Geleceğin İnternet Erişimi: Starlink-Kuiper Uyduları

Gelecek hızla yaklaşıyor. İnternet artık küresel bir ihtiyaç. Bu ihtiyacın ise dünyanın her yerindeki insanlara ulaşmasında kullanılacak iki önemli proje var: Starlink ve Kuiper.

İki projenin amacı da; dünyanın en ucra köşesi de dahil olmak üzere her yere en ucuz ve hızlı bir şekilde internetin ulaşmasını sağlamaktır. Şu anda denizlerin altına yerleştirilen fiber optik kablolarla gerçekleştirilen aktarımda 62.7ms gecikme yaşanmaktadır. Bunu düşürmek için şirketler çalışmalarına denizin altına kabloları döşeyerek devam ediyor. Elon Musk ve Jeff Bezos aynı amacı uydularla yapacak.

Starlink Projesi

Starlink Uydularının Görünümü

SpaceX, Tesla gibi dünyayı değiştirmek adına kurduğu firmalar ve çalışmalarıyla bilinen Elon Musk’ın çılgın projesi. Starlink projesi ile internetin ulaşması sırasındaki gecikmeyi 26-32ms’ye düşürmeyi amaçlanıyor. İlk duyuruyu Elon Musk 2015 yılında yaptı ve 2018 yılında 3 test uydusu olan TinTin A ve B’yi gönderdi. Bu isimler uzayla ilgili çizgi romandaki kahramanların adları. Projenin adı Starlink ise “Creates for change”deki youtuberlardan John Green’in yazdığı Aynı Yıldızın Altında (The Fault In Our Stars) kitabından esinlenilmiş.

240 kg ağırlığındaki bu uydular, bir apartman gibi dikilip Falcon roketle gönderilmektedir. Uzaya bırakıldıktan sonra açılmaya ve yörüngeye oturmaktadırlar. Uyduda; 4 anten, güneş paneli, navigasyon ve iyon motoru bulunmaktadır. İyon motorunda kripton yakıtını kullanan ise tek uydulardır. Elon Musk her ay düzenli olarak 60 uydu göndermektedir. Bu uydulardan birinin maliyeti 300.000$, 60 uydunun ise 18.000.000$, Falcon roketinin maliyeti ise 50.000.000$’dır. Elon Musk toplamda 42.000 tane uyduyu bu maliyetlerle göndermeyi planlıyor. Dünya yörüngesindeki uydulardan avantajı ise işi biten uydular atmosfere girip yakacaklardır.

Peki, bu uyduları nasıl göreceğiz?

Aslında önümüzdeki yıllarda gökyüzüne baktığımızda çıplak gözle bile göreceğiz. Hemen görmek isteyenler var ise findstarlink.com adresinden veya heavensabove.com’dan bulabilirsiniz.

Sizce Elon Musk’ın Tek Amacı Hızlı İnternet Mi ?

Kendisinin de söylediği gibi buradan topladığı parayı gelecekte insanların yaşamına devam edeceğini söylediği “Mars Misyonu” için fonlayacak!

Kuiper İnternet Uyduları

Kuiper İnternet Uyduları

Amazon da tıpkı Elon Musk gibi dünyaya interneti yaymanın peşinde. Projeyi açıklayan Jeff Bezos:

“Proje Kuiper, dünyada yeterli derecede internet hizmeti sunulamayan yerlere, yörüngeye yerleştirilen uydularla düşük gecikme hızlarına sahip, yüksek hızlı bant bağlantısı sağlayacak. Bu, geniş bant internet erişimi olmayan on milyarlarca insana hizmet vermeyi hedefleyen uzun vadeli bir proje. Bu girişimde bizimle ortak vizyonu paylaşan şirketlerle iş birliği yapmayı dört gözle bekliyoruz.” dedi

Daha çok kullanıcıya ulaşarak hedef kitlesini arttırmak isteyen Jeff Bezos yörüngeye 3.326 uydu gönderecek. 590-610-630 km yüksekliğindeki yörüngelere yerleştirecek olduğu uydular için Federal İletişim Kurulu (FCC)’da izin verdi. İlk yarı uyduyu 6 yıl içinde, geriye kalanlarını da 2029 yılına kadar gönderimini tamamlayacak. Dünya yörüngesindeki diğer uydular tarafından erişimin kesilmesi, yüksek hızlı geniş bant kullanımı ve düşük gecikmeyi engellemek için sadece 56 Kuzey-56 Güney enlemlerinde yapacak. Projenin gerçekleşmesi ise uzun vadeli bir olay olacaktır.

Dünya devi iki isim geleceği daha kolay hale getirmek için yaptıkları yatırımlar heyecan verici.  Yapılan çalışmalar sonuç verdiği zaman gerçekten teknolojinin ne kadar yararlı-zararlı olduğunu gösterecektir fakat sonucunu ön görebileceğimiz bir konu var. O da dünya çevresine gönderilecek bu kadar uyduların akşam zar zor gördüğümüz muhteşem yıldız manzarasını göremeyecek bizleri, astronomları, gözlemevi kurmak için en karanlık yerleri arayan gözlemcileri, fotoğrafçıları nasıl etkileyeceği. Tabi bir de bu kadar uydunun yörüngedeki diğer uydularla çarpışma ve uzay çöpünün artması var.

Rekabet her zaman iyidir. Sonucunu mu denemeler başladığında göreceğiz.

Kaynakça

All About Space

webtekno.com

Barış ÖZCAN

Büşra ZORLU

Merhaba ben Büşra ZORLU. Pamukkale üniversitesi Otomotiv Mühendisliği mezunuyum. Bölümüm ve uzay gibi alanlardaki yeniliklerin sıkı bir takipçisiyim. Kullandığım kaynaklardaki bilgileri ve daha fazlasını siz değerli Çeyrek Mühendis okurlarına sıkılmayacağınız şekilde aktarmaya çalışacağım.

50% LikesVS
50% Dislikes

Büşra ZORLU

Merhaba ben Büşra ZORLU. Pamukkale üniversitesi Otomotiv Mühendisliği mezunuyum. Bölümüm ve uzay gibi alanlardaki yeniliklerin sıkı bir takipçisiyim. Kullandığım kaynaklardaki bilgileri ve daha fazlasını siz değerli Çeyrek Mühendis okurlarına sıkılmayacağınız şekilde aktarmaya çalışacağım.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.