇİFTÇİ

Merhaba ben Doğan Baran ÇİFTÇİ, 24 yaşındayım Bursa'da yaşıyorum. Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Otomotiv Mühendisliği bölümü mezunuyum. Otomotiv sektörüne olan ilgim ve yetkinliklerim ile kendimi üretim ve tasarım alanlarında geliştirmekteyim.

80% LikesVS
20% Dislikes

Doğan Baran ÇİFTÇİ

Merhaba ben Doğan Baran ÇİFTÇİ, 24 yaşındayım Bursa'da yaşıyorum. Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Otomotiv Mühendisliği bölümü mezunuyum. Otomotiv sektörüne olan ilgim ve yetkinliklerim ile kendimi üretim ve tasarım alanlarında geliştirmekteyim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.