Yerli ve Mini: Amperino

Türk otomotiv sanayinin başkenti Bursa’dan yine bir girişim, yeni bir girişim.

Gelecek; elektrikli ve küçük otomobillerde. Özellikle şehir içinde park ve yollarda az yer kaplaması adına. Türkiye’de TOGG’dan önce de sonra da yerli otomobil girişimi oldu ve halen var. Bunlardan biri de İnegöllü Amperino.

Aracın ismi; elektriği vurgulamak için ‘amper’ kavramı, İnegöl’ün ‘in’ hecesi ve otomobilin ilk harfi ‘o’nun birleşiminden oluşuyor. Yani isminde İnegöl’ün elektrikli otomobili olduğunu gizliyor. Erhun Metal, Saloni Mobilya, Yol Mobilya, Lenova Mobilya, Orimak Makina ve İyon Mekatronik firmalarının paydaşlığında kurulan bu firma ilk seri üretimini 2025 yılında yapmayı planlıyor. 650 kg ağırlığında ve 370 litre bagaj hacmine sahip olacak olan bu araç; önde ortada olacak şekilde 1 kişi, arkada ise sağ ve sol kenarda olacak şekilde 2 kişi olmak üzere toplamda 3 kişilik.

Amperino yöneticilerinin yaptığı açıklamalara göre aracın gövdesi keten esaslı bir malzeme olan Bio-Fiber’den üretilecek. Bu sayede araç ekonomik ömrünü tamamladığı zaman kendi kendine çözünerek doğaya karışacak. Tek şarj ile 150 km mesafe katetmesi planlanan bu elektrikli otomobilin rahat bir şekilde 90 km/sa hıza ulaşması öngörülmektedir. Araç, bu özelliği sayesinde şehir içi ulaşımda büyük bir avantaja sahip. Ev elektriği ile şarj edildiği zaman yaklaşık 240 dakikada (4 saat), istasyonda şarj edildiği zaman ise 80 dakikada tam doluma ulaşacak. 

Motor Tipi

Araç, ‘Hub Motor’a sahip olacak. Bu motor aynı zamanda tekerlek içi motor olarak da bilinmektedir. Bu tip motorlarda ortadaki parça hareketsiz dıştaki parça hareketlidir. Hub motorlarda güç, tahrik mili üzerinden aktarılması gerekmediği için doğrudan tekerleğe aktarılır. Bu özellik araca daha iyi bir yol tutuşu sağlar. Her tekerlekte ayrı ayrı motor olabileceği için tork gücünü bağımsız olarak ayarlamak mümkündür. Bu özellik de daha özgür bir sürüş rahatlığı sağlar. Hub motorun diğer avantajı da daha az yer kaplamasıdır. Ayrıca güç yoğunluğu yüksektir. 

 

Şasi Tipi

Amperino şasi tipi olarak ‘kaykay şasi’ye sahip. Bu şasi tipinde piller zeminin bir parçası şeklindedir. Piller, araç yapısını değiştirmeden kolayca değiştirilebilir ve yeniden boyutlandırılabilir. Bunun yanında kaykay şasi, aracın ağırlık merkezini düşürerek aracın kararlılığını arttırır. Ağırlık merkezi, batarya paketinin alt kısmındadır. Batarya paketinin ağırlığı ve konumu nedeniyle, bu model aracın merkez yer çekimini önemli ölçüde zemine yaklaştırır. Şasi platformu ve batarya paketi, aracın ön, yan ve arka çatışma korumasını sağlayan esneklik ve burulma rijitliğine katkıda bulunan birbirine bağlı bir yapı oluşturur.

Batarya

Aracın ilk modelinde, 12,4 kWh enerji yoğunluğuna sahip lityum-iyon silindirik hücreli batarya paketi kullanılacak. Sabit sıvı transferi sayesinde soğutma sıvısı ve hücreler arasında ısı transferi gerçekleşir. Böylece aşırı ısınmaya bağlı patlama riski azalır. Şehir içinde tam dolu batarya ile 150 km menzil hedefleyen bu araç, Türkiye’de ilk defa kullanılacak olan direkt sıvı soğutmaya sahip ve hücre kutbu başı sigortalamaya sahip olacak. Bu teknoloji sayesinde ileriki süreçlerde batarya paketinin %20 – %80 şarj süresi 20 dakika seviyesine kadar düşmesi planlanmaktadır. Direkt sıvı çeşitleri, silindirik hücrelerin kullanılabilirliğini uzatır, ısıyı genişletir ve eşit şekilde dağıtır. Bataryanın çalışma süresi boyunca 15C°- 25C° aralığında dayanıklı olması, batarya paketinin termal kaçışını engeller.

Bu teknolojinin diğer avantajları ise kaza sonrasında yangın ve patlama olması durumunda yangının diğer modüllere yayılmasını engellemesi ve parçacık saçılmasını engelleyecek olmasıdır. Direkt sıvı soğutma teknolojisi, endirekt sıvı veya klima gazı ile soğutma biçimlerine göre daha eşit oranda pil hücreleri arasında ısı dağılımı sağladığı için pil kapasitesinde diğer teknolojilere göre çok daha uzun kullanım ömrüne sahip olacak.

Teknik Özellikler
  • Tek şarjda 150 km
  • Maksimum 90 km/sa hız
  • 650 kg boş ağırlık – 370 litre bagaj hacmi
  • Uzunluk: 3159 mm – Genişlik: 1500 mm – Yükseklik: 1450 mm
  • Önde bağımsız (MacPherson) süspansiyon, arkada yarı bağımsız (Burulma Kirişli) süspansiyon
  • İlk yerli direkt sıvı soğutmalı batarya
  • İlk gerçek zamanlı iletişim sistemi (GİS)
  • İlk yerli hub motor
  • Motor gücü: 8 kW
  • Pil Kapasitesi: 12,4 kWh
  • Araç Sınıfı: L6-L7
Kaynakça:
  1. otometre.com
  2. amperino.com
  3. YouTube / Dolu Batarya
  4. insideevs.com

Akif KÜÇÜKAYDIN

100% LikesVS
0% Dislikes

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.