Dizel Partikül Filtresi(DPF) Nedir ve Nasıl Temizlenir ?

Dizel Partikül Filtresi(DPF), motorda oluşan yanma işlemi sonucunda ortaya çıkan zararlı gazları temizleyerek dışarı atan parçadır. Bu filtre zamanla tıkanarak motor performansını ve motor devrini düşürürken, egzoz emisyon değerlerini ve yakıt tüketimini arttırır. DPF’nin dolması durumu yaklaşık 40 gramı geçerse araç gösterge panelinde dizel partikül filtresi dolu ikaz lambası yanar. Uygun koşullar içinde filtre temizleme işlemini araç kendi kendine yapar.

Dizel Partikül Filtresi Nedir ?

Dizel Partikül Filtresi, dizel motorlarda egzoz emisyon standartlarını karşılamak için kullanılan parçadır. Yapı olarak bal peteğini andıran bu filtre, egzozdan çıkan kurumları filtreleyerek dışarı atılmasını engeller. Dizel motorlarda kullanılan mazotun yakılması sonucunda kurum oluşumu görülür. Bu yüksek egzoz emisyon değerlerini indirmek için uyulması gereken bazı kurallar vardır. Euro 4,5 ve Euro 6 normlarında bu dizel partikül filtresinin kullanılması hayati önem taşımaktadır. Markalara göre farklılık göstermekle birlikte konum olarak katalitik konvertörün önünde veya arkasında bulunabilmektedir. DPF bir filtredir ve amacı motordan gelen yanmış egzoz gazlarını filtreleyerek dışarıya daha düşük emisyonda egzoz gazı salınımı sağlamaktır. Kullanıma bağlı olarak dizel partikül filtreleri dolabilmektedir ve bu temizleme işlemini araç kendi kendine yapabilmektedir. Filtrede, filtrelenen bu kurum partikülleri yüksek sıcaklık ile filtre içindeyken yakılıp, filtrenin dolmaması sağlanır. Ancak filtrede tutulan bu partiküllerin sayısı zamanla artar ve tıkanma gibi durumlara yol açabilir. Basınç sensörleri DPF’nin kurum tortu seviyesini ölçer. DPF’nin giriş ve çıkış alanlarındaki basınç farkı ile doluluk oranı sensörler tarafından tespit edilir. Uygun koşullar oluştuğunda ise DPF’nin araç tarafından temizlenmesi için rejenerasyon işlemi başlar ve gösterge panelinde ikaz ışığı görünür.

Dizel Partikül Filtresi Temizleme Yöntemleri
1) Yüksek Isı ile Kendi Kendine Temizleme İşlemi(Rejenerasyon)

Özellikle uzun süreler boyunca şehir içi trafikte kısa mesafe kullanımlarda, filtrenin kendini temizlemekte yetersiz kaldığı için DPF ikaz lambası yanabilir. Böylece DPF ışığı yanarak sürücüyü uyarır, burada yapılması gereken aracı biraz daha yüksek devirlerde uzun süre kullanmak gerekir. Bu işlemin mantığı ise şu şekildedir, partikülde biriken kurumların yanması gerekir. Bunun için gerekli olan filtre sıcaklığını arttırmaktır, motoru daha uzun süre istop etmeden kullanmak bu kurumların filtre içinde yanmasına ve filtrenin temizlenmesini sağlayacaktır. DPF filtresi eğer uygun kullanım koşulu sağlanırsa hiçbir dış müdahale olmadan kendi kendini temizleyebilen bir sistemdir.

2) Makine ile Dizel Partikül Filtresi Temizleme

Bu yöntemin tercih edilmesi durumu genellikte aşırı dolmuş filtreler için kullanılır. Aşırı dolmuş filtreleri araç kendi kendine yakarak temizlemesi zorlaşır. Böylece filtrenin yüksek seviyelerde doluluğu ise aracın performansını ciddi miktarda düşürür ve yakıt sarfiyatını arttırır. Aracın kendi kendine yakamayacağı durumlarda DPF dışarıdan müdahale ile araçtan sökülür ve makine ile temizlenir. Temizlendikten sonra DPF’nin tekrar yerine takılarak eskisi gibi kullanımı sağlanır.

3) Bilgisayar Yardımı ile Temizleme

Bu yöntem aracın kendi kendine temizleme işleminin bir farklı halidir. Aracın bilgisayara bağlanarak yüksek devirde çalışması sağlanır. Yüksek ısıya ulaşan motor, partikül filtresindeki kurumları yakmaya başlar. Araçta yüksek devirle devamlı çalışma durumu partikül filtresindeki kurumların yüksek sıcaklıkta yakılarak egzozdan atılması ile filtre temizlenmiş olacaktır. İşlem sırasında egzozdan siyah dumanların çıkması ise yakılan kurumların izleridir. Eğer şehir içinde uzun süre aracınızı yüksek devirde kullanamıyorsanız bu yöntem ile partikül temizliği sağlanabilir.

Kaynakça
  • ensarpartikul.com
  • dpf.com.tr
  • en.wikipedia.org

Doğan Baran ÇİFTÇİ

Merhaba ben Doğan Baran ÇİFTÇİ, 24 yaşındayım Bursa'da yaşıyorum. Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Otomotiv Mühendisliği bölümü mezunuyum. Otomotiv sektörüne olan ilgim ve yetkinliklerim ile kendimi üretim ve tasarım alanlarında geliştirmekteyim.

100% LikesVS
0% Dislikes

Doğan Baran ÇİFTÇİ

Merhaba ben Doğan Baran ÇİFTÇİ, 24 yaşındayım Bursa'da yaşıyorum. Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Otomotiv Mühendisliği bölümü mezunuyum. Otomotiv sektörüne olan ilgim ve yetkinliklerim ile kendimi üretim ve tasarım alanlarında geliştirmekteyim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.