Mühendis Kimdir ?

Mühendislik, bilimsel çalışmalarla elde edilmiş matematiksel sonuçları, teknolojiyi ve toplumun gereksinimlerine ilaveten ekonomik durumu da göz önünde bulundurarak yapılan sistemli çalışmalardır. Bir başka deyişle mühendislik, belirli bir ihtiyacı karşılamak için gerekli ürün ve sistemi üretmektir. Mühendis ise mühendislik sürecini başlatan ve yöneten kişidir.

Mühendis kelimesinin etimolojik olarak her dilde farklı bir kaynağı vardır. İngilizce mühendis demek olan “engineer” kelimesi, Latincede yaratmak ya da yaratıcı anlamına gelen “ingenuity” kelimesinden türemiştir. Dilimizde yer alan kelime ise Arapçaya dayanmaktadır ve geometri ile meşgul olan, geometri (hendese) bilen anlamına gelmektedir. Türk Dil Kurumu sözlüğünde ise mühendis, insanların her türlü ihtiyacını karşılamaya dayalı çeşitli yapılar yol, köprü, bina, peyzaj, çevre gibi şehircilik ve imar dışı alanların ilkeleri bayındırlık; tarım, beslenme gibi gıda; fizik, kimya, biyoloji, elektrik, elektronik gibi fen; uçak, gemi, otomobil, motor, iş makineleri gibi teknik ve sosyal alanlarda uzmanlaşmış, belli bir eğitim görmüş kimsedir. Mühendisler, bilim adamları ve mucitlerin ortaya koyduğu yenilikleri veya kolaylıkları, tekniker ve teknisyenlerin kullanılabilir araç haline getirmesi için gerekli olan pratik bilgiyi oluşturan kişidir. Bu konuyla ilgili olarak “Evrenin rahatsız edilmesi” kitabında yazar Fizikçi Freeman Dyson “ İyi bir bilim adamı, orijinal fikirlere sahip kişidir. İyi bir mühendis ise, mümkün oldukça az orijinal fikirle çalışarak bir tasarım yapan kişidir” sözüne ilaveten yazar James Michener “Uzay” adlı romanında “Bilim adamları, harika şeyler yapmanın hayalini kurar. Mühendisler onların hayalini yapar” demiştir.

Yukarıda yapılan tanımlar bizlere hayatımızın her alanında ve her anında hayatlarımıza yansıtılmış bir mühendisliğin etkisinde olduğumuzu anlatıyor. Örneğin sabah uyanmak için kullandığımız alarmdan, işe veya okula gitmek için kullandığımız araca, yolda giderken vakit geçirdiğimiz telefondan, gittiğimiz yerde kullandığımız kaleme, sandalyeye kadar her şeyde mühendisliğin imzası vardır.  Mühendislerin insanların hayatına yaptığı dokunuşlar tarih boyunca değişim sağlamıştır.

Mühendislik ve mühendis tarihin en eski kavramlarıdır çünkü insanlar arasında yaşadıkları problem karşısında çözüm geliştirmek için marifet, matematik ve bilimsel bilgiyi kullanan, birikmiş tecrübelerden faydalanan kişiler daima olmuştur. Bu kişi tekerleği bulan da olsa, şahi toplarını bulan da olsa, buhar makinesi ortaya koyan da olsa veya uzay mekiği yapan kişide olsa mühendistir. Mühendislerin en büyük ilham kaynağı doğa kanunlarıdır. Doğada olan sistemler örnek alınarak veya birleştirilerek uygulanmaya konulur. Örneğin Leonardo da Vinci’nin kedilerin 4 ayak üstüne düştüğünü fark etmesi sonucu uçan aletlerin ayak kısımlarını kedi patisi şeklinde tasarlamıştır ve bugün dahi bu tasarım kullanılmakta ve uçan aletler kedi patisi şeklinde iniş yapmaktadır. Mühendislik sadece ilham alarak veya farkına vararak yapılamaz yaşadığımız dönemde. Bu sebepten dolayı mühendislik bir eğitim gerektirir ve bu eğitim STEM çerçevesinde olmalıdır. STEM anlayışına ilaveten yaratıcılık olgusu da olmalıdır çözüme ulaşabilmek için. Mühendisler, çok farklı ürünleri ve sistemleri tasarlar, değerlendirir, günceller veya denetler bundan dolayı mühendislik disiplinler arası bir çalışma gerektirir. Disiplinler arası çalışmadan dolayı mühendislerin sadece kendi alanları ile ilgili bilgi sahibi olması yeterli değildir. İyi bir mühendis uzman olduğu alanla beraber diğer mühendislik türlerinin genel bilgi birikimine ve düşünce yapısına sahip olmalıdır.

İnsanlığa daha iyi bir hayat standardı vermeyi vicdani sorumluluk hisseden mühendislerin sorumlulukları belirli kalıplar dahilinde bazı başlıklar altında toplanırsa eğer aşağıda belirtilen sorumluluklardan bahsedebiliriz;

  • Araştırma fikirlerini plana dökmek,
  • Mühendislik çerçevesine bağlı kalarak planı uygulamaya koymak,
  • Uygulamaya koyulan planlar için en optimum ekonomik yolu seçmek,
  • Ortaya çıkan sonuçları yorumlayıp yeni kararlar alabilmek.

Yukarıda bahsedilen sorumlulukları yerine getirmek için bir mühendiste olması gereken özellikler ise oldukça fazladır. Bu özellikler;

  • Yaratıcı düşünebilme,
  • Doğru plan oluşturabilme,
  • Araştırmacı ve sorgulayıcı yapıya sahip olmak,
  • Mekanik süreçleri analiz edebilme,
  • Neden sonuç ilişkisi kurabilme,
  • Analizini yaptığı sistemi çözebilecek bilgi düzeyine sahip olmak,
  • Ekip çalışmasına yatkınlık,
  • Öz disiplin sahibi olmak
  • Çıkan sonuçlar ile talepleri sentez edebilme,
  • Gelişen ve değişen dünyayı takip edebilme,
  • Başarısızlık karşısında yılmadan yeniden en baştan başlayabilme iradesidir.

Mühendislik alan fark etmeksizin bir bilinç, düşünce yapısı ve kültürdür. Sahip olunan bilinci açıklayan en anlamlı söz Cemal Süreyya’nın “…mühendisler geldiler. Kedi resmini bile cetvelle çizenler…” sözüdür çünkü bir mühendis sahip olduğu bilinç ile çok basit görülen bir işi dahi son derece disiplin ile yürütürler. Mühendisliğin düşünce yapısı ise hesap yapmak değil problem çözmektir. Hesap yapma mühendisliğin ne başlangıcı ne de ulaşılmak istenen sonuçtur. Yapılan hesaplama amaca ulaşmak için çözüm bulmaya yarayan bir araçtır sadece. Mühendisliğin kültür yanı ise sanatçıya benzemesinden dolayıdır. Mühendis elinde olan kısıtlı imkânları hayal gücüyle harmanlayarak eşsiz eserler yaratır. Sanat nasıl ki ruhu besler, mühendislik ise uygarlığı besler. İnsanlık ancak ve ancak bu ikisi sayesinde gelişir ve ilerler. Sonuç olarak mühendisliği ve mühendisi anlatan bu yazımı Grigory Petrov’un İdeal Öğretmen eserinde yer alan şu cümleyle özetlemek istiyorum; “ eğitim ve öğretim gören insanların her biri, örneğin doktor, hakim, subay, mühendis, avukat, memur, öğretmen… halkı için ışık saçan birer fener olmalıydı. Her bir fener de, ister dar bir sokağa, ister bir meydanlığa ya da kasabanın dışına konulmuş olsun, mutlaka bulunduğu yeri aydınlatmalıydı.”

Fener olup bulunduğun yeri aydınlatmaya başlamak ne güzel bir duygu.

Dünya mühendisler gününüz kutlu olsun.

Ahmet ÇETİNLİ

Merhaba ben Ahmet Çetinli. ODTÜ Endüstri Mühendisliği bölümü mezunuyum, şu an tiplay oyun stüdyosunda oyun müdürü olarak kariyerime devam etmekteyim. Teknoloji, oyun sektörü, popüler bilim, yönetim ve endüstri mühendisliği konularında ilgiliyimdir.

100% LikesVS
0% Dislikes

Ahmet ÇETİNLİ

Merhaba ben Ahmet Çetinli. ODTÜ Endüstri Mühendisliği bölümü mezunuyum, şu an tiplay oyun stüdyosunda oyun müdürü olarak kariyerime devam etmekteyim. Teknoloji, oyun sektörü, popüler bilim, yönetim ve endüstri mühendisliği konularında ilgiliyimdir.

51 thoughts on “Mühendis Kimdir ?

  • Aralık 5, 2018 tarihinde, saat 1:22 pm
    Permalink

    Çok kıymetli bir yazı olmuş ellerinize sağlık.

    Yanıtla
    • Ağustos 22, 2019 tarihinde, saat 11:58 am
      Permalink

      Verilen bilgiler çok değerli, yazı için teşekkürker Ahmet bey.

      Yanıtla
  • Aralık 5, 2018 tarihinde, saat 1:22 pm
    Permalink

    Gerçekten etkileyici bir açıklama ve bir bilgisayar mühendisi adayı olarak söylenilenler beni gerçekten etkiledi.Elinize sağlık.

    Yanıtla
  • Aralık 5, 2018 tarihinde, saat 1:25 pm
    Permalink

    Gerçekten çok açıklayıcı ,aydınlatıcı ,bilgilendirici ve akıcı üslupla yazmış olduğunuz bu yazı çok faydalı olmuş kaleminize sağlık ahmet bey…

    Yanıtla
  • Aralık 5, 2018 tarihinde, saat 1:25 pm
    Permalink

    Tebrik ederim güzel bir bilgi paylaşımı olmuş.

    Yanıtla
  • Aralık 5, 2018 tarihinde, saat 1:49 pm
    Permalink

    Engin ve eşsiz fikirlerinizle bizleri aydınlatmaya çalışmanız heyecan verici bir olay. Severek takip ediyorum. Başarılarınızın devamını diliyorum. Mühendisler gününüz kutlu olsun Ahmet Bey.

    Yanıtla
  • Aralık 5, 2018 tarihinde, saat 3:09 pm
    Permalink

    Çok faydalı bir yazı oldu teşekkürler Çetinli bey

    Yanıtla
  • Aralık 5, 2018 tarihinde, saat 6:41 pm
    Permalink

    Yeterince bilgilendirici bir yazı olmuş,teşekkürler.

    Yanıtla
  • Aralık 5, 2018 tarihinde, saat 8:43 pm
    Permalink

    Mühendis ve mühendisliği anlatan yazınız , gerçekten çok etkileyici ve bilgilendirici olmuş. Emeğinize sağlık.

    Yanıtla
  • Aralık 5, 2018 tarihinde, saat 9:23 pm
    Permalink

    Gerçekten mükemmel özgün bir yazı olmuş kalemine sağlık

    Yanıtla
  • Aralık 5, 2018 tarihinde, saat 9:38 pm
    Permalink

    Tebrikler, anlamlı ve akıcı bir açıklama olmuş. Sizi beğenerek takip ediyorum emeğinize sağlık

    Yanıtla
  • Aralık 5, 2018 tarihinde, saat 9:38 pm
    Permalink

    Sayın Ahmet ÇETİNLİ ;
    Öncelikle mühendisliği farklı bir perspektif ile harmanlayıp insanların bilinçlenmesini, bu yolda yürürken yapılması gereken aşamalarda uygulanan bakış açısının şekillendirilme yönteminin insanın hayal dünyasıyla birleşmesi gerektiğini ancak elde edilen sonuçlar için bu hayal gücünün somutlaştırılarak sistematik olarak sağlam adımlarla ilerlemesi için benim gibilerde oluşturduğunuz ufku takdir ettim.Bu yüzden kendi adıma sizlere çok müteşekkirim.Sevgilerimle…

    Yanıtla
  • Aralık 5, 2018 tarihinde, saat 9:40 pm
    Permalink

    Engin fikirlerinizi araştırmalrınızla harmanlayarak ortaya eşsiz bir yazı çıkarmışsınız. Emeğinize sağlık.. Yazılarınızın devamını merakla bekliyoruz..

    Yanıtla
  • Aralık 5, 2018 tarihinde, saat 9:45 pm
    Permalink

    Ayrıca mühendisler gününüz kutlu olsun…

    Yanıtla
  • Aralık 5, 2018 tarihinde, saat 9:48 pm
    Permalink

    Harika! Gerçekten ufkumuzu açtınız teşekkürler ahmet bey.

    Yanıtla
  • Aralık 5, 2018 tarihinde, saat 9:49 pm
    Permalink

    Elinize sağlık oldukça faydalı ve etkileyici bir yazı olmuş tebrik ederim. Sizin gibi genç ve başarılı mühendislerimiz olduğunu görmek bizleri gururlandırıyor. Yazılarınız devamını heyecanla bekliyoruz.

    Yanıtla
  • Aralık 5, 2018 tarihinde, saat 9:52 pm
    Permalink

    Gerçekten faydalı ve amacına uygun bir yazı olmuş. Yazılarınızı takip ediyorum ve devamının gelmesini istemiyorum.

    Yanıtla
  • Aralık 5, 2018 tarihinde, saat 9:57 pm
    Permalink

    Bizi aydınlattığınız için teşekkürler. Emeğinize sağlık.

    Yanıtla
  • Aralık 5, 2018 tarihinde, saat 10:34 pm
    Permalink

    Cok anlamli ve faydali bir paylasim olmus, yenilerini bekliyoruz Ahmet bey.

    Yanıtla
  • Aralık 5, 2018 tarihinde, saat 10:54 pm
    Permalink

    Tebrikler. Çok faydalı bir çalışma olmuş

    Yanıtla
  • Aralık 5, 2018 tarihinde, saat 11:53 pm
    Permalink

    Ahmet bey öncelikle tebrik ederim. Konuya ilgim vardi ancak yeterli düzeyde aydınlatıcı bilgiye ulaşamıyordum. Gayet açıklayıcı ve bilinçli yazınızla beni aydınlattınız. Başarılarınızın devamını dilerim.

    Yanıtla
  • Aralık 6, 2018 tarihinde, saat 12:01 am
    Permalink

    Gerek bakış açınız gerekse de sahip olduğunuz donanım ile yazılarınızı severek takip ediyorum. Çok faydalı ve ayrıca güzel bir yazı olmuş. Bizleri aydınlattığın için çok teşekkür ederim.

    Yanıtla
  • Aralık 6, 2018 tarihinde, saat 12:14 am
    Permalink

    Bu kadar açıklayıcı , her yönüyle değerlendiren bir yazı daha okumamıştım. Emeğinize sağlık Ahmet bey

    Yanıtla
  • Aralık 6, 2018 tarihinde, saat 12:43 am
    Permalink

    Ahmet bey kaleme aldığınız bu muaazzam yazıdan dolayı sizi tebrik eder başarılarınızın devamını dilerim. Açıklayıcı ve akıcı olmuş gerçekten.

    Yanıtla
  • Aralık 6, 2018 tarihinde, saat 1:02 am
    Permalink

    Bizlerin ufkunu açan her daim güzel ve donanımlı yazılarınız için çok minnettarım. İlgi ve alaka ile tüm yazılarınızı beğeniyor ayrıca merakla bekliyorum. Teşekkürler…

    Yanıtla
  • Aralık 6, 2018 tarihinde, saat 10:00 am
    Permalink

    Mühendislik hakkında vermiş olduğunuz önem arz eden ve kıymetli bilgiler için teşekkür ederiz Ahmet bey
    Dünya mühendislik gününüz kutlu olsun başarılarınız daim olsun

    Yanıtla
  • Aralık 6, 2018 tarihinde, saat 10:03 am
    Permalink

    Mühendislik hakkında vermiş olduğunuz önem arz eden ve kıymetli bilgiler için teşekkür ederiz Ahmet bey
    Dünya mühendislik gününüz kutlu olsun başarılarınız daim olsun
    Severek takip ediyorum

    Yanıtla
  • Aralık 6, 2018 tarihinde, saat 10:22 am
    Permalink

    Ahmet bey ilginizi, bilginizle harmanlayıp bize aktardığınız için çok teşekkür ederim.. Emeğinize sağlık..

    Yanıtla
  • Aralık 7, 2018 tarihinde, saat 10:57 pm
    Permalink

    Sorun yaratan değil, sorunları en kısa en mantıklı yoldan çözen insandır mühendis.
    Teşekkürler Ahmet Çetinli.

    Yanıtla
  • Aralık 7, 2018 tarihinde, saat 10:59 pm
    Permalink

    Ahmet bey gerçekten mükemmel bir yazı olmuş. Mühendis nedir sorusuna çok güzel bir yanıt ve bizim nasıl mühendis olmamız hakkında da bilgiler var çok teşekkür ederiz. Yazılarınızın devamını bekleriz

    Yanıtla
  • Aralık 7, 2018 tarihinde, saat 11:03 pm
    Permalink

    Değerli hocam
    Çok kıymetli bir paylaşım olmuş emeğinize yüreğinize sağlık biz mühendis adayları olarak her zaman bu yönde yapılan açıklamaları kendimize şiar edinmişizdir. Bu tarz paylasimlarınızın devam etmesini diliyorum.

    Yanıtla
  • Aralık 7, 2018 tarihinde, saat 11:04 pm
    Permalink

    Çok kıymetli bir yazı olmuş ellerinize sağlık.

    Yanıtla
  • Aralık 7, 2018 tarihinde, saat 11:08 pm
    Permalink

    Maşallah çok yararlı ve bilgili bir çalışma olmuş başarılarınızın devamını dilerim

    Yanıtla
  • Aralık 7, 2018 tarihinde, saat 11:31 pm
    Permalink

    Ahmet çok bilgilendirici yazı olmuş. Değerli alıntılar yaparak yazına renk katmışsın.Zevkle okudum. Eline sağlık, çalışmalarının devamını diliyorum.

    Yanıtla
  • Aralık 7, 2018 tarihinde, saat 11:57 pm
    Permalink

    بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
    وَوَصَّيْنَ الْإِنسَانَ بِوَالِدَيْهِ
    حُسْنً وَوَصَّيْنَا الْإِنسَانَ بِوَالِدَيْهِ حُسْناً وَإِن
    جَاهَدَاكَ لِتُشْرِكَ بِي مَا لَيْسَ لَكَ بِهِ عِلْمٌ فَلَا تُطِعْهُمَا إِلَيَّ
    مَرْجِعُكُمْ فَأُنَبِّئُكُم بِمَا كُنتُمْ تَعْمَلُون

    Yanıtla
    • Ağustos 22, 2019 tarihinde, saat 1:29 pm
      Permalink

      Kaleminize sağlık oldukça başarılı bir yazı olmuş. Bu tarz yazılarınızın devamını bekliyoruz. Teşekkürler Ahmet Bey.

      Yanıtla
  • Aralık 8, 2018 tarihinde, saat 12:20 am
    Permalink

    Güzel Türkçe kullanımı ve akıcı bir yazı ile gayet hoş insanı yormayan okuması keyifli bir yazı olmuş bilginize ve emeğinize sağlık.

    Yanıtla
  • Aralık 8, 2018 tarihinde, saat 12:58 am
    Permalink

    Bir Matematikçi olarak yazınızı beğendiğimi söyleyebilirim. Bu tür yazıların devamını yazmanız dileklerimle Ahmet Bey

    Yanıtla
  • Aralık 8, 2018 tarihinde, saat 1:17 am
    Permalink

    Cok güzel bir yazı olmuş ellerine sağlık

    Yanıtla
  • Aralık 8, 2018 tarihinde, saat 10:31 am
    Permalink

    Sayın Ahmet Çetinli emeğinize sağlık. Gerçekten çok güzel bir yazı olmuş.

    Yanıtla
  • Aralık 8, 2018 tarihinde, saat 1:02 pm
    Permalink

    Tüm mühendislerin ve mühendis adaylarının okuması gereken, etkileyici bir yazı olduğunu düşünüyorum. Ellerinize sağlık.

    Yanıtla
  • Geri bildirim: Mühendislik Bakış Açısı - ÇEYREK MÜHENDİS Ceyrek Muhendis

  • Ağustos 22, 2019 tarihinde, saat 12:01 pm
    Permalink

    Değerli kardeşim çok güzel bi paylaşım olmuş eline sağlık bu paylaşımların devamını okumak isteriz teşekkür ederim…

    Yanıtla
  • Ağustos 22, 2019 tarihinde, saat 12:04 pm
    Permalink

    Çok başarılı bir yazı olmuş ellerinize sağlık Ahmet Bey..

    Yanıtla
  • Ağustos 22, 2019 tarihinde, saat 12:22 pm
    Permalink

    Muhendisligi anlatan cok guzel bir yazi olmus.Tesekkurler Ahmet Bey…

    Yanıtla
  • Ağustos 22, 2019 tarihinde, saat 12:55 pm
    Permalink

    Çok yararlı bu paylaşımın için teşekkürler.

    Yanıtla
  • Ağustos 22, 2019 tarihinde, saat 1:32 pm
    Permalink

    Dear Ahmet,
    We appreciate your articles and works. Candidate engineers are inspired by these kind of articles and your education backgrounds and your experience. Well done.

    Yanıtla
  • Ağustos 22, 2019 tarihinde, saat 1:32 pm
    Permalink

    정말 좋은 글입니다. 감사합니다.

    Yanıtla
  • Ağustos 22, 2019 tarihinde, saat 2:20 pm
    Permalink

    Aydınlık bir toplum için faydalı bir yazı olmuş.
    Elinize sağlık.

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.