Geleceği En Çok Tahmin Eden Filmler

Yapay zeka, kullandığımız teknolojiler hayatımıza yeni girmiş olsalar da biz onları filmlerde sık sık görüyoruz. Kimisi ise hayatımızın bir parçası kimisinin ise hayatımıza girmesi ise an meselesi. Filmleri izlerken hangilerini kullandığımızı fark ettiniz mi? Hangilerini ileride kullanacağız?

Teori ve Gerçeklerle 6 Uzay Filmi yazısında fiziğin ve uzayın yaklaşımlarından bahsetmiştik. Şimdi ise daha çok hayatımıza etki eden gelişmeleri konu alan filmlere bakalım.

Minority Report

MINORITY REPORT
MINORITY REPORT

Gelecek ile ilgili en çok tahminde bulunan film. Filmde geçen birçok detay bile şu anda ya geliştirilme aşamasında ya da kullanılmaktadır. Hepsi buraya sığmayacağı için birkaç örnek vereceğim.

  • Kişiye özel reklamlar. Instagram, Google gibi platformalar arama kriterlerimize göre karşımıza bize özel reklamlar çıkarmaktadır. Göz tarama sistemi sayesinde kimliğinizi belirleyerek ruh halinize göre sesli reklamlar vermektedir. Tanıdık geldi mi.
  • Sesli komut ile ev aletlerini çalıştırma. Yeni kullanmaya başladığımız akıllı ev sistemlerinin evrimleşen bir türü gibi gözükmektedir. Şimdilik telefon üzerinden yapılsa da çok uzak bir gelecek değil gibi.
  • Otonom araçlar ve fabrikalar. Uçan, kendi kendine sürüş yeteneğine sahip araçlar gösterilmektedir. 5. seviye otonom araçlar hala yaygın olmasa da 3. seviyeye araçlar piyasada kullanılmaktadır. Üretimin önemli dönüm noktası otonom fabrikalar (karanlık fabrika) ise faaliyete geçmiş durumdadır.
  • Görüntülü görüşme. Artık telefon, tablet ve bilgisayardan uzaktakilerle görüntülü görüşebilmekteyiz.
  • Giyilebilir teknolojiler. VR gözlükler yavaş yavaş hayatımıza girmeye başladılar. Google da giyilebilir gözlük prototipi üzerine çalışmaktadır.

Geleceğimizi filmlerden öğrenmek ne kadar kolay.

Ex Machina

EX MACHINA
EX MACHINA – YAPAY ZEKA

2013 yapımı yapay zeka filmi bizi gelecek ile tanıştırmaktadır. Bir gün yapay zeka ile karşılaşırsanız farkı anlayabilir misiniz? İlk defa Alan Turing’in, Turing testinde deneyimlediği bu soru filmde biraz değiştirilerek sorulmuş. Fark yapay zekayı biliyoruz. Sonuçlar;

  • Yapay zekaya sorulan ilk soru yaşın kaç. Cevabı ise birim. Tekim diyor sadece. Teknolojik tekillik (singularity) dediğimiz yapay zekanın insan zekasını geçtiği noktadır. Burada yapay zekamız Ava artık gerçek bir zeka olduğun farkında gibi.
  • Arama motorları insanların düşünme biçimini yansıtmaktadır. Ava’nın yaratıcısı onu yaratırken  mimikleri için verileri kameralardan aldığını söylemektedir. Öğrendiklerini ise kurduğu arama motorundan. Yapay zeka bizim yansımamız olacaktır. Arama motorları, telefon, kameralar, sosyal medya geçmişte de gelecek de kaderimizi belirleyecek önemli araçlar olacaklar. Yapay zekaya tüm bilgileri zahmetsizce öğretebilmek için mükemmel bir araç.
  • Trafik kavşağı. Ava’nın gitmek istediği yer sorulduğunda söylediği cevap trafik kavşaklarıdır. Yapay zekanın dış dünyayı deneyimlemesi için daha iyi bir yer olamaz. Ava’ya seçim yaptırarak karar mekanizmasını anlamaya çalışmaktadır. Bildiklerini mi söylüyor yoksa arada bir bağlantı kurarak mı cevap vermeye çalışmaktadır. Bizi yapay zekadan ayıracak temelde en önemli nokta budur.
  • Başarısız olursam ne olacak? Kapatılacak mıyım? Kim karar veriyor? Sen başarısız olursan seni de kapatacaklar mı?Düşünebilen her şey bu ihtimali de düşünecektir. Tekillik noktasını geçtiğinde artık yapay zeka da kendine göre bir yaşam standardı belirlemek isteyecektir. Filmdeki metaforlar bu zeka seviyesinin gelecekteki etkilerini gösteren bir fragmandır.

Filmin sonunda kim kimi test etti dersiniz? Yapay zeka insanı mı, insan yapay zekayı mı? Karar sizin.

Artifical Intelligence

ARTIFICAL INTELLIGENCE
ARTIFICAL INTELLIGENCE

Film, yapay zekanın erişilebilir olduğu yıllarda geçmektedir. Oğulları komaya giren bir aileye, yapılan ilk yapay zeka çocuğumuz verilmiştir. Yapay zeka çocuğumuz aileyle beraber kaldıkça onların davranışlarından, hareketlerinden dünyayı tanır. Onları izleyip taklit etmeye başlar. Aile zaman içinde alışmaya başladığında ise gerçek oğulları uyanır ve yapay zeka çocuğumuz artık istenmemektedir. Anne onu kaderine terk eder.

Yapay zeka ne yapar dersiniz. Her ne kadar makine de olsa film boyunca gösterilen sevgi, aile sıcaklığını öğrenir. Bırakıldığında bile tıpkı pinokyo gibi insan olup annesinin onu sevmesi umuduyla çalışmaktadır. Filmin sonunda ise uzaylılar dünyayı ele geçirdiğinde insanları diriltebileceklerini görür. Onlardan istediği tek şey annesinin geri getirilmesi olur.

Yapay zeka için en büyük problemin hep bir ruhunun olup olamayacağıdır. Her şeyi öğrenebilen bu makineler bizim gibi bağlantı kurup  sevgi, aşk, nefret gibi insan temelli duyguları da öğrenebilir mi?

Bunlar ve diğer filmler teknolojinin gelebileceği muazzam noktayı bizlere göstermektedir. Ne kadar iyi veya kötü bilemeyiz. Fakat geleceğimiz buysa bunu doğru bir şekilde şimdiden analiz etmek gerekmektedir. Siz neler düşünüyorsunuz?

Kaynakça
  1. Barış Özcan
  2. Minority Report Filmi
  3. Ex Machina Filmi
  4. A.I. Filmi

Büşra ZORLU

Merhaba ben Büşra ZORLU. Pamukkale üniversitesi Otomotiv Mühendisliği mezunuyum. Bölümüm ve uzay gibi alanlardaki yeniliklerin sıkı bir takipçisiyim. Kullandığım kaynaklardaki bilgileri ve daha fazlasını siz değerli Çeyrek Mühendis okurlarına sıkılmayacağınız şekilde aktarmaya çalışacağım.

100% LikesVS
0% Dislikes

Büşra ZORLU

Merhaba ben Büşra ZORLU. Pamukkale üniversitesi Otomotiv Mühendisliği mezunuyum. Bölümüm ve uzay gibi alanlardaki yeniliklerin sıkı bir takipçisiyim. Kullandığım kaynaklardaki bilgileri ve daha fazlasını siz değerli Çeyrek Mühendis okurlarına sıkılmayacağınız şekilde aktarmaya çalışacağım.

5 thoughts on “Geleceği En Çok Tahmin Eden Filmler

  • Mayıs 6, 2023 tarihinde, saat 2:51 am
    Permalink

    Ex Machina filimin de insan yapay zekayi tesit etimiş. Bence
    Yapay zekanin insanlardan daha üstün olduğunu düşün müyom nede olusa yapay zekada bir insan tasarladi. Dime

    Yanıtla
    • Mayıs 7, 2023 tarihinde, saat 2:13 pm
      Permalink

      Evet insanlar tasarlıyor fakat öğrenme hızı yüksek ve eriştiği bilgi bizim bugüne kadar öğrendiğimiz her şey. Bunları öğrendikten sonra birbiriyle olan ilişkisini anlaması insan beyni gibi çalışan bir robot için çok zor olmadığında tekillik noktasını geçmesi kaçınılmaz olabilir.

      Yanıtla
  • Mayıs 8, 2023 tarihinde, saat 11:46 am
    Permalink

    Yapay zekanın tekilliğe ulaşması düşünüldüğü gibi bir tehdit değil, aksine insanlık için fırsattır.

    Trafik sıkışıklığına araçlar sebep olur. Ancak bu sıkışıklığı çözmenin yolu ortadan araçları kaldırmak değil, trafik kuralları ve daha iyi tasarlanmış yollardır.

    Yapay zeka tekilliğe ulaşıp insanların gezegene ne kadar zarar verdiğini görünce insanları ortadan kaldırmaya kalkmaz, zira; milyarlarca insanı ortadan kaldırmak demek gezegen çapında her anlamda geri dönüşü olmayan zararlara sebep olur (İnsanları yok etmek için ihtiyaç duyacağı nükleer güçten kaynaklı radyasyon, atmosferdeki metan gazı oranının artmasıyla ortaya çıkacak sorunlar vb.).

    Bu sebeple yapay zeka gelecekte insanları yöneterek hem insanlığı hem de gezegeni daha iyi bir hale getirebilecek elimizdeki yegane umut.

    Bunun aksini iddia edebilecek tek tez; yapay zekanın kendi benliğiyle egemenlik kurmak istemesi, ki zaten böyle bir şey isteyebiliyorsa eğer birçok yapay zeka kendi aralarında savaşlar açar. Bu da zaten bir bakıma artık insan oldukları anlamına gelir. Bunca bilgi birikimi ve analiz gücüne sahip olan bu olgunun böyle bir yönelime döneceği düşüncesi ancak bilim kurgu filmlerine konu olabilir.

    Yanıtla
    • Mayıs 25, 2023 tarihinde, saat 8:00 pm
      Permalink

      Amacına hizmet eden teknoloji yararlıdır. Önemli olan amacımızın ne olduğudur. Nasıl ki teknoloji bizim kültür seviyemize, değer yargılarımıza göre şekillenen bir yapı olmasından dolayı yapay zeka da bizim bir toplumsal bir aynamız olacaktır.

      Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.