Teknoloji Fakülteleri ve Mühendislik Fakülteleri Arasındaki Farklar

Sayfamıza sıkça gelen soruların başında yer almaktadır; ”Teknoloji fakülteleri ve mühendislik fakülteleri arasındaki farklar nedir?”. Bu yazımızda bu iki fakülte arasındaki bilinmezlikleri ortadan kaldırmayı amaçladık, umarız kafalarda soru işaretleri kalmayacak.

Öncelikle Avrupa üniversitelerinde durum nedir diye bakalım, buralarda mühendis yetiştiren fakülteler ikiye ayrılmaktadır;

  1. Faculty of Engineering (Bizdeki karşılığı mühendislik fakültesi)
  2. Faculty of Technology (Bizdeki karşılığı teknoloji fakültesi)

Teknoloji Fakültesi Nedir ?

Teknoloji Fakülteleri kurulalı dokuz yıl olmasına karşın ülkemizde hala tam olarak tanınmamış yeni bir fakülte modelidir. Teknoloji Fakülteleri, bünyesinde mühendislik müfredatı, öğretim kadrosu ve öğrenci profili olarak, mezunlarının “Mühendis” unvanını iktisap edecekleri tarzda düzenlenmiştir.

Teknoloji Fakülteleri İle Mühendislik Fakülteleri Arasındaki Farklar Nedir?

Teknoloji Fakültesi mühendislik bölümlerinin müfredatı mezunlarına uygulama becerisi kazandırılması öngörülerek diğer mühendislik fakültesi müfredatlarından biraz farklı tasarlanmıştır. Teknoloji fakültelerinde eğitim pratik ağırlıklıdır ancak; teorik dersler itibariyle, mühendislik fakülteleri bünyesindeki mühendislik bölümleri müfredatına eşdeğer düzeyde olacaktır. Akademik kadro olarak yorumlarsak incelediğimiz kadarıyla teknoloji fakültelerinin akademik kadrolarının büyük çoğunluğu teknik eğitim fakültesi lisans eğitimi almış akademisyenler oluşturmaktadır. Uygulama becerisine sahip mühendislik müfredatında Teknoloji Fakültesi öğrencileri mühendislik fakültelerinden farklı olarak bir yarıyıl işyeri eğitimi  (7.yarıyıl) ve ayrıca yaz dönemlerinde 72 günlük endüstri stajı göreceklerdir.

Teknoloji Fakültesi Mezunlarının İmza Yetkisi Var mı?

27 Haziran 2014’de toplanan Üniversitelerarası Kurul (ÜAK), “Teknoloji Fakültesi mezunlarımızın ünvanlarının mühendislik fakültesi mezunları ile eşdeğer olduğuna” dair karar aldı. Bu karara istinaden Yükseköğretim Yürütme Kurulunun 09.07.2014 tarih ve 4407 sayı ile aldığı usule uygun yeni karar,  eşdeğerlik konusundaki çelişkiyi ortadan kaldırdı. Teknoloji Fakültesi mezunu mühendislerle diğer mühendislerin yetki ve ünvanlarının eşit olduğunu gösterir YÖK’ün resmi yazısı aşağıda görülmektedir. Diğer mühendislik fakültelerinden mezun mühendislerin yetkileri, hakları, hukukları ne ise teknoloji fakültesi mezunu mühendislerin de aynıdır, hiçbir fark yoktur.

 

Mezun olduğunda hangi fakülteden olursa olsun aynı bölümden sana benzer yüzlerce rakibin olacaktır. Seni farklı kılacak şey üniversite yıllarında yaptığın bilimsel ve sosyal aktivitelerdir.

 

Kaynak ve detaylı bilgi için tıklayın.

Taha Bartu BAYINDIR

Metalurji ve Malzeme Mühendisi-Mekanik Tasarım Mühendisi

100% LikesVS
0% Dislikes

Taha Bartu BAYINDIR

Metalurji ve Malzeme Mühendisi-Mekanik Tasarım Mühendisi

6 thoughts on “Teknoloji Fakülteleri ve Mühendislik Fakülteleri Arasındaki Farklar

  • Şubat 1, 2019 tarihinde, saat 8:23 pm
    Permalink

    Merhaba. Ben İmalat Mühendisliği 4. sınıf öğrencisiyim. Bildiğim kadarı ile Makine Mühendisliğinden mezun olan öğrencilerin 11 dalda imza yetkisi varken, ben mezun olduğumda 4 dalda imza yetkim olacak. Bu konu hakkında bilgisi olan var mı? Yada nereden öğrene biliriz?

    Yanıtla
  • Şubat 28, 2020 tarihinde, saat 12:33 am
    Permalink

    diyelim ki teknoloji fakültesi mühendislik bölümünden mezun olduk ileride bu kararın değişmeyeceğini nereden bilelim sürekli davalar vs olaylar oluyor bunun garantisini nereden öğrenebilirim.

    Yanıtla
  • Mayıs 4, 2020 tarihinde, saat 12:29 pm
    Permalink

    Ben teknoloji fak. Enerji sistemleri muh. Mezunuyum imza yetkisi yok malesef kamuda bir karsiligi yok bu bölüm. Çok güzel bölüm olmasına karşın Türkiye’de boş bir bölüm malesef…

    Yanıtla
    • Ağustos 3, 2020 tarihinde, saat 3:59 pm
      Permalink

      Teknoloji fakultesi oldugundan dolayı mı imza yetkisi yok

      Yanıtla
      • Ağustos 8, 2020 tarihinde, saat 2:59 am
        Permalink

        Değerli okur, yazının neresinden imza yetkisi olmadığı çıkarımını yaptınız?
        Yazımızda böyle bir yetki farkının olmadığını anlatıyoruz.

        Yanıtla
  • Ağustos 13, 2021 tarihinde, saat 5:36 pm
    Permalink

    Merhaba. Teknoloji Fakültesi mezunuyum. Mekatronik mühendisiyim. 3 yıldır çalışıyorum. Proje yöneticisiyim. İmza olayına gelince yetkim var mı yok mu takılıyorum. Bütün işlemler benim üzerimden yürüdüğü için imzaları atıyorum. 12 kişiden sorumlu tek kişiyim. Çalışma arkadaşlarımın hepsi mühendislik fakültesi mezunu. Hepsi bilgisayar başında çok iyi lakin bununla bitmiyor. Pratikte uygulamaya geçince çok yoruluyorlar. Mühendislik genelinde saha işidir.

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.