Otomotiv Mühendisliği

Otomotiv mühendisliği isminden de anlayacağımız gibi taşıt mühendisliğinin bir parçasıdır. Motosikletler, otomobiller, otobüsler ve kamyonlar otomotiv mühendisliğinin ana uğraş alanlarıdır.

Otomotiv Mühendisleri arabaların ve kamyonların neredeyse bütün tasarım süreci boyunca çalışmada bulunurlar, küçük parçalardan üretimine kadar tüm işlem ile ilgilenir ve çalışırlar.

Genel olarak, otomotiv mühendisleri üç ana dala ayrılmıştır:

  • Ürün mühendisliği
  • Ar-Ge mühendisliği
  • Üretim mühendisliği

Ürün Mühendisi : parça ve sistemleri tasarlar (örnek fren mühendisi ve pil mühendisi). Bu mühendisler belirli parçaları tek tek tasarlar ve test ederler, bütün yeterlilikleri sağlayıp sağlamadıklarını bakarlar, gerektiği gibi çalışıyor mu, malzeme gerekli şartlara dayanıklı mı?. Eğer tasarım testi geçerse Ar-Ge’de yerini alır.

Ar-Ge Mühendisi :  tasarlanan parçaları daha verimli daha kullanışlı hale getirirler. Bu mühendisler tasarım mühendisinden örnek olarak istediği yay sıkışma oranını söyleyerek arabanın istenen yol karakteristiğini sağlamasını denetler.

Üretim Mühendisi : Aracın nasıl ve hangi sırayla üretileceğini tasarlar.

  Ufak bir tanıtımdan sonra  otomotiv mühendisliğinden mezun şu an Çolakoğlu Makina & Mühendislik’te çalışan Sayın Batuhan Öztürk ile yaptığımız röportaja geçelim isterseniz.

  • Kısaca sizi tanıyalım.
    • İsmim Batuhan Öztürk. Doğum yerim Trabzon. Mersin Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği programının ilk mezunlarındanım. Maden sektörü üzerine üretim yapan Çolakoğlu  Makina & Mühendislik şirketinde, Üretim Planlama Mühendisliği pozisyonunda çalışmaktayım.
  • Otomotiv Mühendisliğinde bizi neler bekliyor ve neler yapmalıyız? 
    • Otomotiv Mühendisliği de diğer bölümler gibi siz istemedikçe size bir şeyler katamaz. Oturduğunuz yerden ‘Ben mühendis oluyorum arkadaş dört sene sonra işim garanti.’ diyen biriyseniz hemen bu cümleleri okumayı bırakın. Detaylar bütünü oluşturur. Not ortalamanız ilk izlenim için önemli evet ama siz çok ezberleyip çok çalışıp asıl sektörün ihtiyacı olan nitelikleri kaçırırsanız maalesef o not ortalaması size bir gelecek veremez. Hocalarınızı iyi dinleyin. İlk sınıftayken hocamla girdiğim bir sohbette, laflarının arasından cımbızla aldığım bir çizim programı günümüzde en çok ihtiyaç duyulan ”Ansys” adlı programdır. Her kelimelerine kulak verin çünkü aradan çekeceğiniz şeyler bambaşka kapılar açar sizlere. Bu aslında tamamen gelişime açık olmanızla alakalı. Araştırmacı olmanız gerekmektedir. Günümüzde hybrid ve Ac/Dc Elektrik Motorlu araçlar konuşulurken siz Termodinamik dersindeki Otto ve Diesel çevrime takılıp kalmayın. ‘Ben bu çevrimleri öğrenmişim, aştım ben yaa.’ derseniz ,sektör ve hayat ortaklaşa bir sille indirebilirler suratınıza. Bölüm size kocaman bir bahçenin kapısını açıyor ama bu bahçede elma ve armutla sınırlı kalmayın. Farklı meyveleri de deneyin. 
  • Ülkemizdeki Otomotiv sektörü hakkındaki görüşleriniz neler?
    • Ülkemizde otomotiv sektörü ihracatta en büyük pay sahibi olan sektör. Tabiki burada aslan payı yabancı yatırımcı şirketlerin. Üretim sistemleriyle beraber kurulan fabrikalar harika bir kurumsal yapıya sahip. En büyük örnekleri Aksaray’daki Mercedes-Benz ve Sakarya’daki Toyota fabrikalarıdır. Sadece maaş olarak düşünmemek gerek, araştırmalarıma göre en yüksek standartlar bu fabrikalarda.
  • Otomotiv mühendisinin nitelikleri nelerdir? 
    • Otomotiv Mühendisi birey, tıpkı diğer mühendisler gibi, ilk başta üretimi düşünür. Üretimi esas alarak hareket eder. Çok sevdiğim ve bana her gün yeni bir şeyler öğreten bir abimin bir sözünü kendime motto edindim. ”İster en iyi çizimleri yap, ister en pahalı programlarla çalış. Mühendisi mühendis yapan çözümdür. Çözüm buluyorsan mühendissindir, demektir.”İsmail Boran abime de buradan selamlar. 🙂  Çalıştığınız veya çalışacağınız yerlerde sorunlarla mızmızlanmayın, çözüm arayın. Üretin. Size bu bölümün katacağı en büyük nitelik budur. Size üretimin ne kadar önemli olduğunu gösterir ve unutmayın, üretmeyen toplum tüketmeye mahkumdur. Bunun dışında analitik düşünme, makine dili vb. mühendislik niteliklerini de kazanacaksınız
  • Biraz da kendi işinizden bahseder misiniz?
    • Kendi işime gelecek olursam, daha önceden söylediğim gibi bahçe örneğine tekrar geliyorum. Ben sektörün çok farklı bir yerinden tutup, onu farklı bir sektörde uygulamaya çalışıyorum. Yalın üretimin Kaizen modeli. Sakichi Toyoda’nın Toyota ailesine kazandırdığı bir üretim sistemi.

Sakichi Toyoda
Sakichi Toyoda

——————————-

‘’ Kaizen, Japoncadaki ”kai” değişim ve ”zen” daha iyi anlamına gelen kelimelerin birleşimi ile oluşan,sürekli iyileştirme anlamına gelir.Öncelikli amacı üretimdeki süreci küçük ama etkili değişikler ile daha iyi hale getirmektir. Sonuçların daha iyi olabilmesi, proseslerin iyileştirilmesine bağlı olduğu için kaizen, üretimde prosese öncelik tanıyan bir yöntemdir. ”

——————————-

     

     

  • Hangi mühendislik dallarıyla ortaklaşa ilerliyorsunuz? 
    • Biz Otomotiv Mühendisleri aslında birer Makine Mühendisiyiz. Derslerimizin çoğu aynı ve aynı sektörler içinde çalışabiliyoruz. Yani ortaklaşa çalışacağımız ilk mühendislik dalı Makine Mühendisliğidir. İkinci sırada ise Endüstri Mühendisliği diyebilirim.
  • Peki Otomotiv sektöründe genellikle hangi programlar kullanılmaktadır?
    • Otomotiv sektörü genel olarak katı modelleme programlarıyla çalışır. Aklımıza ilk gelen tabiki SolidWorks. Fakat DsCatiada en az SolidWorks kadar önemli bir program. Ansys ve aynı tabanlı Siemens Nx’de sektörün önemli programlarından. Kendi pozisyonumda (Üretim Planlama Mühendisliği ) ise MS Office ve MS Project programlarını ağırlıklı olarak kullanıyorum.
  • Röportajımızın sonuna gelirken Çeyrek Mühendis ailesine ve mühendis adaylarına söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?
    • Tabii ki. Eklemek istediğim bir kaç konu daha var. Kulaktan dolma bilgilerle hareket eden insanlar gibi olmayın. Basit bir konu. ‘İngilizce şart.’ cümlesi resmen dillere pelesenk ama neden ? Neden İngilizce öğrenmeliyim ? Bana faydası ne ? Annen,baban, bilumum akrabaların ve hatta mahalledeki Ali Amcan, Ayşe Teyzen. Birine sorsan niye öğreneceğim ben diye cevap bulamazsın. Ben söylüyorum arkadaşlar. Kullanacağın programların çoğu, makinelerin dili ve hatta bazen çalışacağın kişiler İngilizce konuşuyor. Dikkat ederseniz insanlarla iletişimi üçüncü sırada yazdım, asıl olan mesleki İngilizce. ‘İngilizce bilmeyen mühendis mi olur ?’ diyecekler. Her İngilizce bilen mühendis mi oluyor ? Önce mühendis olma yetisini kazan sonra İngilizce öğrenmek zorunda kalacaksınız zaten. Neden diye sorun hep kendinize.

Sayın Batuhan Öztürk’e, otomotiv mühendisliği hakkında yazımızda Çeyrek Mühendis ailesine yardımcı olduğu için çok teşekkür ederiz.

Gökhan Emre KOMUT

Merhaba. Ben Gökhan Emre Komut. Kocaeli Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği öğrencisiyim. Ülke sevdalısı mühendis adayıyım bunun yanında teknoloji ve bilim hakkında haberleri takip eden bir Çeyrek Mühendis'im.

50% LikesVS
50% Dislikes

Gökhan Emre KOMUT

Merhaba. Ben Gökhan Emre Komut. Kocaeli Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği öğrencisiyim. Ülke sevdalısı mühendis adayıyım bunun yanında teknoloji ve bilim hakkında haberleri takip eden bir Çeyrek Mühendis'im.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.