Otomotiv Sektöründe Kullanılan CAD/CAM Programları

Bir malzemeyi üretebilmek için tasarıma ve onu işleyecek makineye ihtiyaç vardır. CAD/CAM yapabilmek için kullanılacak program ise iyi belirlenmelidir. Otomotiv sektöründe en çok kullanılan programlara ve nedenlerine bakalım..

CAD/CAM Programları Nedir?

CAD (Computer Aided Design) Bilgisayar Destekli Çizim; tasarımcı tarafından üretilmesi planlanan parçanın tasarlanmasıdır. Önceleri T cetveli, kalem, pergel, gönye aletleriyle yapılan teknik resimler şimdi ise tamamen bilgisayar ortamında yapılmaktadır. Tasarım yapılırken ilk parçanın çizim parametreleri belirlenir. Sonra birlikte çalışacağı parçalara uygunluğu belirlenir. En son ise üretimi esnasında rahat üretilebilirliğine göre parçanın tasarımı belirlenmiş olur. Kullanılan çizim programının tüm bu ihtiyaçları karşılaması gerekmektedir. Her çizim programında istenilen kalitede parça çizilememektedir.

CAD (Computer Aided Manufacturing) Bilgisayar Destekli Üretim; tasarımı yapılan bir parçanın işleme merkezinde işlenmesi için yazılan G ve M kodlarıdır. Tasarımı yapılan parçanın CNC tezgahlarında işlenebilmesini sağlar. CAM yapılırken kullanılacak tezgah, takım ve işlem sırasındaki takım yolları gibi parametreler programın yazılmasında önemlidir.

Kullanılan programda CAD ve CAM yapılabiliyor olması tasarımı yapılan dosyanın uzantısını değiştirmek zorunda bırakmamasından dolayı önemlidir. Otomotiv sektöründe yurtiçi ve yurtdışı olarak farklı programlar kullanılmaktadır. Fakat hepsinin mantığının aynı olduğunu sadece ara yüz ve kolaylık yada firmanın tercihine ne kadar uygunluk gösterdiğine göre program seçimleri değişmektedir.

Autocad

Üniversitelerde tasarıma giriş olarak ilk gösterilen programdır. AutoCAD ile 2B, Invertor ile 3B tasarım yapabilme imkanı verir. Tasarımın teknik resmini de programda hazırlanabilmektedir. Otomotiv sektöründe aktif olarak kullanılmamakla birlikte, inşaat, mimarlık, elektrik-elektronik, makine teknik ressamları ve mobilya dekorasyon alanlarında kullanılmaktadır.

CAM yapmak için AutoCAD’in AutoCAM programı kullanabilirsiniz.

SolidWorks CAD/CAM Programı

Solidworks Programı

Dassault Systemes firması tarafından sunulan program 2 milyondan fazla tasarımcı tarafından kullanılmaktadır. Kolay bir ara yüze sahip olması detaylı ve çok parçalı makine elemanlarının tasarımı ve montajı zamandan tasarruf edilerek çizilebilmektedir. Parçaları çizdikten sonra analiz programlarına rahatlıkla yüklenebilmektedir. Montaj (Assembly) kısmı ise ara yüzünden dolayı CATIA gibi programlara göre daha kullanışlıdır. Fakat otomotiv sektörü için tercih sıralamasında en üstte yer almamaktadır. CATIA yada NX programları tasarım ve araba parçası montajı açısından daha iyi sonuç vermektedir çünkü program araba montajı sırasında kasılma yapabilmektedir.

Makine ve kalıpçılık alanında daha ön planda olan SolidWorks CATIA’ya göre ucuzdur. Tasarımın yanında CAM, analiz ve animasyonunda yapılabilmektedir. Sonuçlar karşılaştırıldığında Solidworks CATIA’ya göre yeterli bulunmamasından kaynaklı kullanıcılar diğer CAM/CAD programlarına itmiştir.

CATIA CAD/CAM Programı

Catia Programı

Otomotiv, savunma ve havacılık sektöründe en çok tercih edilen programdır. Diğer programlara göre kapsamlı bir matematiksel yapısı vardır. Bu da kullanılabilirliğini zorlaştırmaktadır. Tüm bunlara rağmen Tofaş, Mercedes, Renault, Karsan vb. otomobil firmaları CATIA kullanmaktadır. CATIA’nın SolidWorks’tan otomotiv sektöründe ayrılmasının nedeni yüzey modülünün çok çok daha iyi olmasıdır. Bir diğer sebep ise otomotiv ana sanayisinin CATIA kullanmasıdır. Eğer yan sanayi olarak çalışan bir firma iseniz ana sanayiden farklı bir program kullanmanız çok doğru olmayacaktır çünkü yapılan tasarımı sizin formatınızda atmasını bekleyemezsiniz. Bundan dolayı yan sanayinin de CATIA tercih ettiği görülmektedir. CATIA bu işlevselliğine göre de SolidWorks’tan daha pahalı bir üründür.

CATIA’nın CAM tarafı da kullanışlılığı açısından güçlüdür. Kinematik analiz gibi analizlerin yapılabiliyor olması açısından tercih edilmektedir.

NX Unigraphics

NX Programı

Otomotiv ve havacılık sektöründe CATIA’nın yerini almaya başlamıştır. CATIA veya SolidWorks gibi Fransız şirket Dassault Systemes tarafından değil Siemens tarafından geliştirilmiştir. Almanya’nın otomotivde lider olduğunu düşündüğümüzde ise Daimler gibi firmalar da NX geçiş yapmaya başlamaktadırlar. Türkiye’de otomotiv yan sanayi alanında çalıştığından dolayı birçok firma bu programı kullanmaya başladı ama değişimin çabuk olması beklenemez. Tasarım programı kullananların düzenlerini birden değiştirmesi zor olacaktır.

Peki, NX CATIA’dan daha mı üstün de herkes ona geçiş yapıyor beklentisi oluşmaktadır. CATIA, Enovia ile entegre PLM destekleyeceğini Teamcenter’a destek vermeyeceğini duyurmuştu. Teamcenter kullananlar ise veri tabanını değiştirmek istememektedir. Bu nedenle NX’e geçiş yapmaktadırlar.

Bir diğer görüş ise; mühendisliğin ülkesi Almanya’nın bu konuda da rakipsiz olmak istemesinden kaynaklıdır.

Tüm bu çizim programları tasarım mantığını anlamamıza yardımcı olmaktadır. Sizin çalışmak istediğiniz alan, şirket hangi programı kullanıyorsa ona geçiş yapmakta zorluk çekmemekle birlikte farklı dinamiklere rahatlıkla adapte olunabilecektir.

Kaynakça

youtube.com/whatch?v=J5q3gT1vtgY

ahmetgüneyli20.blogspot.com

cadsay.com

orkanburan.com

Büşra ZORLU

Merhaba ben Büşra ZORLU. Pamukkale üniversitesi Otomotiv Mühendisliği mezunuyum. Bölümüm ve uzay gibi alanlardaki yeniliklerin sıkı bir takipçisiyim. Kullandığım kaynaklardaki bilgileri ve daha fazlasını siz değerli Çeyrek Mühendis okurlarına sıkılmayacağınız şekilde aktarmaya çalışacağım.

75% LikesVS
25% Dislikes

Büşra ZORLU

Merhaba ben Büşra ZORLU. Pamukkale üniversitesi Otomotiv Mühendisliği mezunuyum. Bölümüm ve uzay gibi alanlardaki yeniliklerin sıkı bir takipçisiyim. Kullandığım kaynaklardaki bilgileri ve daha fazlasını siz değerli Çeyrek Mühendis okurlarına sıkılmayacağınız şekilde aktarmaya çalışacağım.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.