Depreme Dayanıklı Bükülebilir Beton

  Deprem tehlikesi bulunan bir coğrafyada yaşıyoruz. Acı gerçeklerle de yüzleşiyoruz. Bu konu hakkında araştırmalar yaparken sevindirici bir haberle karşılaştım. Siz değerli Çeyrek Mühendis okurlarıyla paylaşmak istedim. Hadi hep birlikte bu çalışmalara bakalım.

  Depreme dayanıklı beton üretme fikri bilim insanlarının uzun sürelerden beri mesai harcadığı bir konu. 1990’ların başında hayata geçirilmiş çalışmalar da mevcut. Örneğin Michigan Üniversitesi’nde görev yapan çevre mühendisi Dr. Victor Li, bükülebilir betonu bulan ilk bilim insan olarak biliniyor. Fakat Li’nin bulduğu beton dayanıklılık konusunda başarılı olsa da maliyet olarak başarılı sayılmaz.


  Melbourne’de bulunan Swinburne Teknoloji Üniversitesi’nden bükülebilir beton hakkında yeni haberler geldi. Burada görev yapan araştırmacıların bulduğu yöntemin bükülebilir betonu bir gün yaygın hale getirebileceğinden bahsediyorlar.


  Gri çimento (Portland çimento) olarak bildiğimiz geleneksel çimentonun aksine, üniversite ekibinin bulduğu beton kurum (uçucu kül) olarak bilinen ve kömürün enerji üretmek için yakılmasından sonra oluşan malzemeyi temel alıyor.


  Bu üretim aslında yeni bulunmuş yöntem değil. Antik Roma döneminde bu yapıya rastlayabiliriz. Antik Roma dönemin uygulanan volkanik kül ile kireci harmanlamasıyla ortaya çıkarttıkları malzeme, bugün bile ayakta kalmayı başaran binaların yapı taşı olarak biliniyor.

 

Geleneksel Betonun Aksine Çevreci Yapıya Sahip


  Swinburne ekibi Antik Roma dönemindeki sistemi geliştirerek beton harcının içine polimer lifler eklemişler. Ekibin bulduğu bir teknik ise karışımın ısıtılmadan sertleşmesini sağlamış. Bu sayede %36’lık bir enerji tasarrufunun sağlandığını kaydeden ekip, söz konusu işlemin ise %76 oranında daha az karbon salınımına neden olduğunu da sözlerine eklemiş. Kullanılan malzemeler ile ilgili bir başka konu ise ulaşılabilirliğinin kolaylığı.

  Normal betona göre 400 kat daha fazla bükülebilme özelliğine sahip olan malzemenin ayrıca içinde bulunan polimer lifler sayesinde sadece ince kılcal çatlaklar oluştuğunu da belirtmiş.
Bükülebilir betonu geliştiren ekipte yer alan Dr. Behzad Nematollahi’ye göre söz konusu malzeme özellikle depremlerin yoğun olarak yaşandığı bölgelerde kullanılmak için oldukça uygun. Umarız bükülebilir betondan yapılma evler, yakın bir zamanda hayatımıza girmiş olur. 

Bükme testini aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz:

 

 

    • Kaynak:
    • www.donanimhaber.com
    • Swinburne University of Technology Youtube Kanalı

Gökhan Emre KOMUT

Merhaba. Ben Gökhan Emre Komut. Kocaeli Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği öğrencisiyim. Ülke sevdalısı mühendis adayıyım bunun yanında teknoloji ve bilim hakkında haberleri takip eden bir Çeyrek Mühendis'im.

50% LikesVS
50% Dislikes

Gökhan Emre KOMUT

Merhaba. Ben Gökhan Emre Komut. Kocaeli Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği öğrencisiyim. Ülke sevdalısı mühendis adayıyım bunun yanında teknoloji ve bilim hakkında haberleri takip eden bir Çeyrek Mühendis'im.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.