APQP(İleri Ürün Kalite Planlaması) Nedir?

APQP, 1994 yılında Chrysler, Ford ve General Motors tarafından ortaklaşa geliştirilen iç ve dış tedarikçilere ve bunların taşeronlarına, ürün kalite planlaması ve kontrol planı yönergelerini iletmek amacıyla yayımlanan bir el kitabıdır. Bu el kitabında, müşteri memnuniyetini sağlayacak ürün ve hizmet sunumunu sağlayabilmek için onu destekleyecek kalite planı, risk analizi gibi yönergeler sunar.

Ayrıca, şirket ve müşteri arasında ortak bil dil sağlar.Müşteri ve tedarikçi arasında yeni bir ürün için devreye alma süreci içerisinde kalite planlama şartlarının oluşturulması, ürün kalite planlaması gereksinimlerinin standartlaştırılarak ortak bir dil kullanılması, süreçte daha etkin bir iletişim sağlanması, ürünün müşteri beklenti ve şartlarına uygun olarak zamanında, en düşük maliyetle sağlanmasıdır.

APQP Faydaları
  • Müşteri ihtiyaçlarını anlamak.
  • Tasarımın proses yetenekleri dahilinde olmasını sağlamak.
  • Arıza modlarını analiz etmek ve belirlemek.
  • Tasarlanan ürünün, prosesin doğrulamasını sağlamak.
  • Müşteri ve tedarikçiler arasında daha etkin bir iletişim sağlamak.
  • Kaliteli ürün veya hizmetin zamanında ve düşük maliyetle sunulmasının sağlamak.
APQP Fazları

APQP (İleri Ürün Kalite Planlaması), toplamda 5 fazdan oluşur. Bu fazlar;

1.FAZ : Programın Planlanması ve Tanımlanması

2.FAZ : Ürün Tasarımı ve Geliştirme

3.FAZ : Proses Tasarımı ve Geliştirme

4.FAZ : Ürün ve Proses Onayı

5.FAZ : Geri Besleme, Değerlendirme ve Düzeltici Faaliyetler

APQP Fazları
1.Programın Planlanması ve Tanımlanması

Başlangıç aşaması olan bu fazda, programın planlanması ve belirlenmesi müşteri ihtiyaç ve beklentilerini karşılamayı amaçlar. Kaynak planlama, süreç ve ürün varsayımı yapılır. Tasarım ve güvenilirlik hedeflerinin listesi oluşturulur.

2.Ürün Tasarımı ve Geliştirme

Bu aşamada ürün tasarım özellikleri ve karakteristikler ele alınır. Adından da anlaşılacağı gibi ana odak, ürünün tasarımı ve geliştirmesidir. Geometrik detayların, toleransların iyileştirilmesi için tasarım incelemesi yapılır. Sonrasında, prototip ve testler yoluyla tasarım doğrulaması yapılır.

3.Proses Tasarımı ve Geliştirme

Tasarımı gerçeğe dönüştürmek için üretim teknikleri ve ölçüm yöntemleri araştırılır. Proses akış şemaları, PFMEA( Prosesin Hata Türü ve Risk Analizi) ve kontrol planı yapılır.

4.Ürün ve Proses Onayı

Bu fazdaki odak, proses kalitesi ve hacim kabiliyetlerinin validasyonudur. SPC(Ön proses yeterliliği çalışması), MSA(Ölçme sistemlerinin değerlendirilmesi) ve Proses Kalite Çalışmaları gerçekleştirilir. PPAP(Üretim parçası onay prosesi) teslimata hazırdır ve üretim onaylandıktan sonra başlar.

5.Geri Besleme, Değerlendirme ve Düzeltici Faaliyetler

Ürün kalite planlamasının değerlendirilmesi geri bildirimlerle yapılır. Bu odak, müşteri memnuniyeti, sevk ve servis gibi çıktılara sahiptir.

 

 

Kaynaklar
  • Rahmani, K. ve Eram, T. (2016). The role of apqp and qfd in production, International Journey of New Technology and Reseach 2
  • Thisse, L. (1998). Advanced quality planning: A Guide for Any Organization

admin

Çeyrek Mühendis; geçmişten gelene, gelecekte değer kazandıran mühendislik platformu!

100% LikesVS
0% Dislikes

admin

Çeyrek Mühendis; geçmişten gelene, gelecekte değer kazandıran mühendislik platformu!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.