Vaka Analizi (Case Study)

Vaka Nedir?

Vaka, kelime anlamı olarak ‘olay, hadise’ anlamına gelmektedir. Fakat aynı zamanda gerçek veya kuramsal iş durumunu temel alan ve veriler içeren çalışmalara verilen isimdir.

Vaka Analizi Nedir?

Gerçek ya da kurumsal bir iş durumunu çeşitli çalışmalar yapılarak, mevcut durumu ortaya koyarak ve birçok beceri kullanılarak çözüme kavuşturulma çalışmasıdır. İngilizcede ‘Case Study’ olarak geçek bu yöntem işletmelerin en çok kullandıkları analiz yöntemlerinden bir tanesidir. Bir vaka analizi yapmak için; örnek bir olay, bu olayın analizi, olayı detaylandırmak için alt başlıklar, anket ve mülakat gibi istatistiksel veriler, ekip ve ekiple yapılan beyin fırtınası, raporlar gereklidir.

Vaka Analizinin Aşamaları

  1. Vakayı çevreleyen verilerin ele alınması

Vakayı okumaya başlamadan önce kendimizi o şirkette işe alınmış bir danışman olarak görmemiz gerekir. Vakayı bir kere okumak yeterli olmayacaktır, bu yüzden birkaç kez okunmalıdır. Çünkü okudukça yeni stratejiler geliştirilebilir, farklı noktalardan bakılabilir, gözden kaçırılan bir durum varsa fark edilebilir. Vaka okunurken mutlaka üzerine notlar alınmalı ve önemli noktalar belirtilmelidir. Geçmişte alınan kararlar gözden geçirilmeli ve bu kararlara eleştirel bir gözle bakılarak doğrulukları sorgulanmalı.

  1. Anahtar konuların tanımlanması

İşletmenin içerisinde bulunan donanım, çalışan, finans, ürün, yeni fırsatlar, pazar payı gibi konuların detaylı olarak incelenmesi ve analiz edilmesi gerekir. Bu gibi konular üzerinde çalışmalar yapılırken her biri için firmanın mevcut durumu, mevcut durumun avantajları ve dezavantajları belirlenmelidir.

  1. Çözüm olarak yapılabilecek alternatif eylemler listesinin hazırlanması

Anahtar konular için yapılan analizde iyileştirilmesi gereken konular varsa bu konular için alternatif çözümler belirlenir. Önerilen çözümlerin şirket için uygunluğu en önemli faktörlerden biridir. Çünkü önerilen çözümler şirketin finansal yapısına, vizyonuna ya da mevcut koşullara uygun olmayabilir. Bu yüzden sunulan çözüm önerilerinin uygunluğu test edilmelidir.

  1. Listelenen alternatif eylemler listesinin ele alınması ve değerlendirilmesi

Belirlenen çözüm önerileri önemlilik sırasına göre değerlendirmeye alınır. Örneğin şirketin sattığı herhangi bir ürün kalite kontrol sırasında çok fazla ret alırken bizim ürün çeşitliliği için sunduğumuz önerinin öncelik sırasında bir numara olması doğru olmayacaktır. Öncelikle kalite kontrolden geçememesinin sebebi analiz edilmeli ve var olan ürünün kalitesindeki aksaklıklar giderilmelidir. Bu yüzden önem sırasına göre önerileri değerlendirmek daha doğru olacaktır. Öneriler değerlendirilirken mevcut sistemin eleştirilmesi, ardından önerinin hayata geçirildiğinde sağlayacağı yararlar ve şirketin bunu karşılamak için yeterli kaynağının olup olmaması göz önüne alınmalıdır.

  1. En uyun eylemin tavsiye edilmesi

Vaka analizini jüriye sunmadan önce vaka üzerinde yalnızca inceleme yapılmaması ve aynı zamanda çözüm önerileri de sunulması gerektiği unutulmamalıdır. Vaka için en önemli noktaları, mevcut durumun doğru analiz edilmesi ve önem sırasına göre sunulan çözüm önerileri  jüri için çok önemlidir. Vakaya hakim olunması, sunum sırasında doğru noktalara değinerek eleştiri gelebilecek noktaları da göz önüne alarak çözüm önerileri sunulması ve sunulan  önerilerin sağlam bir altyapıya sahip olması gerekmektedir. Örneğin, üründe meydana gelen bir problemi çözmek için yeni bir cihaz satın alınması önerildi. Mevcut sistemle bu problem giderilebilir mi? Makinenin maliyetini şirket karşılayabilir mi? Makine alınırsa mevcut iş akışı bundan nasıl etkilenir? Makinenin kısa ve uzun vadede ne gibi getirileri olacaktır? Bu gibi sorulara vaka sunulmadan önce cevap verilmiş olunması gerekir. Aksi takdirde sunulan öneriler doğru olsa bile vakada sizi doğru çözüme ulaştırmak için yeterli olmayacaktır.

Vaka Analizinin Faydaları

  • Analiz yaptığınız firmayı, sektörü yakından tanımanıza yardımcı olur.
  • Problem çözme yeteneğinizi geliştirir.
  • Takım çalışması, stres ve zaman yönetimi yeteneklerinizi geliştirir.
  • Teorik bilgilerinizi pratikte ne kadar kullanabildiğinizi ölçmenize yardımcı olur.
  • Analiz yapma yeteneğinizi geliştirir.

 

Kaynakça: https://www.digitalgyan.org/in-a-world-of-pay-case-study-analysis/

Ebru Canpolat

▪️Endüstri Mühendisi

100% LikesVS
0% Dislikes

Ebru Canpolat

▪️Endüstri Mühendisi

2 thoughts on “Vaka Analizi (Case Study)

  • Nisan 22, 2020 tarihinde, saat 1:30 pm
    Permalink

    Merhaba , mühendislik ve etik konusunda söyle bir sorum var . Bir kamu kurumunda uzun yıllar mühendislik yaptınız, arazi davalarında uzmanlaştınız. Ama artık emekliliğiniz geldi, yaşınız da müsait. Emekli olup köşeye çekilmek yerine bir mühendislik bürosunda göreve başlıyorsunuz. Göreviniz eski işinizle yakından ilgili, şirketin yapılaşma sırasında karşılaştığı arazi kullanım ihtilaflarını çözmek üzere çalışmanız bekleniyor. Hatta kamuda çalışırken bu şirketin kamu ile ilgili ihtilaflarının dosyaları da size geliyordu, şimdi aynı davaları bu kez şirket adına takip edeceksiniz ve buna uygun mühendislik hizmeti vereceksiniz. Böyle bir durumda ne yapılmalı etik olarak ne doğrudur ,

    Yanıtla
  • Nisan 24, 2020 tarihinde, saat 1:49 pm
    Permalink

    Merhaba. Kamuda çalışırken uzmanlaştığım için ihtilaf dosyaları hakkında kurallara ve sürece hakim olduğumu düşünüyorum. Şu an çalıştığım şirketteki problemlere çözüm bulurken ise kamuda edindiğim tecrübelerime dayanarak “Bu veya buna benzer problemlerle daha önce karşılaşıldı mı? Karşılaşıldı ise ne gibi geri dönüşler sağlandı? Problem nasıl çözüldü? Sonucunda taraflar nasıl etkilendi? ” gibi sorulara cevap ararım. Kamu haklarını ihlal etmediğim, gizlilik esasındaki hiçbir bilgiyi açığa vermediğim sürece etik kurallarına uyduğumu ve sorun arz etmeyeceğini düşünüyorum.

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.