Otonom Araçlar

Otonom araçlar herhangi bir insan müdahalesi olmadan kendi kendine gidebilen araçlardır. Daha çok bilim-kurgu filmlerinde gördüğümüz bu araçlar yavaş yavaş hayatımıza girmeye başladı ve gelecekte de yaygınlaşacağı düşünülmektedir. Bu yazımızda bilim-kurgu filmlerinden alışık olduğumuz otonom araçların geçmişini ve nasıl çalıştığını ele aldık.

 

Otonom araçlar ilk olarak 1920’lerin ortalarında bir fikir olarak atıldı ve 1950’lerde testlerine başlandı. 1980 yılında Carnegie Mellon Üniversitesinin Navlab ve ALV isimli araçlarıyla ilk otonom araçlar geliştirildi. Daha sonra 1987 yılında  Mercedes-Benz ile Bunderswehr Üniversitesinin birlikte çalışarak Eureka Prometheus isimli bir otonom araç geliştirdi. Bu geliştirilen araçlardan sonra bir çok firma otonom araç geliştirmeye başladı ve 2013 yılının Temmuz ayında açık trafik de kendi kendine gidebilen Braive isimli araç tanıtıldı.

 

Nasıl Çalışır?

Otonom araç sistemleri çevresine yerleştirilen radarlar sayesinde kendi sisteminde gerçek dünyanın 3 boyutlu bir kopyasını oluşturur. Otonom araçlarda ki yazılım sayesinde  aracın gideceği yolu çizer ve hızlanma, yavaşlama, yönlendirmeyi kontrol eden aktüatörlerine sinyaller göndererek talimatlar verir. Ancak günümüzde ki otonom araçlar yoğun trafik ve beklenmedik bir duruma karşı müdahale edebilecek bir sürücüye ihtiyaç duyar.

Otonom araçların etrafındaki nesneleri görmesi ve tepki vermesi için 7 adet donanımsal özelliğinin bulunması gerekiyor, bu donanımsal özellikler;

  • Radar : Genel olarak aracın yakındaki nesneleri algılayabilmesini sağlar. Tamponlarda bulunan kaza önleyiciler kör noktadaki herhangi bir cismin uzaklığını tespit edebilir.
  • Kızılötesi Kamera : Ön cama koyulmuş gece görüş sistemi aracın önündeki nesneleri tespit ederek kaza riskini azaltır.
  • Şerit Takip Sistemi : Aracın ön kısımında bulunan bu sistem çizgiler ile yoldaki renk farkından dolayı aracın şerit içerisinden kalmasını sağlar.
  • Gps : Araç uydudan gelen bilgiler ile nerede bulunduğunu ve hangi yöne gideceğini öngörür.
  • Lidar : Lazer darbeleri kullanarak nesne veya yüzeye olan uzaklığı belirler.
  • Stereo Kameralar : Aracın ön kısımında bulunan bu kamera önündeki yolun 3 boyutlu bir kopyasını çıkartır ve çevredeki yayaların hızlarından 1-2 saniye sonra nerede olabileceklerini tahmin eder.
  • Tekerler Kodlayıcıları : Tekerleklerde bulunan sensörler sayesinde aracın hızını ölçer.

Otonom Araçlar Güvenilir mi?

Otonom araçlar trafiğe çıkmadan önce yüzlerce test uygulanmaktadır. Araç üzerinde ki sensörler ve yazılım sayesinde kaza riskini normal bir kullanıcıya göre azaltmaktadır.

 

Faydaları

  • İnsan hatasından kaynaklı kazaları neredeyse sıfıra indirir.
  • İçerisinde bulunan yazılım sayesinde park yerini kendi kendine bulabilir.
  • Yaşlı ve engelli gibi araç sürüşünde sıkıntı yaşayan kişileri bu yönde teşvik edebilir.
  • Otonom araçlar sayesinde ortalama gidilen mesafe artar.

 

Kaynak : www.ucsusa.org

 

admin

Çeyrek Mühendis; geçmişten gelene, gelecekte değer kazandıran mühendislik platformu!

50% LikesVS
50% Dislikes

admin

Çeyrek Mühendis; geçmişten gelene, gelecekte değer kazandıran mühendislik platformu!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.