Uluslararası Uzay İstasyonu Nedir?

Uluslararası uzay istasyonu, yörüngede olan bir uzay aracıdır. Tarihteki en karmaşık bilimsel ve mühendislik odaklı projeler için uzaya gönderilmiş bir yapıdır. Uluslararası uzay istasyonu isminden de anlaşılabileceği gibi birçok ülkenin birlikte çalıştığı bir projedir.
Uluslararası Uzay istasyonunun ilk parçası 1998 yılında yapılmaya başlandı. İlk olarak Rus roketi atıldı ve sonra parçalar eklendi. İki yıl sonra istasyon insanlara hazırdı. İlk ekip 2 Kasım 2000 tarihinde gitti. İnsanlar o zamandan beri istasyonda yaşadılar ve zamanla daha fazla parça eklediler. NASA ve dünya çapındaki ortakları 2011 yılında uzay istasyonunu bitirdi.

Uzay istasyonu parçaları nelerdir?

Uzay istasyonu birçok bölümden oluşur. Parçalara modüller denir. İlk modüller uzay istasyonunun çalışmasını yapmak için dizayn edildi. Astronotlar bu modüller içinde yaşadılar. “Düğümler” adı verilen modüller, istasyonun parçalarını birbirine bağlar.
İstasyonun yanlarında güneş dizileri(panellere benzer yapılar) vardır. Bu diziler güneşten istasyonun elektrik ihtiyacını karşılamak için enerji toplar. İstasyonun dışında robot kolları var. Bu robot kolları astronotları dışarıya taşıyabilir. Astronotların uzay yürüyüşüne çıkmak için kullandığı hava kilitli kapılar vardır. Bağlantı yuvaları da kapılara benzer. Bağlantı yuvaları, misafir uzay araçlarını bağlanmasına izin verir. Yeni mürettebat ve ziyaretçiler istasyona yerleştirme limanlarından girerler. Mürettebat malzemeleri uzay istasyonuna taşımak için portlar kullanır.

UZAY İSTASYONU NE KADAR BÜYÜKLÜKTEDİR?

Uzay istasyonu beş yatak odası, iki banyo, bir spor salonuna sahip. Altı kişinin rahatlıkla yaşayabileceği bir istasyondur.Bitiş bölgeleri dahil bir futbol sahasını kapsayacak büyüklüktedir. Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Japonya ve Avrupa’nın da bilim laboratuvarları bu istasyonda mevcuttur.

NEDEN ÖNEMLİDİR?

17.500(28000 km) mil hızla dönmektedir. Dünyanın etrafında tam bir tur atması yaklaşık 90 dakika sürmektedir. NASA uzaydaki hayat ve uzay hakkında daha fazla şey öğrenmek için uzay istasyonunu kullanıyor. İstasyonda bulunan sağlık ekipleri uzayda uzun süre kalmanın etkilerini mürettebat üzerinde gözlemlemekte ve böylece herhangi bir sağlık sorununa sebebiyet verip vermediğini araştırmaktadır. Sonuçta, eğer astronotlar Mars’a veya başka gezegenlere gideceklerse, o zaman aylar ve yıllar boyunca uzun süreli mikro yer çekiminin sağlığını nasıl etkileyeceğini bilmeliler. Dünya’da yapılamayacak deneyleri yapmak için laboratuvarlara sahiptir. Hastalıklarla mücadelede daha etkili ilaçlar için daha iyi yarı iletkenler sağlayabilir. Yer çekiminin bir başka etkisi, konveksiyon akımlarının dengesiz alevlere neden olmasıdır. Bu yüzden burada yapılan deneyler ve çalışmalar insanlık için önemlidir.

 

Kaynakça: www.nasa.gov

www. science.howstuffworks.com

 

admin

Çeyrek Mühendis; geçmişten gelene, gelecekte değer kazandıran mühendislik platformu!

50% LikesVS
50% Dislikes

admin

Çeyrek Mühendis; geçmişten gelene, gelecekte değer kazandıran mühendislik platformu!

One thought on “Uluslararası Uzay İstasyonu Nedir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.