Ford Mu? Ferrari Mi? Le Mans Yarışı

 Le Mans, dünyanın en ünlü dayanıklılık yarışı. Bu yarış otomotiv sektörü için bir nevi gövde gösterisi demektir. Saatler boyunca en uzun mesafeyi kat edebilecek bir araba tasarlamak tüm dinamikleri düşünmeye zorlar. Hep daha iyisini istemekle başarırsınız. Meşhur hikaye de böyle başlıyor. Yarışın önemini anlamak için biraz yarıştan bahsedelim.

Le Mans 24 Yarışı
Mekan

1923’ten beridir Fransa’nın Le Mans şehrinde yapılmaktadır.

Kategori

Spor otomobil, kamyon ve motorsiklet olmak üzere 3 kategoriden oluşmaktadır.

Pist Uzunluğu

Toplam uzunluk 13,469 km’dir. Bu mesafenin bazı yerleri gündelik yaşamda trafiğe açıktır. Yol, yarışın başlamasına saatler kala trafiğe kapatılır. Yarış zamanı haricinde kullanımından doğan yol yapısı, araç parçalarını dayanıklılık konusunda daha da zorlamaktadır.

Amaç

Amaç; en hızlı aracı üretmek değildir.  24 saat boyunca en uzun mesafeyi kat edebilecek dayanıklı, verimli aracı üretebilmektir. Pit stop zamanın azaltılması ile mümkün olabilecek bu hedef ile yeni teknolojilere de tanıklık edilmiştir. Mesela; çok yüksek hızlarda ve uzun süreli bir yarışta balatalarda ki aşırı ısınma aracı durmaya zorlayacaktır. Frenleme etkisinin iyi olması olası kaza risklerini de ortadan kaldıracaktır. Fren problemini azaltmak için 1953’de Jaguar disk frenini, Ford ise fren rotorunu tanıtmıştır.

Le Mans Pit Stop Alanı

Motorların daha verimli çalışmasını sağlamak da yakıt tüketimini ve beraberinde pıt stop vaktini azaltmayı sağlamaktadır. Bu verimlilik çevreye olan etkiyi de azaltacağı gibi hibrit ve elektrikli otomobillerin bu alanda tercih edilmesini hızlandıracaktır. Bu uzunluktaki bir yarışma, elektrikli ve hibrit araçlardaki enerji kullanımını verimli hale getirecek bir teknolojinin geliştirilmesine katkı sağlayacaktır. Konvansiyonel olmayan araçların gündelik yaşamda tercih edilme sebebini arttıracaktır.

 

 Aerodinamik Etki

Her geçen gün piyasaya çıkan yeni araçların tasarımları dikkatinizi çekti mi? Kenarları yuvarlatılmıştır. Girintili çıkıntılı yüzeyler (kapı kolları, yan aynalar vs.) düzeltilerek rüzgarın araç üzerindeki akışına göre dizayn edilmiştir. Nedeni aerodinamik katsayı olan cd katsayısını azaltmaktır. Peki bu yarış için neden önemli?

Yüksek hızlarda araçların virajlarda ki dengelerini korumak için aerodinamik etkiyi tasarımda iyi belirtmek gerekmektedir. Spoiler iyi bir örnektir. Aerodinamik yapısı iyi olan aracın hava akışı içindeki ilerleyişi araç parçalarını zorlamayacak yakıt tüketimini, lastik değişim süresini azaltacaktır.

Geleneksel Kurallar
Le Mans Geleneksel Şöleni

Fransa’nın üç rengi olan mavi, beyaz ve kırmızı duman çıkartan jetlerin uçuşu. Bir diğeri ise; kazananın tebrik edildiği final noktasındaki bayrak sallanmasıdır.

 

 

 

Ford’un Le Mans’a Katılması

Meşhur hikaye şöyle başlıyor. Satışlarının artmasını isteyen Amerikan markası Ford bunun spor otomobil üretmekten geçtiğini fark ediyor. Bu konuda tecrübesi olmayan Ford ikinci bir yola başvuruyor. 1960-61-62-63 yarışlarını üst üste kazanarak Le Mans’ta ki üstünlüğü ile bilinen bir tarafta da mali sıkıntılar yaşayan spor otomobil üreticisi Ferrayi’yi satın almak istemektedir. Anlaşmada son aşamaya gelindiğini ise Ferrari takımının söz hakkının da Ford’a geçeceğini öğrenen Enzo Ferrari anlaşmadan vazgeçer. Henry Ford ise Le Mans yarışının sektörde ki gücünün de etkisiyle intikam için yarışlara katılmaya karar verir.

1964 yılında geliştirilmeye başlanılan Ford’un GT40 ( Grand Touring) aracı tüm imkanlara rağmen yarışmaya girmemiştir.

1965 yılında Ford, GT40’ın geliştirilmesi için Amerikalı otomotiv girişimcisi, otomobil yarışçısı Carroll Shelby ile anlaştı. Carroll Shelby de yarış pilotu için İngiliz yarışçı Kenneth Henry Miles (Ken Miles) ile. Saatlerce süren sürüş testi yapıldı. Motor ve şanzımanın test edildiği Le Mans simülasyon programı bile kullanıldı. Hala Formula 1’de bu teknoloji kullanılmaktadır. 1966 senesinde 8 araçlık Ford 2 araçlık Ferrariye karşı ezici bir galibiyetle yarışı kazanmıştır. Daha sonraki seneler de Ford’un galibiyetiyle devam etmiştir.

Amerikan efsanesi GT, Ford ve Shelby American Inc. tarafından üretilmeye devam edilmektedir. Ken Miles’ın ölümü ise 1966 yılından sonra ki bir GT40 testi sırasında ve gene fren problemi yüzünden takla atmıştır. Yanan arabada ölmüştür.

Hırstan Doğan Başarı

Bir söz vardır: ”Sen mi güce hükmediyorsun yoksa güç cazibesiyle sana mı hükmediyor” diye Ford’un yapmış olduğu tam da ikinci cinsten. Hırsı, spor otomobil tanımına GT ve Mustang katmıştır.

Kazanmak için hırsınız ve sağlam bir rakibiniz varsa tarihe adınızı yazdırırsınız.

 

  • Kaynakça
    • en.m.wikipedia.org/wiki/24_Hours_of_Le_Mans
    • www.sanatlaart.com/ford-v-ferrari-asfaltin-krallarinin-gercek-hikayesi/

 

 

 

 

Büşra ZORLU

Merhaba ben Büşra ZORLU. Pamukkale üniversitesi Otomotiv Mühendisliği mezunuyum. Bölümüm ve uzay gibi alanlardaki yeniliklerin sıkı bir takipçisiyim. Kullandığım kaynaklardaki bilgileri ve daha fazlasını siz değerli Çeyrek Mühendis okurlarına sıkılmayacağınız şekilde aktarmaya çalışacağım.

50% LikesVS
50% Dislikes

Büşra ZORLU

Merhaba ben Büşra ZORLU. Pamukkale üniversitesi Otomotiv Mühendisliği mezunuyum. Bölümüm ve uzay gibi alanlardaki yeniliklerin sıkı bir takipçisiyim. Kullandığım kaynaklardaki bilgileri ve daha fazlasını siz değerli Çeyrek Mühendis okurlarına sıkılmayacağınız şekilde aktarmaya çalışacağım.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.