Yapay Pankreas İle Çocuklarda Diyabet Kontrolü

Diyabet insülin hormonunun eksikliği veya etkisizliği sonucu kan şekeri yüksekliği olarak ortaya çıkan bir hastalıktır. İnsülin vücudumuza pankreas tarafından salgılanır, alınan besinlerin hücre içine girerek enerji formunda kullanılabilmesinde görev alır. İnsülinin eksikliği veya etkisizliği sonucu hücre içine giremeyen şeker kanda yükselmeye başlar. Diyabet Tip 1 ve Tip 2 diyabet olarak sınıflandırılır. Tip 2 diyabet hücrelerin insülin hormonuna karşı duyarsızlaşması sonucu ortaya çıkan diyabet türüyken Tip 1 diyabet ise genellikle çocukluk döneminde ortaya çıkan ve insülin üretiminin yetersiz veya hiç olmamasından kaynaklanan diyabet türüdür. Bu durumda dışarıdan insülin alımı zorunludur.

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki dört pediatrik merkezde yapılan bir klinik araştırma sonucunda Tip 1 diyabeti bulunan 6 yaş kadar küçük çocuklarda kan şeker düzeylerini otomatik olarak düzenleyen ve izleyen yeni bir yapay pankreas sisteminin kan şekeri düzeylerini yönetmede etkili bir yöntem olduğu bulundu. Çalışma ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri’nin parçası olan Ulusal Diyabet, Sindirim ve Böbrek Hastalıkları Enstitüsü (NIDDK) tarafından destekleniyor. Deneyden elde edilen veriler 26 Ağustos Tarihinde New England Journal of Medicine bülteninde yayımlandı.

Yapay Pankreas

Kapalı döngü kontrolü olarak da bilinen yapay pankreas, sürekli bir glukoz monitörü (CGM) kullanarak kan şeker seviyelerini izleyen ve gerektiğinde insülini bir insülin pompası kullanarak otomatik olarak ileten bir diyabet yönetim sistemidir. Sistem, parmak çubuğu veya CGM ile test yapılmasıyla insülinin birden fazla günlük enjeksiyonla veya kontrol edilen bir pompayla verilmesini gereksiz kılıyor.

  • Araştırmanın proje bilimcisi ve NIDDK’de Diyabet Teknolojisi Programı Müdürü olan Guillermo Areaza-Rubin şunları söylüyor, “Mevcut tedavi ile birlikte tip 1 diyabeti olan yaklaşık 5 çocuktan 1’inde kan glukozu başarıyla sağlıklı aralıkta tutulabildi. Bu durum çocukların uzun vadeli sağlığı ve yaşam kalitesi üzerinde ciddi sonuçlar oluşturabilir. Daha önceki araştırmalar, bu çalışmada test edilen sistemin 14 yaş ve üstü insanlar için güvenli olduğunu gösterdi. Bu deney sistemin fiili koşullarda daha küçük çocuklarda da işe yaradığını gösteriyor.”

Bu çalışmada kullanılan yapay pankreas teknolojisi olan Control-IQ sistemi, insülin dozunu otomatik olarak ayarlamak için kişinin glukoz izleme bilgilerini kullanan matematiksel bir modele dayalı gelişmiş kontrol algoritmaları ile programlanmış bir insülin pompasına sahiptir. Bu teknoloji başlangıçta Charlottesville’deki Virginia Üniversitesi’nde NIDDK’dan fon desteği ile geliştirilen bir sistemden türetilmiştir.

NIDDK Direktörü Dr.Griffin P. Rodgers şunları söylüyor, “Tip 1 diyabet için çare aramaya devam ederken, bu çalışmada kullanılan teknoloji gibi güvenli ve etkili yapay pankreas teknolojisini tip 1 diyabetli çocuklara sunmak, yaşam kalitesini iyileştirmede ve hastalık yönetiminde önemli bir adımdır. “

Kaynaklar:

  • nih.gov
  • popsci.com
  • diabetcemiyeti.org
  • medicalpark.com

admin

Çeyrek Mühendis; geçmişten gelene, gelecekte değer kazandıran mühendislik platformu!

50% LikesVS
50% Dislikes

admin

Çeyrek Mühendis; geçmişten gelene, gelecekte değer kazandıran mühendislik platformu!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.