Arduino Nedir?

Arduino Nedir?

Arduino’yu elektronik bir beyin olarak nitelendirebiliriz. Elektronik ve yazılıma ilgisi olan her insanın kolaylıkla kullanabileceği bir platformdur. Arduino’ya bağlayabileceğiniz bileşenler ile hayatın her alanından birçok şey yapabilirsiniz. En basitinden bir led yakıp söndürebilir veya küçük bir DC motor çalıştırabilirsiniz. Bunların yanında biraz daha bilgi ve tecrübe ile evde olmadığınız durumlarda akıllı ev sistemlerinde kullanılan hırsız, yangın ve evi su basması gibi tehlikeleri telefonunuza mesaj olarak göndermesini sağlayabilir veya kuruyan çiçeğinizi zamanı geldiğinde otomatik olarak sulayan bir sistem kurabilirsiniz. Kısacası Arduino ile hayal edebildiğiniz hemen hemen her şeyi yapabilirsiniz.

Teknik Tanım

Arduino, giriş/çıkış kartı ve Processing dilinin uygulamasını barındıran açık kaynaklı bir mikrokontrolcü platformudur. Arduino kartlarının üzerinde bir adet Atmel AVR mikrodenetleyici(ATmega328, ATmega2560, ATmega32u4 gibi) ve programlama veya diğer devrelere bağlantı kurabilmek için gerekli yan elemanlar bulunur. Arduino yazılımı(IDE), Java dilinde yazılmıştır ve Processing adlı dilin ortamına dayanmaktadır. Kütüphaneler ise C ve C++ dillerinde yazılmıştır ve AVR-GCC ve AVR Libc. ile derlenmiştir.

 

Neden Arduino?

Arduino, basit ve erişilebilir kullanıcı deneyimi sayesinde binlerce farklı proje ve uygulamada kullanılmıştır.

  • Programlamaya yeni başlayanlar için kullanımı oldukça kolay olmakla birlikte ileri düzey kullanıcılar için oldukça esnektir.
  • Arduino yazılımı (IDE), Windows, Mac ve Linux işletim sistemleriyle sorunsuz olarak çalışabilir. Arduino dışındaki çoğu mikrodenetleyici sistem sadece Windows ile çalışabilir.
  • Açık kaynaklı bir platform olmasından dolayı deneyimli programcılar ve devre tasarımcılar tarafından herhangi bir telif hakkı olmadan kullanılabilir ve geliştirilebilir.
  • Çok geniş kütüphanelere sahip olması işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.
  • Muadillerine göre fiyatı daha uygun ve ulaşılabilirdir.

 

Arduino Modelleri

  • Arduino Uno R3
  • Arduino Leonardo
  • Arduino Micro
  • Arduino Robot
  • Arduino Esplora
  • Arduino Mega ADK
  • Arduino Ethernet
  • Arduino Mega 2560
  • Lilypad Arduino
  • Arduino Nano

 

Arduino Üzerindeki Elemanlar

Görselde Ardiuno Uno R3 modeli kullanılmıştır. Kart üzerindeki elemanlar kartın modeline göre değişiklik gösterebilir.

USB Girişi: USB girişinden Arduino’yu bilgisayarımıza bağlayabilir ve 5V’luk bir enerji verebiliriz. Bunun yanı sıra seri giriş-çıkış ile verilerini anlık kontrol edebilir ve donanımlarla haberleşebiliriz. Ayrıca Arduino IDE üzerinden yazmış olduğumuz programı USB girişi vasıtasıyla kartımıza yükleyebiliriz.

Harici Güç Çıkışı: Ekstra güç kaynaklarından beslemek için kullanılan porttur. USB girişinden 5V ile besleyebildiğimiz gibi buradan da 7V-12V bir değere sahip güç kaynağımızla besleyebiliriz. Aslında Arduino’yu beslemek için kullanılabilecek güç 6V-20V arasında olsa da 7V-12V’un altı ve üstü değerler Arduino için sağlıklı değildir.

Ground(Toprak):  Topraklama için kullanılan pindir.

5V Girişi:  Bu portu devremizde 5V kaynağı olarak kullanırız. Bu portta herhangi bir regülatör yoktur ve en fazla çıkış akımı 40mA’dir.

3.3V Girişi: Arduino üzerindeki regülatör sayesinde devrenizde 3.3V beslemesi gereken yerlerde kullanabileceğiniz gerilim besleme portudur.

Analog Girişler: Analog giriş pinleridir. Analog pinler, analog sensörlerden gelen sinyalleri okumak veya sensörlere gerilim üretmek için kullanılabilirler. Ayrıca analog pinler, dijital pinler gibi kontrol edilerek dijital giriş-çıkış işlemleri için kullanılabilir. A0, A1, A2, A3, A4, A5 gibi ifadelerle isimlendirilirler.

  • Giriş: Bir bileşenden o pine geri bildirim almak isteniyorsa giriş pinleri kullanılır. Örneğin, ortamın sıcaklığını ölçen bir sensör kullanıp ortamın sıcaklığını öğrenmek isterseniz giriş pinini kullanırsınız.
  • Çıkış: Bir pinden dışarıya güç veya komut vermek istenildiği durumda çıkış pinleri kullanılır. Örneğin, bir led yakmak istiyorsanız çıkış pinini kullanırsınız.

Dijital Pinler: Dijital giriş-çıkış pinleridir. Elektronik bileşenlerimize Arduino içerisinde bulunan yazılıma göre 5V veya 0V vermek için ya da dışarıdan 0V veya 5V verildiğini algılamak için kullanılırlar.

AREF Pini: Analog referans pinidir. Arduino regülatörü 1023 adıma sahiptir. Örneğin; 3V’luk bir gerilim için 3V/1023=0.00293V hassasiyetine sahip gerilim adımı elde edebiliriz. Hassas uygulamalarda işimize yarayacak bir pindir.

Reset Butonu:  Arduino’nun çalışmasında bir problem olduğunda ya da herhangi bir olayda programın baştan başlaması için bu buton kullanılır.

Voltaj Regülatörü: Arduino’yu zarar verebilecek gerilim değerlerinden korur.

 

Arduino IDE

Arduino IDE, Arduino kitleri için geliştirilen; komutların yazılmasına, derleme işleminin yapılmasına ve derlenen kodların doğrudan (Bilgisayarın USB portuna bağlı olan) Arduino kite yüklenmesine olanak sağlayan yazılım geliştirme platformudur. 

Arduino resmi sitesinden bilgisayarınıza uygun olan Arduino IDE programını ücretsiz bir şekilde indirebilirsiniz.

 

Kaynakça:

www.robotiksistem.com
medium.com
www.arduino.cc
aibu-acik-kaynak.blogspot.com

 

 

Alperen PANK

Merhaba, ben Alperen Pank. Öğrendiklerimi paylaşmayı, paylaşırken daha çok öğrenmeyi amaçlayan bir Çeyrek Mühendis'im.

50% LikesVS
50% Dislikes

Alperen PANK

Merhaba, ben Alperen Pank. Öğrendiklerimi paylaşmayı, paylaşırken daha çok öğrenmeyi amaçlayan bir Çeyrek Mühendis'im.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.