Metot Etüdü

Metot Etüdü, mevcut metodun incelenmesi, kaydedilmesi, analizi ve eleştirisi yoluyla yeni metotlar geliştirmede kullanılan bir yöntemdir.

Metot Etüdü çalışmalarında amaç işin yapımı esnasında gereksiz olan faaliyetleri ortadan kaldırmak veya gereksiz faaliyet sürelerini azaltarak verimliliğin arttırılmasıdır.

Metot Etüdü çalışması sonucunda 2 temel iyileştirme elde edilir:

  1. Malzeme, iş gücü, tezgah, enerji, sermaye (para) gibi kaynakların en iyi kullanımı
  2. Daha etkili yöntemin uygulanması

Metot Etüdünün Uygulama Alanları

  1. Genel imalat yöntemlerinin iyileştirilmesi: Atölyede tezgahlar arası yarı mamul taşıma sisteminin ne ile olacağı, dökümhanede el ile kalıplama yerine presle kalıplama ve hatta otomatik kalıplama hattı kurulmasının ekonomik olup olmaması gibi işletmeye bağlı olarak benzer durumlar incelenir.
  1. Fabrika, atölye ve iş istasyonlarının yerleşim düzenlerinin iyileştirilmesi: Tezgahlar arası yarı mamul taşıma maliyetinin en aza indirilmesi için mekanik işler atölyesinde tezgahların nasıl yerleştirilmesi gerektiği gibi işletmeye bağlı olarak benzer durumlar incelenir.
  1. İnsan çabasının ekonomik olarak harcanması ve yorgunluğunun azaltılması: Kısa sürede aletlere erişebilmek için alet dolabının konumunun belirlenmesi, yarı mamul paletinin tezgahın kaç metre yakınına konacağının belirlenmesi gibi  işletmeye bağlı olarak benzer durumlar incelenir.
  1. Malzeme, tezgah ve iş gücü kullanımında iyileştirme yapmak: Bobinliğe ruloyu yerleştirme süresinin nasıl azaltılabileceği, saç plaka parça kesim şeklinin nasıl olabileceği gibi işletmeye bağlı olarak benzer durumlar incelenir.
  1. Daha iyi bir fiziksel çalışma ortamı geliştirmek: İşçi yorgunluğunu azaltmak için sandalyenin yüksekliği, oturak ve sırtlık ebatlarının ne olacağı, kaynak atölyesindeki gazı dışarıya atacak aspiratörün gücünün ne olacağı, gürültüden işçinin nasıl korunması gerektiği gibi işletmeye bağlı olarak benzer durumlar incelenir.

Metot Etüdü Çalışmasının Temel Aşamaları

  1. İncelenmesinde ekonomik yarar sağlayacak işin seçilmesi
  2. Etüdün hedeflerinin ve kapsamının belirlenmesi
  3. Uygulanmakta olan yönteme ait bütün bilgilerin doğrudan gözlem yoluyla kaydedilmesi
  4. Mevcut metodun eleştirici bir gözle incelenmesi
  5. Yeni yöntemler için alternatiflerin geliştirilmesi
  6. En pratik, en ekonomik, en etkin yöntemin geliştirilmesi
  7. Yöntemi, yerleşimi, ekipmanı, malzemeleri, kaliteyi, talimatları ve çalışma koşullarının tanımlanması ve standartlaştırılması
  8. Metodun uygulanması
  9. Uygulanan metodun, iyileştirilmiş metotla aynı olup olmadığının düzenli kontrol edilerek sürekliliğinin sağlanması

Metot Etüdü Çalışmasında Kullanılan Bazı Şemalar

1)Ana Hat İş Akış Şeması: Ana hat iş akış şeması detaya girmeden, üretim sürecinin tümünü birden gözlemleme imkanı sağlar. Bu anlamda bir özet niteliği taşır. Ürünün tüm parçalarının geçtiği faaliyetler zincirini gösterir.  Şemada sadece işlem, kontrol, faaliyetleri yer alır. Bu özelliği nedeni ile, işlemlerin sırasını değiştirme ve birleştirme gibi iyileştirmeler için oldukça faydalı bir şemadır. Şemanın sağ kesiminde ana parça işlemleri, diğerleri ana parçaya monte sırasına göre solunda yer alır. Ana parçadan itibaren, işlem ve kontrol faaliyetlerine sıra numarası verilir. Bir alt parçanın montesi söz konusu ise sıralama bu alt parçanın işlemlerine geçer. Süre biliniyor ise her faaliyetin önüne süre yazılır.

2)İş Akış Şeması:Bir ürün veya bir parçası üzerinde gerçekleştirilen tüm faaliyetlerin (işlem, kontrol, taşıma, gecikme, depolama ve birleşik faaliyet) gerçekleşme sırasına göre gösteren bir şemadır. Ürünün veya parçasının faaliyetleri kolayca incelenerek, özellikle etkin olmayan faaliyetlerin (taşıma, gecikme) azaltılma, yok edilme amaçlı iyileştirme önerilerinin tespitinde kolaylık sağlar.

3)Akış Diyagramı: Herhangi bir atölye veya fabrikanın ölçekle küçültülmüş planıdır. Makineler, iş istasyonları, depolama alanları gibi bu plan üzerinde ölçekle yerleştirilir.Gözlemlerle iş akışı bu plana yansıtılır.

4)Birimler Arası Hareket Şeması: Belli bir dönem içinde, iş görenlerin malzemenin veya tezgahların yer değiştirmeleri ve birimler arası gidip gelmeleri hakkında verileri miktar olarak gösteren bir kayıt tekniğidir. Amaç, taşımalar dikkate alınarak, en az taşımayı sağlayacak tesis yerleşimini belirlemektir.

5)Çoklu Faaliyet Şeması: Çoklu faaliyet şeması (insan-makine şeması) birbirleri ile ilişkili olarak faaliyet gösteren unsurların (gruplar halinde çalışan iş görenler, birkaç makineye bakan iş gören gibi) faaliyetlerini incelemek amacıyla kullanılır. Faaliyetler, aynı zaman eksenine göre, yan yana kaydedilerek, her birimin boş kalma süreleri yani verimsiz süreleri ölçmek amacını taşır. Faaliyetlerin sırası değiştirilerek, boş kalma süresini azaltacak bir yöntem bulunmaya çalışılır. Amaç tezgah iş görenden bağımsız çalıştığı sürede iş görene diğer işi yüklemektir.Bu nedenle NC, CNC otomatik çalışan tüm işlemlerde uygulanabilir. Örnek olarak tezgah çalışırken iş gören boş duruyorsa, iş görenin fiilen başka bir tezgahta veya el işinde çalışmasını sağlamaktır.

Metot Etüdü Şemalarında  Kullanılan Semboller

   Kaynakça

  • enm.blogcu.com
  • www.wikizeroo.org
  • gembaakademi.com
  • www.endustri.anadolu.tr

 

 

admin

Çeyrek Mühendis; geçmişten gelene, gelecekte değer kazandıran mühendislik platformu!

67% LikesVS
33% Dislikes

admin

Çeyrek Mühendis; geçmişten gelene, gelecekte değer kazandıran mühendislik platformu!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.