Frederick Winslow Taylor

Frederick Winslow Taylor, 1856 yılı Mart ayında doğan, İşletme Yönetimi’nin babası olarak bilinen Amerikalı makine mühendisidir.

Taylor’ın Hayatı

Frederick Winslow Taylor 20 Mart 1856 yılında, Pensilvanya eyaletinin Germantown şehrinde dünyaya gelmiştir. Eğitim hayatına Germantown Akademisi’nde başlayan Taylor, 1869-1870 yılları arasında, Fransa ve Almanya’da öğrenim gördü. Öğreniminin ardından, bir buçuk yıl süren bir seyahate çıktı. Bu seyahat; İtalya, İsviçre, Norveç, İngiltere, Fransa, Almanya ve Avusturya ülkelerine oldu.

Taylor, bir avukatın oğluydu. 1872 yılında New Hampshire’daki Phillips Exeter Akademisi’ne girdi ve Harvard’da hukuk okumak istedi. Bunun için çok çalıştı ve Harvard’a giriş sınavını kazandı. Fakat gece çalışmaları yüzünden görme bozukluğu yaşıyordu ve farklı dallar üzerinde devam etmek istediği eğitiminden vazgeçmek zorunda kaldı.

Taylor’ın İş Hayatı

1874 yılında makinist çıraklığına başladı ve bu dönem boyunca mühendis olabilmek için akşam eğitimleri aldı. 1878 yılında Midvale Çelik Şirketi’nde işçi olarak çalışmaya başladı ve 1883 yılında makine mühendisliği diplomasını alarak 1884 yılında başmühendisliğe yükseldi. Taylor, burada idareci oldu ve endüstriyel verimlilik artışı için çalışmalar yaparak şirketin gelişmesine katkıda bulundu. Bu dönemde bir buhar makinesi üreterek patentini aldı. Bu makine ABD’deki en büyük buhar makinesiydi.

1890 yılında Manufacturing Investment Co. İsimli şirkette genel müdür olarak çalışmaya başladı. 1893 yılına kadar şirket içerisinde çeşitli işler yaptı, defter tutma sistemini geliştirerek birçok şirkete önderlik etti ve iki değirmen inşa etti. 1893 yılında, kontratının bitmesiyle beraber şirketteki işini bıraktı ve kendisini çeşitli kurumlara tanıtmaya başladı.

Daha sonra Bethlehem Steel Şirketi’nde çalışmaya başladı ve bu dönemde Taylor-White yüksek hız takımlarını işleme yöntemi ortaya çıktı. Taylor’ın Metal Kesme Sanatı isimli kitabı da, bu deneyleri kapsamaktadır. 1900 yılında gerçekleşen Paris Fuarı’nda bu buluşu nedeniyle altın madalya ve Franklin Institue tarafından verilen ‘Elliot Gresson Altın Madalyası’ sahibi oldu.

1901 yılında, hayatının geri kalanını ve gelirinin bir kısmını ‘Bilimsel Yönetim’ ilkelerine adayarak, para kazanacağı işlerden vazgeçti ve emekli oldu. Bilimsel Yönetim İlkeleri’nin pratik uygulamaları kısmını makine atölyesinde öğrenen öğrencilere maddi olarak destek oldu ve kitaplar yazarak onlara dersler verdi.

1906 yılında, Amerikan Makine Mühendisleri Birliği tarafından başkan seçildi. Aynı yıl, Pennsylvania Üniversitesi’nden doktora derecesi aldı.

1907 yılında Amiral Goodrich, New York Tersanesi adına Taylor’dan yardım ve öneriler istedi. Taylor’ın karşılık beklemeden yaptığı bu çalışması çok başarılı bulunarak , Amerikan Deniz Kuvvetleri tarafından da bu metotlar uygulandı.

Taylor’ın Çalışmaları

Shop Management – Frederick Winslow Taylor

Taylor’ın ünü, ‘Shop Management’ kitabıyla daha da arttı. O dönemin fabrika yönetimi ve idarelerini amatör buluyordu ve ısrarla çeşitli disiplinlerin gerekliliği ile işçilerin işbirliği içerisinde bulunması gerektiğini savunuyordu. Taylor, iş etüdü uygulamaları ile ve performansa dayalı maaş artışı ile işçi verimliliğinin artırılabileceğini de kanıtlamış ve çalıştığı şirketlerde bunu uygulamıştır. Yaptığı Metot Etüdü ve Zaman Etüdü çalışmaları ile de kendi doktrinlerini anlatarak geleceğe de yön verdi.

Taylorizm İlkeleri

Frederick Winslow Taylor, bir bilinç devrimi olarak tasarladığı ‘Bilimsel Yönetim’ yaklaşımının temel esaslarını 4 genel ilkede toplamıştır.

  • Her işin, her aşaması için tecrübeye dayanan geleneksel iş görme usulleri yerine, bilimsel yaklaşıma (gözlem ve model kurma) dayanan iş görme yöntem ve tekniklerinin geliştirilmesi.
  • Çalışanların bilimsel yöntemlerle seçilmesi, eğitilmesi ve geliştirilmesi.
  • Rasyonel ve bilimsel yöntemlerle geliştirilen iş görme davranışlarının işçiler tarafından benimsenip, uygulanabilmesi için, işçilerle içtenlikli bir işbirliğinin sağlanması.
  • Yönetimle ilgili iş ve sorumlulukların işçinin üzerinden yönetime devredilmesi ve sorumluluğun rasyonel bir şekilde dağıtılması.

21 Mart 1915 yılında vefat eden Frederick Winslow Taylor, her ne kadar makine mühendisi olsa da, çalışmaları nedeniyle pek çok mühendis tarafından Endüstri Mühendisliği’nin de babası olarak kabul edilmektedir.

Kaynaklar:

  • www.britannica.com
  • tr.wikipedia.org
  • İş Etüdü – Frederick Winslow Taylor – Emin Kahya

Edanur Sonel

Merhaba, ben Edanur Sonel. Araştırmaya ve yeni bilgiler öğrenmeye meraklı bir endüstri mühendisiyim. Endüstri Mühendisliği ve daha pek çok alandaki bilgilerimi aktarmayı, yazdıkça öğrenmeyi ve öğrendikçe paylaşmayı amaçlıyorum.

100% LikesVS
0% Dislikes

Edanur Sonel

Merhaba, ben Edanur Sonel. Araştırmaya ve yeni bilgiler öğrenmeye meraklı bir endüstri mühendisiyim. Endüstri Mühendisliği ve daha pek çok alandaki bilgilerimi aktarmayı, yazdıkça öğrenmeyi ve öğrendikçe paylaşmayı amaçlıyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.