Otomobillerde Bulunan Filtreler Nelerdir?

Filtreler otomobiller için hayati önem taşıyan parçalardandır. Belirli periyotlar ve bakım zamanlarında değiştirilmeleri gerekir. Dışarıdan gelecek yabancı maddelerin elimine edilmesini sağlamak temel görevlerindendir. Otomobillerde en önemli filtrelerin başında hava, yağ, yakıt ve kabin(polen) filtreleri gelmektedir.

Otomobillerde Kullanılan Filtrelerin Görevleri Nelerdir?

Araçların farklı yerlerinde ve farklı amaçlarla kullanılan birçok filtre bulunmaktadır. Bakım zamanlarında sürücülerin en çok ismini duyduğu belli başlı filtre isimleri vardır. Hava filtresi, yağ filtresi, yakıt filtresi ve kabin(polen) filtresi en önemlilerindendir. Ana amaç olarak araç çalışma sisteminin içine dışarıdan gelecek yabancı maddeleri engellemek için kullanılırlar. Bu filtrelerin belli bir kullanım periyotları vardır ve yabancı maddelerden dolayı tıkanmaktadır. Bu tıkanmalar sonucu motor çekiş gücü düşer, yakıt sarfiyatı artar ve motor hareketli parçalarında aşınmalar meydana gelir. Motor içine giren havayı temizlemek için kullanılan filtreler hava filtresidir. Motor hareketli parçaların ısınmasını önlemek için kullanılan yağı temiz tutmak için kullanılan filtre yağ filtresidir. Motorun çalışması için kullanılan yakıtın filtre edilmesi için kullanılan filtre yakıt filtresidir. Klima sistemine dahil olan ve dışarıdan alınan havayı filtreleme görevine sahip filtre kabin filtresi olarak isimlendirilmektedir. Filtreler periyodik bakım sürelerine bağlı olarak değiştirilmelidir. Bu durum hayati önem taşımaktadır.

Hava Filtresi Nedir?

Bir içten yanmalı motorun çalışabilmesi için iki bileşen gerekir bunlar yakıt ve havadır. Hava filtresinin buradaki ana görevi silindir içine alınacak havanın filtrelenmesi görevini yapmasıdır. Bu filtre sayesinde dışarıdan hava ile gelebilecek zararlı parçacıkların motor içine alınmadan arındırılması hedeflenmektedir. Böylece motor içindeki hareketli parçaların randımanlı çalışması sağlanır. Hava filtrelerinde genellikle iç içe geçmiş kağıt malzeme kullanılmaktadır. Lifleri sayesinde dışarıdan gelebilecek tozları engellemek ana görevleridir. Eğer bir otomobilde hava filtresi tıkanmış ve süzme işlemini tam anlamıyla yapamadığı durumlarda araçta performans düşüşü ve yakıt sarfiyatı artışı meydana gelecektir. Yanma odasına istenilen değerde hava girişi sağlanamaması durumu bu performans düşüklüğüne neden olacaktır. Hava filtrelerinin her bakım zamanlarında değiştirilmesi tavsiye edilmektedir fakat fazla tozlu olan alanlarda kullanılan araçların hava filtresi değişim periyotları daha sık olmasında fayda vardır.

Yağ Filtresi Nedir?

Motorun sağlıklı çalışabilmesi için gerekli olan önemli filtrelerden biridir. Temel hedefi motor içinde hareket eden yağın filtrelenerek temiz yağın motora ulaşmasını sağlamaktır. Kullanılan yağın içinde bulunan yabancı maddelerin filtrelenerek motor hareketli parçalarının temiz yağ ile etkileşimini sağlar. Motor içinde yanma sonucunda oluşan küçük kurumlar ve hareketli parçalarda aşınma sonrası oluşabilecek küçük metal parçaların süzülmesi gerekir. Yağın içerisinde tortu ve partiküllerin birikmesi sonucu aracın performansında düşüş görülmektedir. Hareketli parçaların aşınması kolay hale gelir ve bu partikülleri filtrelemek için yağ filtresinin kullanılması gerekir. Filtrenin ve yağın değiştirilmemesi durumunda ise ciddi hasarlara zemin hazırlanmış olur. Yağ filtresinin değişim periyodu her araç için yağ değişimi ile birlikte yapılması tavsiye edilmektedir.

Yakıt Filtresi Nedir?

Yakıt filtresinin ana görevi, yakıtta bulunan yabancı partikülleri filtrelemektir. Böylece bu filtreleme işlemi sonrası partiküllerin enjektörler ve yakıt hattına zarar vermeleri önlenir. Motorun iyi ve verimli çalışması için kaliteli yakıt kullanmak oldukça önemlidir. Yakıt filtresi, genellikle motor ile yakıt pompası arasında bir konuma monte edilmektedir. Bir yakıt filtresi yakıtın giriş ve çıkışını sağlayan ağızlardan oluşur. Yakıt pompası yüksek basınç oluşturarak yakıtın filtreden etkili bir şekilde geçmesini sağlar. Filtrede bulunan gözenekler vasıtasıyla partiküller süzülerek yakıt enjektörlere doğru hareket etmektedir. Bu temizleme işlemi sonrası yakıt enjektörlerinin tıkanması önlenmektedir. Özellikle yüksek basınçlı yakıt püskürtülen sistemlerde yabancı maddeler ile enjektörlerin tıkanması oldukça yaygındır ve bu noktada filtrenin görevini iyi yapması gerekir. Dizel araçlarda kullanılan motorin aynı zamanda motor içindeki hareketli parçaların yağlanması görevini de üstlenmektedir. Yakıt filtreleri üreticinin tavsiye ettiği periyodik bakımlarda değiştirilir. Değişim, filtre kutusunun içindeki malzemenin değiştirilmesi şeklinde yapılmaktadır.

Kabin(Polen) Filtresi Nedir?

Kabin filtresi ya da bir diğer adıyla polen filtresi klima için kullanılan havanın filtrelenmesi görevini sağlıyor. Genellikle polen filtreleri arabaların torpido gözlerinin altında bulunmaktadır. Ana görevi aracın havalandırılması için kullanılan havayı toz, duman ve kötü kokudan filtreleyerek sürücü ve yolcuların sağlığını korumaktır. Diğer filtreler araç performansı yönünde etki ederken polen filtresi sürücü ve yolcuların sağlığı açısından oldukça önemlidir. Her bakımda değiştirilmesi gereken filtrelerdendir, değişimi aksatıldığında araç içinde kötü koku oluşumu görmek mümkündür. Kaliteli filtre kullanmak ve değişim periyotlarını aksatmamak ciddi solunum yolu problemlerinin önüne geçmektedir. Karbonlu ve karbonsuz olmak üzere iki çeşidi vardır. Karbonlu filtrelerin avantajları arasında kötü kokuları engelleme gibi özelliği de bulunmaktadır. Aracınız normal polen filtresine sahip olsa da sürücüler istediği zaman karbonlu polen filtresi takarak kötü kokuların kabine girmesine engel olabilir.

Kaynakça
  • championautoparts.eu
  • en.wikipedia.org

Doğan Baran ÇİFTÇİ

Merhaba ben Doğan Baran ÇİFTÇİ, 24 yaşındayım Bursa'da yaşıyorum. Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Otomotiv Mühendisliği bölümü mezunuyum. Otomotiv sektörüne olan ilgim ve yetkinliklerim ile kendimi üretim ve tasarım alanlarında geliştirmekteyim.

50% LikesVS
50% Dislikes

Doğan Baran ÇİFTÇİ

Merhaba ben Doğan Baran ÇİFTÇİ, 24 yaşındayım Bursa'da yaşıyorum. Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Otomotiv Mühendisliği bölümü mezunuyum. Otomotiv sektörüne olan ilgim ve yetkinliklerim ile kendimi üretim ve tasarım alanlarında geliştirmekteyim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.