Temel Kuvvetlere Beşinci Mi Ekleniyor?

Temel Kuvvetler

Geleneksel olarak kabul edilen dört temel kuvvet vardır. Bu temel kuvvetler kütle çekim, elektromanyetik, güçlü nükleer ve zayıf nükleer kuvvetlerdir. Alan etkili bu kuvvetler, büyük patlama ile oluşan atom altı parçacıklarla birlikte ortaya çıkmış ve atomlar, yani madde, bu kuvvetlerin etkisiyle var olabilmiştir.

Kütle çekim kuvveti

Dört kuvvet arasında en zayıf olanıdır. Kütleye sahip iki cisim arasında oluşur. Bu kuvvet  gravitonlar tarafından taşınır.

Elektromanyetik kuvvet

Elektrik yükleri üzerine etkiyen zayıf bir kuvvettir. Bu kuvvet fotonlar tarafından taşınır. Atomları ve molekülleri bir arada tutan, kohezyon ve adezyona neden olan kuvvettir.

Güçlü nükleer kuvvet

Atomun çekirdeğindeki proton ve nötronların bir arada durmasını sağlayan şiddetli kuvvetidir. Yer çekiminin 1038 katı büyüklüğündedir. Bu kuvvet yalnızca atom altı parçacıklar arasında görülür.

Zayıf nükleer kuvvet

Atom çekirdeklerinin kararsız olmasına, dolayısıyla radyoaktiviteye neden olan kuvvettir.

Beşinci Temel Kuvvet: X17 Parçacığı

Geçtiğimiz günlerde, Macar Bilim Akademisi’ne bağlı Nükleer Araştırmalar Enstitüsü’nde bulunan fizikçi bilim insanı Attila Krasznahorkay ve ekibi fiziğin temelini oluşturan ve evrendeki her etkileşimi yöneten dört temel kuvvete bir yenisinin eklenebileceğini duyurdu.

Attila Krasznahorkay

Ekip bu bulguya, uyarılmış bir helyum atomunun, bozunurken nasıl ışık yaydığını araştırırken ulaştı. Parçacıkların, 115 derecelik olağan dışı bir açıyla parçalanması bilinen fizik kurallarıyla açıklanamıyordu.

CNN’e konuşan Attila Krasznahorkay, “X17, gözle görünür dünyamızı karanlık maddeye bağlayan parçacık olabilir” dedi ve bu yeni kuvvetin, adını kendi kütlesinden aldığını, parçacığın kütlesinin 17 megaelektronvolt olarak hesaplandığını söyledi.

Attila Krasznahorkay ve ekibinin, 2016 yılında ‘Pyhsical Review Letters’ (Fiziksel İnceleme Mektupları) adlı bilim dergisinde konu ile ilgili ilk makalesi yayımlanmıştı.

Attila Krasznahorkay’ın açıklamalarına göre ekibi o dönem Berilyum-8 izotopunun bozunumu üzerinde çalışıyordu ve deneyleri sırasında elektron ve pozitronların olağan dışı bir şekilde, yaklaşık 140 dereceyle, ayrıldığını gördüklerini belirtmişti. Krasznahorkay, “Yepyeni, daha önce kimsenin görmediği, parçacık fiziğinin standart modeliyle açıklanamayacak bir parçacıktan söz ettiğimiz için parçacık mercek altına alındı” dedi. Fakat 2016 yılında bu bulgular insanlar tarafından yeterince dikkat çekmedi ve şüphe ile karşılandı. Şimdiyse, 2016 yılındaki bulgular tekrarlanmış oldu ve konu hakkındaki araştırmalar devam ediyor.

Irvine’deki California Üniversitesi’nde fizik ve astronomi profesörü olan Jonathan Feng, Macar ekibinin çalışmalarını yıllardır takip ettiğini ve araştırmalarının devrim niteliğinde olduğunu belirtti. Jonathan Feng ve ekibi, Macar ekibinin çalışmalarından yola çıkarak bir makale yayımladı ve makalede, Attila Krasznahorkay’ın sözünü ettiği beşinci kuvvete, ‘protofobik (proton korkusuna sahip) kuvvet’ şeklinde atıfta bulundular.

Diğer araştırma grupları, farklı atom türleri ile bulguları yinelerse, beşinci kuvvet tam anlamıyla kanıtlanmış olacak.

Kaynaklar:

  • edition.cnn.com
  • tr.sputniknews.com

Edanur Sonel

Merhaba, ben Edanur Sonel. Araştırmaya ve yeni bilgiler öğrenmeye meraklı bir endüstri mühendisiyim. Endüstri Mühendisliği ve daha pek çok alandaki bilgilerimi aktarmayı, yazdıkça öğrenmeyi ve öğrendikçe paylaşmayı amaçlıyorum.

50% LikesVS
50% Dislikes

Edanur Sonel

Merhaba, ben Edanur Sonel. Araştırmaya ve yeni bilgiler öğrenmeye meraklı bir endüstri mühendisiyim. Endüstri Mühendisliği ve daha pek çok alandaki bilgilerimi aktarmayı, yazdıkça öğrenmeyi ve öğrendikçe paylaşmayı amaçlıyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.