RAM Bellek Nedir?

Dijital ortamda verilerin tutulması için bellek yapıları kullanılır. Kullanılan bellek yapıları, çalışma prensibi ve ihtiyaçlar doğrultusunda farklı çeşitlere sahip. Bu bellek türlerinden en çok bilinenler RAM ve ROM bellekler. Bu yazımızda RAM bellek üzerinde yoğunlaşacağız.

 

RAM Bellek

Bilgisayarlar için vazgeçilmez bir donanım olan RAM bellekler, “Random Access Memory” kelime bütününün baş harflerinden oluşuyor ve Türkçe’ye “ Rastgele Erişimli Bellek” olarak çevrilebilir. Yapısı gereği, elektrik enerjisi aldıktan sonra istenen verileri hafızada tutar ve güç bağlantısı kesildikten sonra tuttuğu bütün değerleri hafızadan siler. Yani geçici belleklerdir. Kullanılmasındaki amaç, bellekten okuma işlemini çok hızlı bir şekilde gerçekleştirmesi. Bilgisayar üzerinde gerçekleştirilen anlık işlemler ve bu işlemler için gerekli olan tüm veri, RAM bellek içerisinde saklanır. Bu sayede, çalışan uygulama programlarına işlemci tarafından gerekli durumlarda çok hızlı bir şekilde erişilir.

Yapısı

Rastgele erişimli bellek denilmesinin sebebi, verileri belli bir düzen ve formatta göndermek yerine, adresleme yaparak rastgele bir şekilde hafızada tutmasından kaynaklı. RAM bellek, birbirinden tamamen bağımsız hücrelerden oluşur ve her bir hücrenin farklı adresi vardır. Bu hücreler, işlemciye veri hattı(Data Bus) denilen bir yol ile bağlı. Bu sayede işlemci, herhangi bir hücreye diğerlerine müdahele etmeden adresi sayesinde erişir. Rastgele erişim kastı buradan gelir.

RAM bellek yapısı aşağıdaki görselde görülebilir. Yazma ve okuma işlemine göre  kontrol pinleri, belleğin adresi ve veri yolu bulunur.

Genel özellikleri

. Geçici hafızaya sahip. Güç kapatıldığında RAM bellek tüm verileri kaybeder.

. Bilgisayarın ana belleğinin bir parçasıdır.

. Herhangi bir hafıza konumundan istenilen verileri okuyabilir ve yazabilir.

. Bir bağlayıcı komut dosyası kullanarak verileri veya kodu belirli bir konuma koyabilir.

. RAM cihazı, veri öğelerine hemen hemen aynı sürelerde erişilmesini sağlar. Veri erişim süresi, bellek içindeki verilerin fiziksel konumuna bağlı değildir.

 

İki farklı türe sahip. Bunlar SRAM ve DRAM. Bu çeşitler, veri depolamak için kullandıkları donanıma göre birbirinden ayrılır.

SRAM: Bellek üzerinde bir bitlik veriyi tutmak için altı adet tansistör kullanır. Bu transistorlerden iki tanesi erişim kontrolünden, diğerleri veri saklanmasından sorumlu.

DRAM: Bir bitlik verinin tutulması için bir adet transistör ve bir adet kapasitör kullanır. Bu tür bellekte, kapasitörün dolu/boş olması durumuna göre bitin değeri tutulur. Ancak kapasitörler üzerinde sızıntıdan kaynakı  gerilim düşümleri olacağı için bir süre sonra şarjlı olsa bile şarjını yitirip lojik-1 seviyesinin altında okuması yapılır. Bunun önüne geçmek için, DRAM hücrelerinde sürekli olarak enerjisinin yenilenmesi gerekir.

 

KAYNAKÇA

wikipedia.org

faculty.etsu.edu

ksu.edu.tr

 

Talha SEVİNÇ

Merhaba,ben Talha Sevinç. Gazi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümü mezunuyum. "Bilgelik için tek anahtar soru sormaktır."felsefesini benimsemiş, bilgiye aç, bildiklerini  insanlarla paylaşmaya hevesli biriyim. Elimden geldiğince insanlara yardımcı olmak için buradayım.

50% LikesVS
50% Dislikes

Talha SEVİNÇ

Merhaba,ben Talha Sevinç. Gazi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümü mezunuyum. "Bilgelik için tek anahtar soru sormaktır."felsefesini benimsemiş, bilgiye aç, bildiklerini  insanlarla paylaşmaya hevesli biriyim. Elimden geldiğince insanlara yardımcı olmak için buradayım.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.