Starlink Gören Masum Yazar

Son yıllarda dünyaca, bilim insanlarından çok girişimcileri  ve iş insanlarını konuşur olduk. Fakat bunların içerisinde öyle bir girişimci var ki vizyonu ve gelecek planları ile diğerlerinden oldukça farklı. Bir mühendis olarak Nikola Tesla ve Sir Isaac Newton’dan sonra hayranlık duyduğum Elon abi. Çoğumuz Elon Musk hayatını  ve yaptığı işleri yakından takip ediyoruz. Space X’i , Tesla’yı ve Starlink girişimlerini biliyoruz. Bugün bildiğiniz veya bilmediğiniz sıkıcı rakamlardan bahsetmeyeceğiz. Fakat bütün bu rakamların öneminden bahsedeceğiz.

Space X

Bu girişim ile bugüne kadar hiç kimsenin yapmadığı bir şeye imza attı. Bunda önce sadece ülkelerin tekelinde olan uzay programına giriş yaptı. Çünkü ülkelerin bu programları yapmaya çalışırken maliyetleri çok yükselttiğini fark etti. İlk etapta tekrar tekrar kullanılabilen roketleri geliştirdi. Bu sayede hem uluslararası uzay istasyonuna insan ve malzeme gönderecek hem de kendi girişimi olan Starlink uydularını yörüngeye fırlatabilecekti. Uzay programlarında ve dünyada kullanılmak için haberleşme maliyetlerini kısmak adına Elon abim yeni bir internet sağlayıcısı olan Starlink adlı girişimini hayata geçirdi.

Starlink

Bu girişim ile fiber optik kablolara göre hem maliyetler azalacak hem de internet hızı artacak. Sıkıcı rakamları bir kenara bırakırsak. Starlink sayesinde fiber optik kablolar ile sağlanan hız iki katına çıkacak. Bunun yanında maliyetleri 10 kat düşürecek bir proje olması hedefleniyor. Bütün bu hedefleri sağlayabilmek için dünya yörüngesine için ilk etapta 12.000 adet, toplamda 42.000 adet Starlink uydusu yerleştirilmesi planlanıyor. Bu sayının değerini anlamamız için şuan da dünya yörüngesinde yaklaşık 4.000 adet uydu olduğunu belirtmekte fayda var. Güncel durumda bu uyduların yarısı Starlink. Starlink uyduları diğer haberleşme uydularının aksine alçak dünya yörüngesinde. Bunu nedeni ise ilk hedeflerin olan internet hızını artırmak. Diğer uydular 36.000 km civarında olan yörüngede yeterince hızlı internet sağlayamamakta. Starlink uyduları ise dünya yüzeyinden 550 km uzaklıkta. Peki neden diğer uydular da bu yörüngede değiller? Çünkü bu yörüngede bulunan uydular atmosferik sürüklenmeye karşı yörüngeyi için fazladan yakıt yakmaları gerekir. 

Starlink ve Teknolojisi

Starlink uyduları iyon motorlarına sahip. Bu motor yakıt olarak Kripton elementini kullanıyor. Kripton elementini ilk kullanan uydu olan Starlink bu sayede daha verimli olması planlanıyor. Proje ile birlikte gelen sorunlardan olan uydu çarpışmalarını önlemek amacıyla otomatik çarpışma önleyici özelliği var. Hem Dünya ile hem de kendi aralarında haberleşmek amacıyla dört adet anteni bulunmakta. Yer ile haberleşmesine gerek kalmadan veri aktarabilmek amacıyla optik uzay lazeri ile donatılmış olan bu uydular tam anlamıyla global bir servis sağlayabilmekte.

Her biri 300.000 $ olan 60 adet uyduyu tek seferde gönderebilmek için gereken fırlatma maliyeti ise 50.000.000 $. Projenin toplam maliyeti 10.000.000 $.

Bütün bu yatırımların bu uğraşların asıl amacı aslında başka. Elon abim hakkında çeşitli teoriler ve dedikodular olsa da farklı bir amacının olduğu su götürmez bir gerçek. Aslında bu amacını hiç bir zaman gizlemedi. Özellikle Mars başta olmak üzere kolonileşmek isteyen Elon abim bunu her seferinde dile getirmekte. Peki Neden Mars?…

Kaynak

https://www.spacex.com

https://www.wikipedia.org

https://www.allthescience.org

 

 

 

 

admin

Çeyrek Mühendis; geçmişten gelene, gelecekte değer kazandıran mühendislik platformu!

100% LikesVS
0% Dislikes

admin

Çeyrek Mühendis; geçmişten gelene, gelecekte değer kazandıran mühendislik platformu!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.