Değişik Şekil ve Koşullarda Rüzgâr Türbinleri

Kanat Çırpan Rüzgâr Türbinleri

Son yıllarda en çok kullanılan yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan rüzgâr türbini, gelişen teknoloji sayesinde her geçen gün çok daha verimli ve donanımlı hale gelmekte. Enerji anlamında normal türbinlere göre daha yüksek verimliliği olan kanat çırpan rüzgâr türbinini inceleyeceğiz.

Bilimsel alanlarda araştırma yapan insanlar, rüzgâr türbinlerine insana ve hayvana özgü hareketleri aktarmak için çalışmalar başlattı. İnsan ve hayvanların hareketleri üzerine yapılan çalışmalar sonuç vermediği için araştırmalarını ürüne doğru yönelttiler. Ürün için bu hareketlerden yola çıkarak kuşların kanat çırpma hareketini ele aldılar. Tyer Wind adlı rüzgâr türbini ile sinek kuşunun uçarken yaptığı hareketten esinlenerek denemeler başlattılar. Rüzgâr türbini, karbon fiber yapısına sahip yatayda iki kanat şeklinde tasarlandı. Tasarımın denemesi ilk olarak Tunus’ta gerçekleşti. Türbin enerji verimliliği, aerodinamik ve malzeme direnci gibi gerekli koşullardan geçerek onay aldı. Bu iki kanatlı rüzgar türbini 1,2 m2’lik bir alanı süpürüyor ve 1 kW’lık bir enerji üretmektedir. Gelecek günlerde normal rüzgâr türbinlerinin yerine kuşlar gibi kanat çırpan yeni nesil rüzgâr türbini görmek mümkün olacak. Tyer Wind’ e ait rüzgar türbinlerini ekteki videodan ayrıntılı şekilde inceleyebilirsiniz.

 

Yüzen Rüzgâr Türbinleri

Yüzen rüzgâr türbinleri de değişik koşullarda yer alan türbinlerdendir.  Bu tür türbinler, türbin kulesinin deniz dibine temel ile sabitlenmesinin mümkün olmadığı derinliklerinde, yüzer halde bir yapıya monte edilen denizdeki enerji kaynaklarıdır. Rüzgâr akışını bozan topoğrafya özellikleri su yüzeyinde olmamasından dolayı denizde daha güçlü ve sabit olmaktadır. Türbinlerde üretilen elektrik, deniz içerisinde nasıl geçiş sağlıyor ve muhafaza ediliyor diye düşünmekteyiz. O da şöyle; üretilen elektrik su altı kabloları ile karaya gönderiliyor. Zaten türbinler deniz yüzeyinin belirli bir yüksekliğinde bulunduğu için güvenliği sağlanıyor . Denizde enerji üretimi daha fazla olduğundan ilk büyük yüzen türbinlerin maliyeti, dibe sabit olan sahildeki rüzgâr türbinleriyle rekabet içindedir. Karadaki rüzgâr esişi denize göre daha dengesiz ve enerji açısından belirsizdir.  Deniz üstü rüzgâr tarlalarının konumu, türbinler denizin 19 km’den daha fazla açıklarında olmalıdır.

Kaynakça
  • www.yesilodak.com
  • tr.wikipedia.org
  • www.ekolojist.com
  • unsplash.com
  • www.designindaba.com

Zeynep Ateş

Merhaba ben Zeynep Ateş. Süleyman Demirel Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Teknolojiyi takip etmeyi ve araştırmayı seviyorum. Okuyup araştırdıklarımı sizinle paylaşmak için buradayım.

50% LikesVS
50% Dislikes

Zeynep Ateş

Merhaba ben Zeynep Ateş. Süleyman Demirel Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Teknolojiyi takip etmeyi ve araştırmayı seviyorum. Okuyup araştırdıklarımı sizinle paylaşmak için buradayım.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.