Optik Koherens Tomografi Nedir?

Optik koherens tomografi (OKT) retinanın kesitsel görüntülerini elde edebilmek amacıyla kullanılan, invaziv olmayan bir görüntüleme yöntemidir. Bu görüntüleme yönteminde retinanın kesit görüntülerini elde edebilmek için ışık dalgaları kullanılmaktadır. Optik koherens tomografi ile retina içindeki katmanlar ayırt edilebilmektedir. Retina hastalıkları erken teşhis edilebilir ve hastalıkların teşhisine yardımcı olabilmek adına retina kalınlığı ölçümü yapılabilir.

Optik koherens tomografi dokunun farklı katlarından yansıyan ışığın görüntülenmesi prensibine dayanmaktadır. Retinanın farklı katları farklı yansıtıcılıktadır. Bu noktada dokulardan geri yansıyan ışığın yoğunluğuna göre gri veya renkli skala oluşturularak kesit görüntüler elde edilmektedir. Gri skalada görüntü dokuların yansıtıcılıklarına bağlı olarak beyazdan siyaha doğru kodlanarak elde edilmektedir. Yansıtıcılığı yüksek olan yapılar beyaz renk ile, düşük olan yapılar siyah renk ile ve orta yansıtıcılıkta olan yapılar ise gri renk ile gösterilmektedir. Görüntülerin daha iyi yorumlanabilmesi için gri skala görüntüleri bilgisayar yazılımları kullanılarak renklendirilmektedir.

OKT, çoğunlukla oftalmoloji alanında kullanılmasının yanında kardiyoloji, onkoloji, dermatoloji ve diş hekimliği uygulamalarında da kullanılmıştır.

Optik Koherans Tomografi Yaraları Ve Zararları

OKT taramasında X ışınları ve radyasyon kullanılmaz. Bu taramalarda ışık dalgalarından faydalanıldığı için hastaya bir zararı bulunmamaktadır.

Optik koherens tomografi MRI ve ultrason gibi görüntüleme yöntemlerine göre çok daha yüksek çözünürlükte görüntü elde edilmesine olanak tanır. Doku morfolojisinin anında ve doğrudan görüntülenebilmesi açısından da fayda sağlar.

Optik Koherens Tomografi Kullanımı

  • Glokom(Göz Tansiyonu)
  • Diyabetik Retinopati
  • Santral Seröz Retinopati
  • Epiretinal Membran
  • Makula Deliği
  • Makula Dejeneransı
  • Optik sinirde meydana gelen bozuklukları belirlemek amacıyla optik koherens tomografi kullanılabilir. Burada bahsi geçen retinada özellikle makula değişikliklerinin ve optik sinirlerin neden olduğu görme bozukluklarının tespitine yardımcı Amsler Grid testi adı verilen bir teşhis aracı vardır.

Amsler Grid Testi

İsviçreli göz doktoru Marc Amsler tarafından geliştirilen yatay ve dikey çizgilerden meydana gelen Amsler ızgarası ile bireylerin merkezi görme alanı izlenebilmektedir. Amsler Grid testinde birey her bir gözüyle ayrı ayrı ızgaranın ortasında bulunan küçük noktaya bakar. Makular hastalığı olan bireyler bu test sırasında dalgalı çizgiler veya bazı çizgileri eksik görebilmektedir.

Görüşü normal olan birey tarafından görülen Amsler ızgarası.
Yaşa bağlı makula dejenerasyonu olan birey tarafından görülen Amsler ızgarası.

Amsler Grid Testi Nasıl Uygulaması

  • Teste başlamadan önce  uzak ve yakın görüş normale döndürülmelidir. Hasta gözlük kullanıyorsa test yalnızca gözlükle yapılmalıdır.
  • Aydınlatması iyi bir odada test hastanın yüzünden 30 cm-40 cm uzaklıkta olmalıdır.
  • Hastadan bir gözünü eliyle kapatıp  açık olan gözüyle tam ortada bulunan siyah noktaya bakıp gözünü bu nokta üzerinde odaklı tutması istenmelidir.
  • Aynı işlem diğer göze de uygulanmalıdır. Eğer bu işlemler sırasında testin herhangi bir bölgesi bulanık, koyu veya dalgalı görünüyorsa göz doktoru ile iletişime geçilmelidir.

Kaynaklar:

  • en.wikipedia.org
  • Optik Koherens Tomografi Prensipleri ve Uygulamadaki Yenilikler- Tarkan Mumcuoglu, Cüneyt Erdurman, A. Hakan Durukan

admin

Çeyrek Mühendis; geçmişten gelene, gelecekte değer kazandıran mühendislik platformu!

50% LikesVS
50% Dislikes

admin

Çeyrek Mühendis; geçmişten gelene, gelecekte değer kazandıran mühendislik platformu!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.