2020 TEKNOFEST’de Elektrikli Araçlar Nefes Kesti

TEKNOFEST 2020 kapsamında TÜBİTAK tarafından düzenlenen Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışması’nın yarışları 4-5 Eylül’de Kocaeli Körfez Yarış Pisti’nde yapıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sn. Mustafa Varank, Kocaeli Valisi Sn. Serdar Yavuz, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı & TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Selçuk Bayraktar ve TEKNOFEST İcra Kurulu Başkanı Sn. Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Başkanı Sn. Hasan Mandal takımları ziyaret ederek gençlerin çalışmaları ile ilgili bilgi aldılar.

Özel Start

1-6 Eylül tarihleri arasında Kocaeli Körfez Yarış Pisti’nde yapılan alternatif enerjili elektrikli araçlarını yarıştırdıkları yarışma Elektromobil (Batarya Elektrikli) ve Hidromobil (Hidrojen Enerjili) olmak üzere iki kategoriden oluşuyor. Körfez Yarış Pisti’ndeki yirmi takımın yarışının startını Sn. Mustafa Varank ve Sn. Selçuk Bayraktar yaptı.

Bakan Varank’dan Gençlere Sürpriz

Körfez Yarış Pisti’nde gerçekleştirilen yarışı başlatmadan önce Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sn. Mustafa Varank gençlere bir sürpriz yaparak 6 Eylül Pazar günü onlara Formula 1 pistinde özel gösteri yapacakları müjdesini verdi. Öğrencilerin aylardır emek verdiği ve geleceğin araçlarını tasarladıkları nefes kesen yarışların sonunda özel bir gösterim olarak 6 Eylül Pazar Günü İstanbul Park Tuzla Formula 1 Pisti’nde gerçekleştirildi.

Yarışan Takımlar

  • Çukurova Üniversitesi Çukurova Elektromobil Takımı
  • Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Subu Tetra
  • Kastamonu Üniversitesi Atabeygazi
  • Yozgat Bozok Üniversitesi Beem
  • İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Otobil
  • Harran Üniversitesi Harran Tech Team
  • Bursa Teknik Üniversitesi Hacıwatt Elektromobil
  • Bursa Uludağ Üniversitesi Teknoloji Fen Racing Team
  • Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Duscart
  • Karadeniz Teknik Üniversitesi K-Tech Team H
  • Yıldız Teknik Üniversitesi Alternative Energy Systems Society (Aesk) E
  • Ankara Üniversitesi Hidroket
  • Bursa Teknik Üniversitesi Elektronomi
  • Çukurova Üniversitesi Çukurova Hidromotive
  • İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Milat 1453 Elektromobil Ar&Ge Topluluğu
  • Pamukkale Üniversitesi Atay
  • Yıldız Teknik Üniversitesi Alternative Energy Systems Society(Aesk) H
  • Altınbaş Üniversitesi Eva Team
  • Karadeniz Teknik Üniversitesi K-Tech Team E
  • Afyon Kocatepe Üniversitesi Akümobil

Ödüllerini Cumhurbaşkanı’ndan Alacaklar

“16. TÜBİTAK Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları”nın birinci ve ikinci final yarışlarında dereceye girenler, ödüllerini Gaziantep’te gerçekleştirilecek törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan alacak.

Özel Yarış

“16. TÜBİTAK Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları”nın birinci ve ikinci final yarışlarının ardından etkinliğin son gününde İstanbul Park’ta özel yarış düzenlendi. Özel yarış etkinliğine; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç katıldı. Bakan Varank’ın start vermesiyle başlayan yarışta; İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Milat 1453 takımı birinci, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi SUBU TETRA takımı ikinci, Yıldız Teknik Üniversitesi AESK Elektromobil takımı üçüncü oldu.

Özel yarışta dereceye giren takımlar ödüllerini Bakan Varank’dan aldı. Özel yarışa ek olarak, bu seneki yarışlarda yazılı ve görsel basın çalışmalarını, dijital ve sosyal medya çalışmalarını ve tanıtım etkinliklerini etkin düzeyde gerçekleştiren takımlara “Tanıtım ve Yaygınlaştırma Teşvik Ödülü” verildi. Görsel Tasarım Ödülü, Teknik Tasarım Ödülü, Yerli Ürün Teşvik Ödülleri de törende ayrıca verilen ödüller arasında yer aldı.

Gençlere Üç Müjde

Bakan Varank, bundan sonra TÜBİTAK Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları’nın İstanbul Park’ta gerçekleştirileceğini belirterek üniversite öğrencileri ve rektörlere seslendi. Bazı öğrencilerin rektörlerden yeterince destek alamadıklarını bu sebeple hocaların bu işlere daha fazla ehemmiyet göstermesi gerektiğini belirtti. İkinci müjde olarak da pandemi şartlarının el vermesi durumunda Formula 1 yarışları eğer seyircili olarak yapılacaksa yarışlardaki bütün gençler yarışlara katılabilecekler açıklaması ile gençleri sevindirdi. Üçüncü müjde, özel yarışta derece alan takımlara adeta bir hediye oldu. Formula 1 yarışlarında birinci, ikinci ve üçüncü olan takımların kaptanları ve pilotları özel yarış arabaları ile özel bir gösteri yarışı yapacaklarını duyurdu.

Üniversiteli gençlerin sürdürülebilir bir gelecek için elzem olan elektrikli araçlar konusunda heveslendiren bu tür yarışmaların devamı temennisiyle…

Kaynakça

https://www.ntv.com.tr/

https://otonomhaber.com/

 

admin

Çeyrek Mühendis; geçmişten gelene, gelecekte değer kazandıran mühendislik platformu!

50% LikesVS
50% Dislikes

admin

Çeyrek Mühendis; geçmişten gelene, gelecekte değer kazandıran mühendislik platformu!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.