Uzay Yarışında Üçüncü Boyut: Başarısızlık Yok

Uzay yarışında günümüzde yarışanların yerini ülkelerden daha çok şirketler almaya başladı. Bu yarışta ne yaparlarsa yapsınlar başarısız olamıyorlar.

Geçtiğimiz aylarda bir roket fırlatıldı. Uzay çağında olduğumuzdan bu gayet normal. Fırlatma başarılı geçse de roket yörüngesine yerleşemedi. Yani başarısız oldu. Buraya kadar her şey normal gelebilir fakat değil. Çünkü başarısız olamadılar.

Relativity

Roket yapmanın amacı amacı uzay yarışında atmosferin dışına çıkmak olsa da bu yarışı bir adım ileriye taşıyan günümüz teknolojisinde şirketler yarışı başka bir seviye taşımakta. Space X bu yarışı sürdürülebilirlik alanında başında gelse de başka bir alanda yarışı kaybedecek gibi duruyor. Çünkü bu yarışa başka bir perspektiften bakan birileri de var. Ve bu mühendislerin amacı roketlerin maliyetini düşürmek. Bunu yapmak için de kullandıkları yöntem aslında çok basit. Günümüz de evlerimizde kullanabildiğimiz 3D yazıcılar ile bunu başarmak istiyorlar. Relativity adındaki bu şirketin vizyonu aslında bir mühendisinkinden farklı değil. Bir ürünün optimum düzeyde üretim maliyetini ve süresini düşürmek.

İlk uzaya gönderilen roketlerin yapımında binlerce mühendisin on yıllarca çalışması gerektiğini düşündüğümüzde şirketin ne kadar önemli bir iş yaptığını anlamaya başlayabiliriz. Çünkü bu şirket kurulduktan tam altı yıl sonra ilk roketini fırlatmayı başardı. Ve bu roketi 3D yazıcı kullanarak sadece iki ayda yaptı.

 Silikon vadisi tarzı üretim

Bu büyüklükte bir roketin yapımı için NASA’nın sadece roket yapmak için gerekli ekipmanları 10 yılda yaptığını düşünürsek, roket yapımı için iki ayın ne kadar kısa bir süre olduğunu anlayabiliriz. Roket yapımının zor olması da bu süreyi epey uzatmakta. Örneğin roketin yanma odasını ve nozulu ele alalım. Aslında basit bir kubbeden ibaret görünse de değil. Çünkü roket ateşlendikten sonra bu odanın sıcaklığı 3500 K yani 3226.85 C olmakta. Bu sıcaklık herhangi bir metali eritir. Bu sebepten yanma odasının dış yüzeyinden neredeyse 1080 adet borudan sıvı hidrojen dolaşır. Bu sayede içinde demir kaynatabileceğiniz yanma odasının dışında dondurucu bir sıcaklık elde edersiniz. Buda yanma odanızın yüksek sıcaklıklara dayanıklı yapar. Fakat bu işlem geleneksel yöntemler ile uzun ve zor. Aynı durum 3D yazıcılar için geçerli değil. Aynı yanma odasını tek parça halinde katman katman bir haftadan daha kısa bir sürede yapabilmekte.

Bütün bu durumlarla birlikte 3D yazıcıların üretim maliyet ve sürelerini düşürmesi büyük bir artı. Çünkü daha kısa sürede üretim yapmak başarıya kısa sürede ulaşmamızı sağlamakta. Yapılan bu roket belki yörüngesine ulaşamadı fakat mühendisler olarak biz bu durumu daha kısa sürede öğrenebildik. Ne kadar çok başarısız olursa hedefe daha çok yaklaşacağımızdan bu durum bizler için aslında bir başarıdır. İki başarısızlık arasındaki süremizi kısaltmak bile bir başarıdır aslında.

 

Kaynak

https://www.engadget.com

https://www.relativityspace.com

admin

Çeyrek Mühendis; geçmişten gelene, gelecekte değer kazandıran mühendislik platformu!

50% LikesVS
50% Dislikes

admin

Çeyrek Mühendis; geçmişten gelene, gelecekte değer kazandıran mühendislik platformu!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.