Şantiyede Beton Testi: Slump Test

Şantiye içerisinde en yaygın olarak kullanılan malzemelerden birisi de kuşkusuz çimento, ve bu çimentoyla oluşturulan beton. Tabi inşaattaki her yer için aynı kıvam ve derecedeki beton kullanılamıyor. Betonun da kullanıldığı yere göre farklı biçim ve kıvamlarda olması gerekiyor. İşte bizlere betonun akıcılığı ve kıvamı hakkında bilgi veren testin adı da Slump (çökme) testi.

Yapılışı ve mantığı basit temeller üzerine dayalı olan slump deneyinde, çıkan sonuca göre hiçbir zaman “şu kıvamdaki beton daha kalitelidir.” yorumunu yapamayız. Zira kıvam, betonun kullanılacağı yere göre değiştiği gibi, aşağıdaki şartlara göre de değişebilir;

-Hava sıcaklığı,

-Taşıma yapılan mesafe,

-İşçinin çalışma durumu ve yeterliliği,

-Döküm gerçekleştirilen alan.

Şantiye şartlarının her yerde aynı olmaması gibi etkenler, hava sıcaklığının istenilen seviyede olup olmaması, işçilerin çalışma kapasite ve bilgisinin aynı olmaması, kıvamı etkileyecek ve yapılan inşaatın beton kalitesine yansıyacaktır.

Slump testini yapmadan önce işçinin kontrol etmesi gereken bazı durumlar vardır. Test aletlerinin kalitesi, temizliğinin tam olarak yapılmış olması, deney düzeneğinin tam olarak kurulması, numune olarak alınan betonun bütün beton bölümünü temsil edebilmesi (yani su oranının yeterli olması ve kalite olarak fark olmaması gibi), su kaybının önlenmesi, yeteri kadar beton alınması(yaklaşık 32-35kg) kontrolü gerçekleştirilmesi gereken etkenlerdir.

Deneyin Yapılışı

Öncelikle metal tabanın düz bir şekilde zemine yerleştirilmesi gerekiyor. Daha sonra çökme hunisini ağzı geniş tarafı aşağı bakacak şekilde tabanın üzerine yerleştirilir ve huninin yaklaşık 1/3’ü betonla doldurulur. Doldurulduktan sonra şişleme çubuğuyla beton üstten 25 kere şişlenir. Sonrasında huninin içine 1/3 oranında daha beton koyulur ve 25 kere daha şişlenir. Son olarak da huninin tamamı betonla dolacak şekilde 1/3 oranında daha beton koyulur ve tekrar 25 kez şişlenir. Bu işlemlerden sonra huninin üst kısmı mala yardımıyla veya başka bir araçla tesviye edilir. Yani düzleştirilir. Düzleştirme işlemi de yapıldıktan sonra huni düz bir şekilde sabit bir hızla birkaç saniyede yukarı doğru kaldırılır ve çökme, kıvam ve akıcılık ölçülür.

Çökme ölçümlerine göre kıvam sınıfları belirlenir. 5 adet kıvam sınıfı vardır.

Ülkemizdeki şantiyelerde kolaylık sağladığı düşüncesiyle genelde S4 kıvamında beton kullanılır. Bu sayede, oluşabilecek olumsuzlukların toleransının sağlanacağı düşünülmektedir.

Kaynak:
www.yapikulubu.com
www.sanalsantiye.com

admin

Çeyrek Mühendis; geçmişten gelene, gelecekte değer kazandıran mühendislik platformu!

50% LikesVS
50% Dislikes

admin

Çeyrek Mühendis; geçmişten gelene, gelecekte değer kazandıran mühendislik platformu!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.