Termosifon Nedir? Nasıl Çalışır?

Yaşamımız boyunca bazen evlerimizde bazen ise sanayi, okul, hastane gibi bir çok alanda elektrikli su ısıtıcıları karşımıza çıkmıştır. ‘Ben hiç görmedim, karşıma çıkmadı.’ diyen ve merak edenler varsa şimdi sizlere elektrikli su ısıtıcı türü olan termosifonlardan ve çalışma prensibinden kısaca bahsedeceğiz.

Termosifon Nedir?

       Termosifon

   Termosifon, içine aldığı suyu istenilen sıcaklığa kadar ısıtan ve bu sıcaklıkta sabit kalmasını sağlayan bir elektrikli cihazdır. Girişte de belirttiğimiz üzere termosifon elektrikli su ısıtıcısı çeşididir. Halk arasında şofben olarak bilinirler ancak termosifonlar ve şofbenler birbirinden farklıdır. Şofbenler anlık olarak suyu ısıtır ve ısıtmak için belli bir zamana ihtiyaçları vardır. Termosifonlar ise sıcak suyun istenilen anda kullanımı için suyu ısıtır ve depolar.

Nasıl Çalışır?

Depo içindeki suyun ısıtılması bütün elektrikli ısıtıcılarda olduğu gibi bir rezistans (ısıtıcı) ile yapılır. Rezistans devresine seri olarak bağlı bir termostat suyun istenilen sıcaklıkta sabit kalmasını sağlar. Sıcaklık istenilen seviyeden aşağı düştüğünde otomatik olarak devreye girer ve rezistans çalışır. İstenilen sıcaklığa ulaştığında ise kontakları açılarak rezistansı devre dışı
bırakır.

Termosifonların bir soğuk su girişi ve bir de sıcak su çıkışı vardır. Musluk açıldığında soğuk su girişinden termosifon içine su dolar. Termostatın düğmesi istenilen sıcaklığa kadar çevrilerek rezistansı devreye sokar. Ayarlanan ısı derecesine ulaştığında ise termostat rezistansa giden enerjiyi keser. Sıcak su çıkışından ise ısınmış su dışarı alınarak kullanılır.

                    Termosifon İç Yapısı

Isıtıcı Gücü ve Hacmi Nelerdir?

Termosifonların su depoları 5 ile 120 litre arasında çeşitli büyüklüklerde yapılır. Depo hacmi büyük olan termosifonların ısıtıcı güçleri de büyüktür. Isıtıcı güçleri 400 W ile 6000 W arasında değişmektedir. Genellikle ev tipi termosifonlarda ısıtıcı güçleri 1980 W’tır. Suyu ısıtma zamanları gücü ile orantılıdır. Gücü büyük olan termosifon daha kısa sürede suyu ısıtır.

Aşağıdaki tabloda termosifonun hacmi ve gücüne göre suyu 85 ºC’ ye kadar ne kadar sürede ısıttığı görülmektedir.

Termosifon Hacmi (Litre) Isıtıcı Gücü (Watt) 85 ºC’ ye Kadar Isıtmak İçin Gereken Zaman
5 2000 15 dk
15 4000 20 dk
30 6000 30 dk
80 6000 11/3 saat
120 2000 6 saat
120 6000 2 saat

 

 

 

Evimde Şofben mi Termosifon mu Kullanmalıyım?

Bu tercihleri yaparken belirli parametreler bulunmaktadır. Eve bağlı olan enerji kaynakları ve bağlanacak alanın genişliği önemli bir etkendir. Termosifonlar, şofbenden daha büyüktür ve daha çok yer kaplarlar. Ancak evinizde doğal gaz sistemi yoksa, termosifon sizin için daha iyi bir tercih olacaktır.

 

 

 

 

Kaynakça

  1. dergipark.com
  2. mekaniktesisat.co
  3. meslek.eba.gov.tr

Kumru ALSANÇ

Merhaba. Selçuk Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezunum. İşini çok seven, fazlasıyla meraklı, yeni şeyler öğrenmeyi kendine dert edinmiş bir mühendisim. Bilginin paylaştıkça çoğaldığına inanmaktayım.

100% LikesVS
0% Dislikes

Kumru ALSANÇ

Merhaba. Selçuk Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezunum. İşini çok seven, fazlasıyla meraklı, yeni şeyler öğrenmeyi kendine dert edinmiş bir mühendisim. Bilginin paylaştıkça çoğaldığına inanmaktayım.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.