Oyun Sektörü

Herkese selamlar, her geçen gün değişen hayat ile her sabah yeni bir dünya karşılıyor bizleri. Bizler de değişen şartlara hemen adapte olup kendimizi, yaşamımızı, işimizi hatta hayat görüşümüzü bile değiştiriyoruz. oyun sektörü

Değişen şartlar eskileri ortadan kaldırınca yenileri ortaya çıkıyor. Ortaya çıkan yenilikler insanların ilk başta konfor alanlarını bozsa bile yeni fırsatlar ortaya çıkarıyor. Bu fırsatları değerlendirebilen kişiler zamanın önüne geçip avantaj elde ediyor. 

Dünyamızda olan değişiklikleri düşünün ve bu değişikliklere adapte olup reaksiyon gösterebilenler maddi manevi birçok kazanım elde ediyor. İş dünyasında bu değişimler daha net fark ediliyor. Çünkü yeni iş alanları, yeni meslekler, yeni ürünler ortaya çıkıyor. Bu yeniliklere bir çok örnek verebiliriz. Bu yazı serimizde ele alacağımız fırsat “Oyun Sektörü”

Oyun Sektörü

Oyun oynamak insanlığın tarihi kadar eskidir çünkü insan her zaman kendini andan soyutlayarak eğlenmek istemiştir. Bu istek bazen mağaralar arası taş atarak bazen basit aletler ile dengede ilerlemeye çalışarak bazen yere çizilen şekillere göre davranarak veya atari ile yada oyun konsolları ile olmuştur. Oyun çok büyük ve derin bir kavramdır. Bu konuyu sadece eğlenmek üzerine yerleştirmek doğru olmaz. Bu konuda yapılan psikolojik çalışmalar her geçen gün oyunu anlamamıza daha fazla destek oluyor. Biz yazı serimizde oyunun teknik ve mesleki tarafını ele alacağız. 

Meslek Olarak Oyun Yapmak

Küçükken neredeyse hepimiz atari, game boy yada playstation oynamıştır. Sizin çocukluğunuzda hangisi en yaygın ise yaşınızla ilgili ipucu veriyor bilginiz olsun 🙂 

Çocuk olarak oyun oynarken bu oyunun nasıl yapıldığı veya nasıl daha iyisinin yapılacağını çok düşünmemişizdir. Ancak yaşımızın ilerlemesi ile özellikle ortaokul sonları ile lise yıllarının başlarında oyunlara daha fazla teknik gözle bakıp merak etmeye başlamışızdır. Bundan sonra kendi oyunumuzu yapmayı hayal etmişizdir. Üniversite yıllarında ise artık nasıl yapılıyor sorusuna cevap bulup daha fazla teknik gözle bakmışızdır. 

Oyun kavramı çatı kelime olarak çok kapsayıcıdır. Bir çok farklı oyun türü vardır. Bu türler arasında masa oyunları, bilgisayar oyunları, konsol oyunları, telefon oyun çeşitleri bulunmaktadır. Bu türlerin hepsi aynı amacı taşısa da farklı dinamiklere ve teknik olaylara sahiptir. Oyun yapmayı hayal edenler ise genelde en çok beğendiği oyun türünde bir oyun yapmayı ister. Çünkü onunla çok fazla vakit geçirmiştir ve onla ilgili düşünüp kendi oyununu ortaya çıkarmıştır zihninde. 

Meslek Olarak Oyun Yapmak

Oyun yapmak ülkemizde son yıllarda çok revaçta bir meslek. Ancak bu durum bundan 5 yıl önce çok farklıydı. İnsanlar oyun yapmayı meslek olarak seçmiş kişilerin yanlış kariyer yolunu seçtiğini, boşa uğraştığını hatta ve hatta ortaya koyduğu ürünün değerli olmadığını düşünüyor. Bunun neticesinde de maddi olarak karşılığını alamayacağını düşünüyor ve açık şekilde ifade edebiliyordu. Bu zamanlarda oyun sektöründe olanlar oyun sektörüne bakışın sadece halk arasında değil iş dünyasında da böyle olduğunu hatırlar. Teknokentlere oyun stüdyoları kabul edilmemekte veya yatırımcı bulmakta zorluk çekilmekteydi. 

Bu zor zamanların geçilmesinde en büyük katkı başarılı oyun firmalarının çıkması ve büyük miktarlarda para kazanmaları yada satılmaları etkili oldu. Dikkatleri üzerine çeken sektör giderek büyüdü ve değer görmeye başladı. 

Oyun Sektörüne Nasıl Girebilirim 

Oyun sektörü hayallerinin peşinden koşup, ortaya bir eser koyarak insanları eğlendirmek isteyenlerin olduğu bir sektör. Bu sektörde yer alan biri olarak kesinlikle bu alana girmenizi isterim çünkü ortaya bir eser koymak ve bunun milyonlarca insan tarafından oynanması, bu durumdan iyi gelir elde etmeniz mesleki olarak tatmin edici oluyor. 

Peki oyun sektörüne nasıl girebilirim diyenler öncelikle kendilerine çok doğru bir plan çizmeli ve bu planda nereye varmak istedikleri net şekilde belli olmalı. Bu varış noktasına ulaşmak için neler yapmaları gerekiyorsa onları tespit etmeli ve o adımlardan en yakın olanı yapmaya başlamalıdır. Bu adımın en yakın olanı genelde oyun dünyasını anlamak, kavramları öğrenmek, oyun türlerine hakim olmaktır. Daha sonra hangi alanında ilerlemek isteniyorsa o alanın teknik öğrenmesine başlanmalıdır. Bu teknik öğrenme için birçok kaynak artık ulaşılabilir durumda internette. 

Sektöre Profesyonel Olarak Giriş Yapmak 

Yukarıda bahsettiğimiz adımları ilerleyen yazılarımızda ele alacağız. Oyun dünyasını daha derinlemesine anlatacağız, oyun sektörüne girmek isteyenlere yol gösteren teknik yazılar ele alacağız, sektörün başarılıları ile söyleşiler yapacağız bu yazı serisinde. 

Ancak teknik olarak bir noktaya ulaşmış veya kendi gibi bir hayalin peşinde koşanlar ile bir araya gelip ekip olanlar ise bir an önce bu dünyaya girmelidir. Son zamanlarda anlamsız bir şekilde şart olan tecrübeli kişi arayışı maalesef oyun sektöründe de yayılmaya başlamıştır. Ancak her firma veya her stüdyo böyle değildir. Daha önce profesyonel iş tecrübesi olmayanları da ekibine kabul eden hatta bir eğitim kurumu gibi onlara ilerletici teknik destek programları yapan stüdyolar da vardır. Bu stüdyoların başında tiplay studio gelmektedir. tiplay studio oyun ekosistemine katkı vermek için her zaman uğraş veren, kişileri bu dünyaya kazandırmak için fedakarlık yapmaktan çekinmeyen başarılı bir oyun stüdyosudur. tiplay stüdyo uyguladığı Çıraklık Programı – Studio Ç ve oFON İvmelendirici Program ile bir çok başarılı kişi ve oyun stüdyosuna hayallerine kavuşması için destek olmuştur. Sizler de oyun dünyasına girmek istiyor ve nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız veya ekibinizle harika oyunlar yapabileceğinize inanıyorsanız tiplay studio Çıraklık Programı – Studio Ç veya oFON İvmelendirici Programı incelemelisiniz. 

 

Yazı serimiz oyun dünyasının daha teknik olarak ele alındığı, oyun türlerinin incelendiği, sektörden kişilerle röportaj ve sizlerden gelecek konuların ele alınması şeklinde devam edecektir. 

 

Ahmet ÇETİNLİ

Merhaba ben Ahmet Çetinli. ODTÜ Endüstri Mühendisliği bölümü mezunuyum, şu an tiplay oyun stüdyosunda oyun müdürü olarak kariyerime devam etmekteyim. Teknoloji, oyun sektörü, popüler bilim, yönetim ve endüstri mühendisliği konularında ilgiliyimdir.

100% LikesVS
0% Dislikes

Ahmet ÇETİNLİ

Merhaba ben Ahmet Çetinli. ODTÜ Endüstri Mühendisliği bölümü mezunuyum, şu an tiplay oyun stüdyosunda oyun müdürü olarak kariyerime devam etmekteyim. Teknoloji, oyun sektörü, popüler bilim, yönetim ve endüstri mühendisliği konularında ilgiliyimdir.

One thought on “Oyun Sektörü

  • Ocak 22, 2022 tarihinde, saat 8:16 pm
    Permalink

    Kahve eşliğinde yazınızı okumak çok zevkliydi, sırada sonda belirttiğiniz çıraklık programlarını incelemek var. Teşekkür ederim.

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.