TOGG CEO’su Gürcan Karakaş, Yeni Modeli CES 2022’de Dünyaya Tanıttı

TOGG’un tanıtımı ABD’nin Las Vegas kentinde düzenlenen Tüketici Elektroniği Fuarı’nda tanıtıldı. Geçtiğimiz günlerde yeni logosu tanıtılan TOGG, CES 2022(Consumer Electronic Show) fuarına katılacağını açıklamıştı. Tanıtımı TOGG CEO’su Gürcan Karakaş gerçekleştirdiği sunum ile TOGG’u dünya basınına tanıttı.

TOGG CEO’su Gürcan Karakaş’ın CES 2022 Sunumunun Konu Başlıkları

Otomotiv Dünyasının Geleceği Hakkında

CES 2022 bütün teknolojik firmaların buluşup, tüketiciler ile temas ettiği bir fuar. Bizde bir teknoloji şirketi olarak ilk tanıtımı burada yapmayı planladık. Otomotiv sektöründe oyunun kuralları değişmekte, önümüzdeki 7-8 yıl içinde şu anda göründüğü gibi görünmeyecek. Bu değişimin ilk kısmı bağlantı, elektrikli ve otonom gibi teknoloji yönü olan kısmı. İkinci kısım ise toplumların sosyal yaşamda akıllı cihazlara alışması ile ilgili bu da yeni bir yaşam alanı ortaya çıkarmakta. Biz de TOGG olarak bu yönüne ağırlık veriyoruz ve üçüncü kısım olarak da sürdürebilirlik yönünde çalışmalar yapıyoruz. Bu yolculuğa çıkmadan önce dünyada bulunan 20 şirketi inceleyerek kıyaslamalar yaptık ve daha başarılı olanların sebeplerini görmek istedik. Bu yeni oyunda daha çevik ve daha yaratıcı olan şirketler yer alacaktır. Artık kaç ülkede fabrikanız ya da kaç çalışanınız olduğu fark etmeyecek, yeni dünya çevik, yaratıcı ve işbirliği gerektiriyor. Biz bu çalışmayı yeni bir lige geçiş olarak tanımlıyoruz.

TOGG Hakkında Genel Bilgiler

Eski dünyada odak motorlarda ve şanzımanlardaydı, yeni dünyada ise elektronik mimarisini ve yazılımı çok iyi anlamamız gerekiyor. Yarından itibaren şirketlerin oyun değiştirme stratejisi beygir gücünde olmayacak, araçlarda bulunan mikroişlemci gücünde olacaktır. Binlerce fikir üzerinde 350 kullanıcı senaryosu belirledik ve bunlarda 40’ı potansiyel kullanıcılarımız tarafından yüksek düzeyde yenilikçi olarak belirlendi. Bu belirlediğimiz konularda start-up çalışmalarına başladık. Büyük bir aks aralığımız var 200 ve 400 beygir gücü sunuyoruz. Aracımızın 0-100 hızlanma süresini ise 4.8 saniye sürmektedir. Aracımız ile 500+ WLTP menzil mesafesi sunuyoruz. Bizler aslında bir yaşam alanı sunuyoruz, bahsettiğimiz bu yaşam alanında kredi kartınızı çıkarmanıza ya da başka bir işlem yapmanıza gerek olmadığını hayal edebilirsiniz. Rüzgar tüneli testi, gerekli kalibrasyonlar ve 0-100 hızlanma testleri başarıyla tamamlandı. Bir diğer hedefimiz ise NCAP testlerinden 5 yıldız almak istiyoruz çünkü güvenlik sürücüler için birinci öncelik olmaktadır. Avrupa’nın ilk geleneksel olmayan C segmenti doğuştan elektrikli SUV aracımız 2023’ün ilk çeyreğinde satışta olacak.

TOGG Fabrika Süreci Hakkında Bilgiler

Sürdürebilirlik odağımız çerçevesinde nadir karbon nötr fabrikalarından birine sahip olacağız. Ayrıca geri dönüşüm çözümlerimizde mevcut durumda. Bir fabrikada farkları olan bir üretim tesisi oluşturmayı hedefledik. Bu tesiste en başından itibaren mühendislik çalışmaları, prototip çalışmaları, strateji ve liderlik merkezi gibi her şey tek bir çatı altında olacak. Avrupa’daki en temiz boyahaneyi inşa ettik ve kullanacağız, karbon ayak izimizi sıfıra indirmeye çalışıyoruz. Temmuz 2020’de tesis inşaatı başladı ve 2022’nin 4. çeyreğinde bu tesisimiz seri üretime hazır halde olacak. Homologasyon ve sertifikasyon süreçleri sonucu seri üretim 2023’ün 1. çeyreğinde başlamış olacak. Eğer ilginizi çekerse inşaat çalışmalarını da Youtube üzerinden 24 saat canlı olarak paylaşıyoruz. Merkezimiz ve kullanıcı laboratuvarımız Gebze’de, fabrikamız Gemlik’te, ileri teknoloji araştırma merkezimiz Ankara’da TOBB ETÜ’de bulunmaktadır. Son olarak TOGG Europe GmbH şirketimizi kurduk, Avrupa için kullanıcı araştırma laboratuvarımız ile yeni pazarları anlamak ve değerlendirmek istiyoruz.

USE CASE Mobility Hakkında Bilgiler

Klasik otomotiv üretim sürecinden farklı olarak eğer bir akıllı araç tasarlarsanız bunu baştan itibariyle tüketici elektroniği olarak tanımlamamız gerekiyor. Her yerinde sensörleri, kameraları bulunan şekilde tasarlamanız gerekiyor. Bizim CASE olarak nitelendirdiğimiz kısım Connection(Bağlantı), Autonomous(Otonom), Shared(Paylaşımlı), Electric(Elektrik) diye geçiyor. Çalışmalarımız sonucunda bizde USE CASE’i geliştirdik yani aracınızın sizi anladığı, tamamladığı ve size yardımcı olduğu bir çalışma anlayışı. USE ise User Oriented(Kullanıcı), Smart(Akıllı) ve Empathetic(Empatik) kelimelerinin İngilizcedeki baş harflerini alarak Mobility USE-CASE anlayışını ortaya çıkardık.

Kaynakça
  • CES 2022 Gürcan Karakaş Tanıtım Konuşması.

 

Doğan Baran ÇİFTÇİ

Merhaba ben Doğan Baran ÇİFTÇİ, 24 yaşındayım Bursa'da yaşıyorum. Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Otomotiv Mühendisliği bölümü mezunuyum. Otomotiv sektörüne olan ilgim ve yetkinliklerim ile kendimi üretim ve tasarım alanlarında geliştirmekteyim.

50% LikesVS
50% Dislikes

Doğan Baran ÇİFTÇİ

Merhaba ben Doğan Baran ÇİFTÇİ, 24 yaşındayım Bursa'da yaşıyorum. Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Otomotiv Mühendisliği bölümü mezunuyum. Otomotiv sektörüne olan ilgim ve yetkinliklerim ile kendimi üretim ve tasarım alanlarında geliştirmekteyim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.