Etkileyici Bir ”CV” Nasıl Olmalıdır?

Artık tüm iş yerleri bırakın iş başvurusunu, staj başvurusunda bile CV istemektedir. Aslında bir CV hayatımızın tamamını değiştirecek kadar önemlidir.

Öncelikle CV kelimesinin anlamına bakalım. CV, Curriculum ve Vitae kelimelerinin baş harflerinden gelmektedir. Curriculum kelimesi Latincede “hayat” anlamına, vitae ise yine Latincede “koşu” anlamına gelmektedir. Yani CV hayat koşusu demektir.

CV hazırlamaya nereden başlamamız gerektiğine bakalım. İlk olarak ne istediğimizi bilmemiz gerekiyor. İlgi ve yeteneklerimizi tam olarak belirleyip bunları kategoriler halinde listeleyerek işe başlayabiliriz. Örneğin,  ofis becerileri(düzenlemek, kayıt tutmak, kontrol etmek, hesaplamak…), fiziksel beceriler(monte etmek, kurmak, onarmak, ölçmek…), iletişim becerileri(ikna etmek, dinlemek, yorumlamak, pazarlık etmek…),yönetim becerileri(yönlendirmek, planlamak, denetlemek, görev vermek…) gibi becerilerden hangilerine sahip olduğumuzu belirlemeliyiz.

Aynı zamanda kişilik özelliklerimizin de farkında olmamız gerekiyor. Yani karşımızdaki işveren “Biraz kendinizden bahseder misiniz?” dediğinde aslında hangi üniversiteyi bitirdiğinizi ya da ya da kaç not ortalamasıyla mezun olduğunuzu sormuyor. Bu bilgiler zaten elinde var. Sizin kişilik özelliklerinizi merak ediyorlar.

Avrupa Birliği’ nin belirlediği bir çalışanda sırasıyla olması gereken yetkinliklere bakalım.

1. Pozitif Tutum: Evet, bir çalışanda olması gereken ilk özellik pozitif tutum olarak belirlendi. Yani siz iyi bir not ortalamasıyla mezun olmuş olabilirsiniz ancak işverenin ilk olarak baktığı şey sizin olaylara karşı tutumunuz.

2. İletişim Becerisi

3. Takım Çalışması

4. Baskı Altında Çalışma

5. Yaratıcı Düşünce

6. Sorumluluk

7. İnisiyatif Alma

8. Esneklik

9. Disiplin

10. Zaman Yönetimi

11. Öğrenmeyi Öğrenme

12. Problem Çözme

Gördüğünüz gibi işverenin sizden beklediği şey daha çok sosyal becerilerdir. Bu maddelerden sizde eksik olduğunu düşündüklerinizi geliştirmek için kendinize uygun yöntemler arayabilirsiniz.

Mutlaka Alternatif Kariyer Hedefiniz Olsun!

Öncelikle herkesin bir hedefi, yoksa bile mutlaka bir hayali vardır. Ancak hayaller bazen gerçek dışı olabilir. Bu sebeple mutlaka gerçekçi bir hedefe sahip olmamız gerekir. Bu hedefin yanında “ya olmazsa” diye düşünüp başka hedefler de belirlemeliyiz ki gerçekten olmazsa bir anda boşluğa düşüp umutsuzluğa kapılmayalım.

Peki Etkileyici Bir CV Nasıl Hazırlanmalı?

İlk olarak farklı iş başvurularına göre birden fazla CV’ ye sahip olmamız gerektiğini bilelim.  Yani bir tane CV hazırlayayım, her yere bunu göndereyim demek doğru olmaz. Şimdi maddeler halinde CV’ deki önemli noktalara bakalım.

1. Fotoğraf Seçimi: CV’ ye eklediğimiz fotoğraf başvuru yaptığımız yere göre değişir. Örneğin çalışanlarının takım elbise giydiği bir firmaya spor kıyafetlerle çekildiğimiz fotoğrafla başvurmamız uygun olmaz. Diğer dikkat edilmesi gereken nokta ise fotoğrafımızın karşıdaki kişide pozitif bir etki bırakmasıdır. Firma ne kadar resmi olursa olsun fotoğrafta mutlaka gülümsememiz gerekir. Avrupa Birliği’ nin bir çalışanda olmasını istediği ilk yetkinlik “Pozitif Tutum” unutmayalım.

2. Adres: Bir insan kaynaklarının sizin adresinizden öğrenmek istediği şey hangi apartmanın kaçıncı katında oturduğunuz değildir. Bu sebeple genel hatlarıyla Cadde/Mahalle/İlçe/İl şeklinde bir adres, sizin servis güzergahına yakın olup olmadığınızı belirlemek için yeterli olacaktır.

3. Mail Adresi ve Telefon Numarası: Mümkünse isim-soy isim içeren bir mail adresi eklenmesi gerekir. Ve mail adresinin uzantısı hotmail-gmail vb. bilindik ve sık kullanılan biçimde olmalıdır. Size ulaşabilecekleri bir telefon numarası da CV’ ye mutlaka eklenmelidir.

4. Ehliyet Durumu: Ehliyete sahip olmakla yıllardır aktif araç kullanmak arasında büyük farklılık vardır. Bu yüzden eğer aktif şekilde araç kullanıyorsanız ehliyet durumuna “Aktif araç kullanıyorum” gibi bir cümle eklenmelidir.

Yukarıdaki bilgilerden sonra özet (ön mektup) kısmı eklenir. Özette eğitim bilgileriniz, gittiğiniz kurslar, sertifikalar, deneyimler belirtilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta iş ilanıyla ilgili deneyimlerin paylaşılmasıdır. Yani aldığınız 20 tane sertifika olabilir ancak bunların hepsini yazmanız CV’ yi kalabalık gösterir. İlanla ilgili birkaçının seçilmesi yeterlidir.

Özet bölümünden sonraki paragrafta kendi duygularınızı belirtebilirsiniz. Örneğin, bu ilana başvurmaktan mutluluk duyduğunuzu veya yıllardır hayaliniz olan işe bir adım daha yaklaştığınızı belirten cümleler kurabilirsiniz. Bu insan kaynaklarının hoşuna gidecektir.

Varsa daha önceki iş, staj veya proje tecrübeleriniz Ay-Yıl belirtilerek ters kronolojik sırayla yazılmalıdır. Yani son yaptığınız iş en başta olmalıdır.

Daha sonra ayrıntılı şekilde yine sondan başa doğru varsa yüksek lisans, lisans ve lise eğitim bilgileriniz okuduğunuz yıllar da belirtilerek yazılmalıdır. Bunların altına sertifikalar, gönüllü faaliyetler, hobiler, beceriler(kullandığınız programlar, yabancı diller vb.), katıldığınız kurslar açıklamalarıyla eklenmelidir.

Referanslar, arandığında sizi tanıyıp hakkınızda olumlu şeyler söyleyen kişiler olmalıdır.

Son olarak, katıldığım bir söyleşide büyük çaplı bir firmanın insan kaynakları müdürü hiçbir CV’ de başvuru yapılan firmayla ilgili düşüncelerin yer almadığını söyledi. Firmayla ilgili düşüncelerinizi içeren kısa bir paragraf başvurunuzla ilgili araştırma yaptığınızı gösterir. Bu da karşınızdaki kişiyi etkileyebilir.

Umarım yazdıklarımın size katkısı olmuştur. Hedeflerinize ulaşmanız dileğiyle…

Kaynaklar

İŞKUR – Adana İş Kulübü – Etkinlik Kitabı

seslisozluk.net

admin

Çeyrek Mühendis; geçmişten gelene, gelecekte değer kazandıran mühendislik platformu!

50% LikesVS
50% Dislikes

admin

Çeyrek Mühendis; geçmişten gelene, gelecekte değer kazandıran mühendislik platformu!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.