Mikrodenetleyici ve Mikroişlemci Farkları

Mikrodenetleyici Nedir?

Mikrodenetleyici ve mikroişlemci birbirleriyle çok karıştırılmaktadır. Hatta mikrodenetleyiciler mikroişlemcileri içinde bulunduran yapılardır. Mikrodenetleyicileri açıklamak gerekirse, bir görevi yerine getirmek için veya belirli bir uygulamaya yönelik çalışan tek entegre bulunan bilgisayarlar olarak tanımlayabiliriz. Ayrıca mikrodenetleyicilerin iç yapısında CPU, RAM, ROM, I/O, seri ve paralel portlar, sayıcılar vardır. Üstelik bazıları da ADC bulundurur.  Özellikle mikrodenetleyiciler gömülü uygulamalar için tasarlanmıştır ve cep telefonları, kameralar, mikrodalga fırınlar, çamaşır makineleri vb. gibi otomatik olarak kontrol edilen elektronik cihazlarda yoğun olarak kullanılmaktadırlar.  Sonuç olarak elektronik devrelerde beyin görevi görürler.

Mikrodenetleyiciler mimarilerine göre ikiye ayrılır: Von Neumann ve Harvard. Von Neumann, veri ve komutlara tek yol üzerinden ulaşan bir mimari yapıdır. Özellikle eskiden Von Neumann kullanılırken günümüzde yerini Harvard almıştır. Oysa Harvard da veri ve komutlara farklı farklı yollardan ulaşılabilir. Ve bu sayede daha hızlı bir çalışma yapısı vardır.

Bir mikrodenetleyicinin işlemcisi uygulamaya göre değişecektir. Halbuki seçenekler basit 4 bit, 8 bit veya 16 bit işlemcilerden daha karmaşık 32 bit veya 64 bit işlemcilere kadar çeşitlilik gösterir. Bellek açısından, mikrodenetleyiciler rasgele erişim belleği (RAM), flash bellek, EPROM veya EEPROM kullanabilir.

Mikroişlemci Nedir?

Yapısında CPU, I/O ve ön bellek birimleri bulunan devrelere mikroişlemci denir. Bunun yanı sıra mantık yongası olarak adlandırılan mikroişlemciler yazmaç adı verilen az sayıdaki alanlardan yararlanan aritmetik ve mantıksal işlemleri gerçekleştirmek üzere tasarlanmışlardır. Yani mikroişlemcinin beyni CPU’dur. Veri işleme ve veri akışı CPU içerisindeki aritmetik mantık biriminde uygulanır. CPU içerisindeki 8-16-32-64 bitlik register’lar bulunur. Bunlar bilgilerin geçici süreliğine depolanmasını sağlar.

Mikroişlemciye atılan veriler ilk olarak hafızaya gelir ve burada depolanmaktadır.  Ayrıca CPU’ların da doğrudan eriştiği birim bellektir. Bununla birlikte bellekte iki tane hafıza birimi vardır: RAM ve ROM. Öncelikle RAM(Random Access Memory) geçici hafızadır. Yani mikroişlemci kapandığı anda buradaki veriler silinir. Bunun yanı sıra, ROM(Read Only Memory) kalıcı hafızadır. Sonuç olarak sistem kapansa dahi buradaki veriler kalıcıdır silinmez.

Mikrodenetleyici ve Mikroişlemci Farkları Nelerdir?

Mikrodenetleyici ve mikroişlemci  birbirine benzemesine karşın,  bu iki IC arasında büyük farklılıklar görülmektedir. Oysa her iki IC’de farklı uygulamalara sahip olup içinde kendi avantajlarını ve dezavantajlarını barındırırlar.  Bununla birlikte içindekiler,  hız,  yapılan işlem türü,  güç tüketimi ve maliyet açısından da ayırt edilmeleri mümkün olur. Farklarını kısaca görmek isterseniz aşağıda tabloda daha anlaşılır ve özet hali yer almaktadır. Buna ek olarak daha ayrıntılı bilgileri yukarıdan okuyabilirsiniz.

Karşılaştırma Nedenleri Mikrodenetleyici Mikroişlemci
Güç tüketimi Daha az enerji ile çalışırlar. Daha fazla güç tüketirler.
Eş zamanlı iş yapma Tek bir işi yapar. Birçok işi aynı anda yapabilir.
İçindekiler CPU, RAM, ROM, I/O, seri ve paralel portlar, sayıcılar ve bazılarında da ADC. CPU, I/O ve ön bellek birimler.
Yapılan işlem türü Uygulamaya yönelik. Tasarım ve kullanımda genel amaç.
Karakteristik Kendi kendine yeten birim. Bağımlı birim.
Hız Yüksek hızlı. Düşük hızlı.
Fiyat Ucuz. Pahalı.
Kaynakça:
  • yazilim.net
  • elektrikde.com
  • tr.gadget-info.com

 

Zeynep Ateş

Merhaba ben Zeynep Ateş. Süleyman Demirel Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Teknolojiyi takip etmeyi ve araştırmayı seviyorum. Okuyup araştırdıklarımı sizinle paylaşmak için buradayım.

100% LikesVS
0% Dislikes

Zeynep Ateş

Merhaba ben Zeynep Ateş. Süleyman Demirel Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Teknolojiyi takip etmeyi ve araştırmayı seviyorum. Okuyup araştırdıklarımı sizinle paylaşmak için buradayım.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.