Metot Zaman Ölçümü (MTM) Nedir?

İş/Üretim planlaması yapılırken prosese ait sürelerin belirlenmiş olması gerekmektedir. Bu sürelerin doğruluğu ve güvenilirliği işletmeler için oldukça önemlidir. İşletmeler üretim planlarını bu süreler üzerinden yapmaktadır. Birçok yerde zaman etüdü yapılırken kronometre süreleri kullanılmaktadır. Klasik ölçüm yöntemi olan kronometre süreleri ancak ürün üretim esnasında ölçülebilmektedir.  Üretim esnasında ölçülen sürenin uzunluğu anlık değişir. Kişinin anlık ruh haline, içinde olduğu ortama, müziğin ritmine göre değişmektedir. Bu sebeple iş planlaması yaparken kronometre süresi gibi anlık değişebilen süreler yerine bizlere daha doğru bilgi sağlayan standart bir yöntem gereklidir.

Methods Time Measurement (MTM), elle yapılan herhangi bir operasyonu analiz ederek gereken temel hareketleri belirler. Ve bu temel hareketlerden her birine, onu etkileyen faktörlere göre önceden belirlenmiş standart süre atayan prosedürdür. MTM Türkçe çevirisi “metot zaman ölçümü” şeklindedir. Bu anlama bakarak ölçülen zamanın aslında iş için kullanılan metoda bağlı olduğu görülmektedir. Yani Metot Zaman Ölçümünde(MTM) metotlar çalışma zamanları için ölçü niteliğindedir. Metot Zaman Ölçümünde(MTM) her hareket için standart bir zaman değeri belirlenmiştir, bunun büyüklüğünü faktörlerin saptanan sayısal değerleri ve sınıfları belirler.  Hareket ögelerinin ortak kodlanmasıyla iş sürecinin uluslararası ölçekte kabul görmesi sağlanır.

Metot Zaman Ölçümü(MTM), çalışanın kendisini aşırı derecede yormadan yıllar boyunca sürdürebileceği bir emek seviyesini ifade etmesini sağlamak felsefesiyle hareket eder. Ayrıca herhangi bir işi sürdürülebilir bir şekilde ve çalışanlar arasında performansta ayrım gözetmeksizin değerlendirilmiş olur. Böylelikle proses nerede olursa olsun kişilere bağlı kalmadan her zaman doğru bir şekilde değerlendirilebilmektedir.

Metot Zaman Ölçümü Metodunun Yararları Nelerdir?

MTM-Metodunun zaman ölçümü, karşılaştırma ve tahmin etme gibi diğer klasik zaman belirleme metotlarına kıyasla üstünlüğü, uygulamaya başlamadan önce çalışma metodunu tanımlayabilir ve verilecek zamanı belirlemiş olur. Bu sayede daha planlama safhasındayken değişik çalışma metotları arasında karşılaştırma yapabilir ve iş akışları planlanabilir.

MTM-Metodu iş akışını incelemeye zorlar ve bunun sonucunda optimal metodun tespiti sağlanır.

Hareket öğelerinin kodlanmasında ortak bir dil kullanılmaktadır. Bu da özellikle standart plan zamanlarının düzenlenmesi için önemlidir.

Plan zamanlarının belirlenmesinde, kronometre ile zaman ölçümü yardımıyla yapılan zaman tespitine karşılık etkenlerle olan ilişkisini belirlemeye gerek yoktur. Çünkü MTM-Standart zamanları etkenleri göz önünde tutmaktadır.

Çalışanlara, yönergeler başta planlanan MTM-Analizine göre verilir. Böylelikle beceri kazanma zamanları en küçük değere düşürülmüş olur.

Metot Zaman Ölçümü’nde (MTM) Temel Hareketler Nelerdir?

Temel hareketler insan tarafından yapılan hareket öğeleridir. Metot Zaman Ölçümü’nde(MTM) el ve parmaklara ait 5 temel hareket, göz hareketi, vücut, bacak ve ayak hareketlerine ait çeşitli fonksiyonlar vardır.

 

  Metot Zaman Ölçümü (MTM) Temel Hareketler

 

Beş temel hareketin yanı sıra elle yapılan üç temel hareket de hareket akışlarının açıklanmasına yardım eder. Elle yapılan diğer hareketler bastırmak, ayırmak ve döndürmektir. Göz kaydırma ve kontrol etme olmak üzere iki bakış fonksiyonu vardır. Sekiz temel hareketin (el hareketleri) ve iki bakış fonksiyonunun dışında ayak, bacak hareketleri ve vücudun yön değiştirmesi gibi vücut fonksiyonları da vardır.

Uzanmak

Uzanma, boş elin ya da parmakların belirli ya da belirsiz bir yere doğru yaptığı harekettir.

Hareket uzunluğu, hareket durumu, hareket akışının tipi uzanma hareketini etkileyen faktörlerdir.

Tutmak

Tutma, elin bir nesneyi temel hareketi yapabilmek için kontrol altına aldığı harekettir.

Tutma türü, nesnenin konumu, nesnenin formu ve ölçüleri tutma hareketini etkileyen faktörlerdir.

Getirmek

Getirme, bir nesneyi parmaklarla veya elle belirli bir yere taşımak için yapılan harekettir.

Hareket uzunluğu, hareket türü, kuvvet harcaması, hareket akış tipi getirme hareketini etkileyen faktörlerdir.

Yerleştirmek

Yerleştirme, iki parçayı birbirinin içine itmek ya da bitiştirmek için parmakların veya elin yaptığı harekettir.

Uyum sınıfı, simetri koşulları yerleştirme hareketini etkileyen faktörlerdir.

Bırakmak

Bırakma, bir nesnenin üstünde parmaklarla ya da elle kurulmuş olan kontrolün kaldırılması için yapılan harekettir. Tanımdan anlaşıldığı gibi, Metot Zaman Ölçümüne (MTM) göre bir bırakma yalnızca ya parmaklar ya elle gerçekleşebilir.

 

Kaynakça:
  1. www.dunya.com/surdurulebilir-dunya/mtm-endustri-40-icin-standart-performans-tanimi-getiriyor-haberi-317198
  2. abakirlilar.wordpress.com/2017/04/13/metod-zaman-olcumu-mtm-nedir
  3. dergipark.org.tr/en/download/article-file/200911
  4. dergipark.org.tr/tr/download/article-file/529190

 

 

 

 

 

 

Zeynep ŞAHİN

Endüstri Mühendisi

100% LikesVS
0% Dislikes

Zeynep ŞAHİN

Endüstri Mühendisi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.