Feynman Tekniği

Bir şeyi basit bir şekilde açıklayamıyorsan onu yeterince iyi anlamamışsın demektir.

Feynman Tekniği, aktarılmak istenen bilgiyi olabildiğince basite indirgemeyi ve açıklamayı ilke edinen öğrenme yöntemidir. Bu yöntem sadece öğrenciler için değil, herhangi bir bilgi ya da konuyu daha iyi öğrenmek isteyen herkes tarafından kullanılabilir. Richard Feynman Tekniğine göre bir şey basit bir şekilde anlatılamıyorsa yeterince anlaşılmamış demektir.

Kitabı gözden geçirmek ya da ders notlarına çalışmak kalıcı öğrenme için yeterli değildir. Bilginin kalıcı olması demek bilginin çeşitli yerlerde kullanılabilmesi ve açıklanabilmesidir. Eğitim süreçlerinin çoğunda sadece ihtiyaç duyulan bilgiler belirli bir zaman sürecinde hatırlanacak şekilde aktarılmaktadır. Ancak bu öğrenme kalıcı olmamaktadır. Bu yüzden de öğrenilen bu bilgiler kısa süre içinde unutulmaktadır. Dolasıyla hayatın içinde kullanılamaz.

Feynman Tekniği

4 adımda kalıcı öğrenmeyi sağlayabilirsiniz.

1. Adım: Açıklamak

Bir kâğıt alın ve öğrenmek istediğiniz konu veya kavramla ilgili başlığınızı yazın. Bu öğrenmek istediğiniz her konu olabilir.

Konuyu ortaokulda okuyan bir çocuğa anlatır gibi kendi kelimelerinizle açıklayın. Dikkat etmeniz gereken şey basit ve sade bir dil kullanmalısınız. Açıklamanızı basit bir tanım veya genellemeyle bırakmayın. Kendi özel notlarınızla ve düşüncelerinizle açıklamaya çalışmak konuyu daha iyi anlamanıza ve hatırlamanıza yardımcı olacaktır.

2.Adım: Zayıf Yönleri Belirlemek

 Yaptığınız açıklamayı gözden geçirin. Büyük olasılıkla bilmediğiniz noktalar ve açıklamanızın zayıf olduğunu düşündüğünüz alanlar olacaktır. Anlamadığınız yerlerin olması öğrenme sürecimiz için önemli bir nokta. Onları tam olarak belirledikten sonra kullandığınız kaynaklara geri dönerek konuyu daha iyi anlamaya çalışın.

3.Adım: Daha Basite İndirgemek

Açıklamanızda çok sayıda teknik terim veya karmaşık dil kullandığınız yerler varsa bu bölümleri daha basite indirgemelisiniz. Unutmayın, konu hakkında hiç bilgi sahibi olmayan birine anlatmaya çalışıyorsunuz. Yaptığın açıklamanın böyle biri tarafından anlaşabilir olmasından emin olmalısın.

4.Adım: Anlamak

Artık elinizde okuduğunuz zaman anlayabileceğiniz ve kendi kelimelerinizle yazılmış, bir belki de sayfalarca not var. Yapacağınız şey bu notları odanın bir köşesinde terk edilmeye bırakmak olmamalı, tekniğin son adımı olarak bu notları konuyu tam anlayana kadar yüksek sesle tekrar etmelisiniz. Notları bıraktığınız zaman, birine anlattığınızda anlamasını sağlayacak kadar çalışmalısınız.

Bu adımlardan sonra artık bu konu hakkında bilgi sahibisiniz. Arkadaşlarınıza bu konuyu anlatarak konuyu daha da pekiştirebilirsiniz. Ayrıca arkadaşlarınızdan gelecek geri dönüş ve sorular öğrenme süreciniz için oldukça verimli olacaktır.

Kendinizi kandırmamanız gerekmektedir ve kandırılması en kolay kişi sizsiniz.

Kaynakça:
  1. https://egitim.com/feynman-teknigi
  2. https://miesofficial.com/blog/feynman-teknigi-nedir-nasil-uygulanir/

Zeynep ŞAHİN

Endüstri Mühendisi

100% LikesVS
0% Dislikes

Zeynep ŞAHİN

Endüstri Mühendisi

One thought on “Feynman Tekniği

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.