Dünyadaki En Zengin 20 Mühendis

“Mühendislikte para mı var? Sen hiç mühendis olup da çok kazanan gördün mü? Mühendis olup da ne yapacaksın?” gibi onlarca söylem… Hayatınızda  bunlar gibi daha nicesini en az bir kez mutlaka duymuşsunuzdur. Elbette ki bu ifadeler mühendisliği kar amacı güden ticari bir müessese olarak görenlerin ağzından çıkma ifadelerdir. Mühendislik; dünya üzerindeki problemleri çözerken  bilimin ışığında edindiği teorik bilgileri pratiğe uygulayarak, hayatı daha yaşanabilir ve pratik yapan, bunu yaparken temel amacı gelişmek ve insanlığı geliştirmek olan bir meslektir. Günümüzde her ne kadar, mühendislik mesleğinde gösterilen emeğin maddi olarak tam karşılığı ödenememiş olsa da, kendi pratik zekaları ve mühendislik becerileri sayesinde, gelişmekte olan fırsatları iyi analiz etmeyi başararak, daima gelişmek, insanlığı ileri götürmek için harcadıkları olağanüstü çabaların maddi olarak karşılığını almayı başarmış olan mühendisler de vardır. Şimdi gelin bu mühendisleri daha detaylı inceleyelim. 

 

20. Azim Premji – Elektrik Mühendisi

Bildirilen Servet: 7.2 milyar dolar
Kaynak: Wipro Limited, PremjiInvest
Mezun olunan okul: Stanford Üniversitesi, ABD – Elektrik Mühendisliği

AZİM PREMJİ

Azim Premji, 1966’da babasının ölümünden sonra babasının yemek ve yemeklik yağ işini devraldı. O sırada Stanford Üniversitesi’nden yeni mezun olarak  devraldığı şirket Western India Products Limited’da başlangıçta yemeklik yağ üretimi ile uğraştı ve daha sonra fırın ve temel vücut bakımı, bebek ürünleri ve hatta ağır makinelere kadar üretim alanı genişletildi. Ancak 1980’de dinamik genç mühendis,  “Bilgi Teknolojisi” alanındaki yeni fırsatların dünyasını öngördü ve başlangıçta yazılım üretimi ve teknoloji danışmanlık firmalarına  mikrobilgisayarlar üreterek teknoloji sektörüne girdi. 2010 yılında Asiaweek tarafından dünyanın en güçlü 20 adamı arasında seçildi.

 

19. Borisovich Khan – Makine Mühendisi

Bildirilen Servet:  10.7 milyar dolar  
Kaynak: Alfa Eco, TNK-BP, LetterOne  
Mezun olunan okul: Kiev-Pedagoji Koleji – Makine mühendisliği  

borisovich khan,makina mühendisi

İş hayatına lise yıllarında bir fabrikada çırak olarak başlayan Rus milyarder mühendis, 1988 yılında üniversiteden mezun olunca, kendi işini kurmadan önce toptan ürünler satan bir işletmede çalıştı. Daha sonra Alfa Grup Konsorsiyumu kapsamında toptan ticaret şirketi Alfa-Eco’ nun başına Mikhail Fridman tarafından getirildi. Borisovich Khan, 1966 yılında Rus toptan ticaret şirketi Alfa-Eco’nun başkanı oldu. Ayrıca Alfa Group tarafından satın alınmasından sonra kısa bir süre TNK petrol şirketinin başkan yardımcısı olarak görev yaptı. Ayrıca LetterOne ve L1 Energy gibi iki büyük şirketi diğer iş ortaklarıyla birlikte kurarak net servetini 10.7 milyar dolara yükseltmeyi başarmıştır.

 

18. Viktor Vekselberg – Demir yolu Mühendisi

Bildirilen Servet:  11.2 milyar dolar
Kaynak: Renova Grıbu
Mezun olunan okul: Moskova Devlet Üniversitesi – Demir yolu Mühendisliği

viktor vekselberg,demiryolu mühendisi  

Viktor Vekselberg, 1979’da şuan ki adıyla Moskova Ulaştırma Mühendisliği Enstitüsü’nden mezun olup, bir süre devlete bağlı bir pompa üreticisi  tarafından araştırma yöneticisi mühendis olarak görev yapmıştır. 1990 yılında üniversiteden sınıf arkadaşı şuan kendisi gibi milyarder mühendis olan  Leonard Blavatnik ile birlikte Renovo Grup’u kurarak kariyerinde yükselmenin ilk adımını bu şekilde atmıştır. 1993 yılında  Rusya alüminyum sektöründe önemli bir yere sahip olan  Ural ve Irkutsk Alüminyum Tesisleri’nin birleşmesiyle Sibirya-Urallar Alüminyum Şirketi’ni (SUAL) kurdu. Yıllar sonra Rusya’nın en büyük petrol şirketi olan TNK’da çoğunluk hisselerini de kazanarak net servetini 11.2 milyara dolara yükseltmeyi başarmıştır. 

 

17. Mikhael Fridman – Metalurji Mühendisi

Bildirilen Servet: 14,3 milyar dolar  
Kaynak: Çeşitlendirilmiş, Alfa Grubu  
Mezun olunan okul: Moskova Çelik ve Alaşımları Enstitüsü – Metalurji Mühendisliği 

MİCHAEL FRİDMAN,metalurji mühendis

Liseyi bitirdikten sonra 1981’de Moskova Çelik ve Alaşımları Enstitüsü’ne katılan Mikhail Fridman, sertifikalı bir mühendis olduktan iki yıl sonra, 1988’de yabancılar için bir daire kiralama işi kurdu.  Aynı yıl, gelecekteki milyarderler Borisovich Khan ve Alexei Kuzmichov ile birlikte Alfa-Eco’yu kurdu. Şu anda Fridman, Alfa Grubu, LetterOne ve yeni kurulan L1 enerjisinde çoğunluk hisselerine sahip Rusya’nın en zengin ikinci kişisidir

. 

16. Leonard Blavatnik – Demir yolu Mühendisi

Bildirilen Servet:  18.8 milyar dolar  
Kaynak: Access Industries  
Mezun olunan okul: Moskova Devlet Üniversitesi Demir yolu Mühendisliği

blavatnik

Leonard Blavatnik,  Access Industries’i 1986 yılında New York’ta kurdu. Holding şirketi eğlence, metal endüstrisi, petrol ve gaz endüstrisi ve kimya endüstrisi de dahil olmak üzere tüm büyük sektörlerde farklı şirketlerde büyük hisse sahibidir. Access Industries’in en ünlü şirketlerinden biri 2011’de Warner Music Group’tur.  

Blavatnik Devlet Demir yolu Mühendisliği Üniversitesi’ne gitmesine rağmen, o sırada bir göç sürecinden geçtiği için görevini tamamlayamadı. Daha sonra Amerika Birleşik Devletleri’nde Columbia Üniversitesi’ne kaydoldu ve bilgisayar bilimi alanında yüksek lisans yaptı

 

15. Gennady Timchenko – Elektrik Mühendisi

Bildirilen Servet: 19,4 milyar dolar
Kaynak: Volga Group
Mezun olunan okul: St.Petersburg Makine Enstitüsü (Elektrik mühendisi)

1977’de Timchenko, Saint Petersburg yakınlarındaki Izhorsky fabrikasında güç jeneratörleri yapımında uzmanlaşmış bir mühendis olarak çalışmaya başladı. 1982-1988 yılları arasında Dış Ticaret Bakanlığı’nda kıdemli mühendis olarak çalışarak kariyer basamaklarını tırmanmaya başladı.        2007 yılında Kıbrıs merkezli başarılı bir emtia ticareti şirketi olan Gunvor’u kurdu. Gunvour’un ardından Timchenko, özel bir yatırım şirketi olan Volga Group’u kurdu. Şirketi, NovatekSibur ve Petromir de dahil olmak üzere Rusya’nın en büyük firmalarından bazılarında büyük hisse sahibidir. Timchenko, gaz şirketi Novatek, petrokimya  üreticisi Sibur Holding de dahil olmak üzere birçok Rus işletmesinde pay sahibi. Putin ile yakın bağlantıları olan Rusya’daki en güçlü insanlardan biri olarak kabul edilir. 

 

14. Vladimir Lisin – Metalurji Mühendisi

Bildirilen Servet:  20.8 milyar dolar  
Kaynak: NLMK veya Novolipetsk Steel  
Mezun olunan okul:  Sibirya Metalurji Enstitüsü – Metalurji mühendisliği

 

Rus çelik kralı olarak anılan  milyarder mühendis Vladimir Lisin, Rusya,  Novolipetsk’teki en büyük üç çelik şirketinin en büyük hissedarlarından biridir. Kariyerine yerel bir metal işleri şirketinde kaynakçı ustabaşı olarak başlamıştır.  2000 yılında Lisin’in yaklaşık on yıl çalıştıktan sonra şirketin tek sahibi olmuştur. Ayrıca Volga Shipping Company ve Federal Grid Company’de (UES) küçük hisseleri vardır. 

 

13. Leonid Michelson – İnşaat Mühendisi

Bildirilen Servet: 22.3 milyar dolar  
Kaynak:  Novatek, SIBUR  
Mezun olunan okul: Samara İnşaat Mühendisliği Enstitüsü, Rusya

leonid

Leonid Mikhelson, mühendislik eğitimini 1977 yılında Samara Enstitüsü’nden tamamladı. Başlangıçta bir inşaat şirketinde ustabaşı olarak başlamış olmasına rağmen, bu alandaki uzmanlığı onu Novafinivest ve iştirakindeki Genel Müdürlüğün görevine getirdi. Firma Novatek olarak yeniden adlandırıldı. Ayrıca SIBUR’un % 57 hissesine  sahiptir ve şirketin Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütmektedir. 

 

12. Vagit Alekperov – Petrol Mühendisi

Bildirilen Servet:  24.7 milyar dolar  
Kaynak: Lukoil  
Mezun olunan okul:  Azerbaycan Devlet Petrol ve Sanayi Üniversitesi  

alekperov

Vagit Alekperov kariyerine Hazar bölgesindeki yerel bir üretim şirketinde sondaj operatörü olarak başladı. 1979’dan 1990’a kadar Rusya’da birkaç şirketle çalıştıktan sonra Rusya Petrol ve Gaz Endüstrisi Bakan Yardımcısı olarak atandı. Bakan yardımcısı olarak, 1991 yılında Yakıt ve Enerji Bakanlığı altında, dikey olarak entegre olmuş ilk devlete ait petrol ve gaz şirketi Langepas-Uray-Kogalymneft’i kurdu. Şirketin adı kısa süre içinde LUKoil olarak değiştirildi ve Alekperov başkan oldu. Son değerlemelerde Lukoil, sadece Rosneft’ten sonra Rusya’nın ikinci büyük petrol şirketi oldu. 

 

11. David Koch – Kimya Mühendisi

Bildirilen Servet:  48 milyar dolar  
Kaynak: Koch Industries  
Mezun olunan okul: MIT – Kimya Mühendisliği

David Koch bir Amerikan iş kralı ve şu anda dünyanın en büyük on özel şirketinden biri olan Koch Industries’in başkan yardımcısıdır. Kimya Mühendisliği lisansı ve yüksek lisans için Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ne gitmiştir. 2013 yılında tahmini net değeri 47.7 milyar $ olan New York şehrinin en zengin iş adamı olmuştur. David Koch ayrıca tanınmış bir hayırseverdir ve Lincoln Merkezi ve Memorial-Sloan Kettering Kanser Merkezi için büyük bir bağışçıdır. Ayrıca 1980‘de Liberter Partisinin başkan yardımcısı adayı olmuştur. 

 

10. Sergey Brin – Bilgisayar Mühendisi

Bildirilen Servet: 48,5 milyar dolar
Kaynak: Alphabet Inc.
Mezun olunan okul: Maryland Üniversitesi ve Stanford Üniversitesi -Bilgisayar Mühendisliği

Amerikalı bilgisayar bilimcisi ve internet girişimcisi ve mühendistir. Larry Page ile birlikte Google’ı kurmuş ve CEO’luğunu yapmıştır. 6 yaşındayken Sergey Brin ve ailesi eski Sovyetler Birliği’nden Amerika Birleşik Devletleri’ne göç etti. Matematik ve Bilgisayar Bilimleri okumak için Maryland Üniversitesi’ne kaydoldu. Stanford Üniversitesi’nde geçirdiği süre boyunca, internetin bir web arama motoruyla çalışma şeklini değiştiren iş ortağı ve milyarder Larry Page ile tanıştı. Brin, daha sonra Google’ı geliştirmek için kullandıkları veri madenciliği tekniklerini geliştirdiği için büyük ölçüde başarı kazanmıştır. Dünyanın en zengin 14. insanı olan Brin’in Mart 2020 itibarıyla net serveti 48.5 milyar ABD Doları’dır

 

9. Larry Page – Bilgisayar Mühendisi

Bildirilen Servet: 48 milyar dolar
Kaynak: Alphabet Inc.
Mezun olunan okul: Michigan Üniversitesi ve Stanford Üniversitesi -Bilgisayar Mühendisliği

larry page

Amerikalı İnternet arama motoru Google’ın temel algoritmalarının geliştiricisi ve Sergey Brin ile birlikte Google şirketinin kurucusudur. Şu an Alphabet Inc. Şirketinin yönetim kurulu başkanı konumundadır. Sergey Brin’in yanı sıra Larry Page, 21 yıldır kurdukları Alphabet Inc.’in amiral gemisi şirketi Google’ı kurdu. İkili, onur derecelerini takip ederken Stanford Üniversitesi sınıflarında birbirleriyle tanıştı. Google’ın en ünlü arama sıralama algoritması PageRank’in mucididir. 

 

8. Charles Koch – Nükleer Enerji Mühendisi

Bildirilen Servet: 50,5 milyar dolar
Kaynak: Koch Industries
Mezun olunan okul: MIT – Nükleer mühendislik

koch

Charles Koch, David Koch’un ağabeyidir ve şu anda Koch endüstrisinin CEO’su olarak görev yapıyor. Forbes’a göre Koch’un en zengin 8. milyarder ve 37. en güçlü kişi olduğu söyleniyor. Zengin bir ailede doğmuş olmasına rağmen, ilk yıllarda birçok mücadele ile karşı karşıya kaldı. Kimya mühendisliği ve nükleer enerji mühendisliği lisanslarını yanı sıra makine mühendisliği yüksek lisans derecesine sahiptir.

 

7. Mukesh Ambani – Kimya Mühendisi

Bildirilen Servet: 52,5 milyar dolar
Kaynak: Reliance Industries Limited (RIL)
Mezun olunan okul: Kimya Teknolojisi Enstitüsü (UDCT), Hindistan – Kimya Mühendisliği

Ambani, Bombay Üniversitesinde kimya mühendisliği okudu ve daha sonra ABD’de Stanford Business School’da master yaptı. 1981’te babası tarafından kurulan aile şirketi Reliance’ta çalışmaya başladı ve babasının 2002’deki ölümünden sonra şirketin yönetim kurulu başkanlığını devraldı. 2007’den beri Forbes dergisinin Dünyanın en zenginleri listesinde yer almaktadır. 

 

6. Michael Bloomberg – Elektrik Mühendisi

Bildirilen Servet: 61,9 milyar dolar
Kaynak: Bloomberg LP
Mezun olunan okul: Johns Hopkins Üniversitesi – Elektrik Mühendisliği

bloomberg

Michael Bloomberg Amerikalı bir politikacı, iş adamı ve New York şehrinin 108. Belediye başkanlığını yapmış mühendistir. 1964 yılında Johns Hopkins Üniversitesi’nde mühendislik mezuniyetini ve Harvard Business School’da MBA eğitimini tamamladıktan sonra Wall Street kariyerine Solomon Brothers’da bir menkul kıymetler komisyoncusu olarak başladı.ardından kendi soyadını verdiği Bloomberg şirketini kurdu.Bloomberg L.P. şirketi Bloomberg Terminali ile tanınan bir finansal bilgi, yazılım ve medya firmasıdır. Michael Bloomberg, önündeki yirmi yılı başkan ve CEO olarak geçirdi. Forbes Dergisi’nin belirlediği 2019 yılı en zenginler listesinde, 55.5 milyar dolar büyüklüğündeki tahmini net serveti ile dünyanın 9. en zengin insanı oldu.

 

5. Carlos Slim Helu – İnşaat Mühendisi

Bildirilen Servet: 73 milyar dolar
Kaynak: Grupo Carso, 
Mezun olunan okul: Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi – İnşaat Mühendisliği

csh

Telekomünikasyon sektöründe Telmex ve América Móvil firmaları bulunan Carlos Slim Meksikalı bir iş adamı, yatırımcı mühendis ve hayırseverdir. 1952´de babası vefat etmiştir. Ailesine bırakmış olduğu miras sayesinde Carlos Slim Helú bu serveti farklı yatırımlarda kullanmış ve aile sermayesini daha da büyütmüştür. 1980´lerden sonra sürekli Grupo Carso Konglomeratını büyütmeye çalışmıştır. Satın aldığı şirketlerden birkaçı: Tütün şirketleri, Restoran- Eczane zinciri Sanborns, Sears ve Condumex´in bütün Amerikan şirket hisseleri. Bunun yanı sıra Meksika siyasetine büyük temas kurmuştur.

 

4. Mark Zuckerberg – Bilgisayar Mühendisi

Bildirilen Servet: 85,5 milyar dolar
Kaynak: Facebook Corporation
Mezun olunan okul: Harvard Üniversitesi (Fahri) Bilgisayar Bilimleri

Amerikan bilgisayar programcısı, girişimcisi ve sosyal paylaşım sitesi Facebook’un kurucusudur.

Bu denli büyük bir servete sahip yaşayan en genç milyarderdir. Facebook’a Harvard Üniversitesi yurtlarından Eduardo Saverin, Dustin Moskovitz ve diğer iki üniversite arkadaşıyla başladı.

Zuckerberg, ilkokul yıllarında derslerinde oldukça başarılıydı. Daha sonra matematik, astronomi, fizik ve klasik çalışmalarda ödüller kazandığı özel kolej olan Phillips Exeter Akademisi’ne geçti. Gençliğinde ayrıca Johns Hopkins Yetenekli Gençlik Merkezi yaz kampına katıldı. Lisede çeşitli bilim dallarında birçok ödül alan Zuckerberg, ABD’nin en saygın üniversitelerinden Harvard’a girdi orada ise bilgisayar bilimini okudu. Üniversitenin ilk yılında, okulun en yakışıklı ve en güzel öğrencilerinin seçildiği facemash.com sitesini kurdu. Sitede Harvard’daki tüm öğrencilerin fotoğrafları vardı. Ancak fotoğrafları bulmak için, üniversitenin veri tabanına girmesi gerekmişti. Veri tabanını hacklediği ortaya çıkan Zuckerberg, disipline verilince okulu bıraktı. Harvard’lı öğrencileri internet üzerinde buluşturmak için ikinci sitesi olan Facebook’u kurdu. Facebook, 18 ayda ABD’nin en büyük arkadaşlık sitelerinden biri haline gelince yatırımcıların da ilgisini çekti servetinin kaynağını oluşturdu. 2017 yılında, mühendislik dersinin ikinci yılında üniversiteden ayrıldıktan sonra Harvard’dan fahri diploma aldı.

3. Bill Gates – Bilgisayar Mühendisi

Bildirilen Servet: 106,5 milyar dolar
Kaynak: Microsoft Corporation, Cascade Investments, Berkshire Hathaway
Mezun Olunan Okul: Harvard College (Fahri)

Gates, Microsoft şirketinin kurucularındandır ve şu anda şirketin teknik danışmanlığını yapmaktadır. Hayır işlerine daha çok zaman ayırmak istediği için Microsoft’un başkanlığından Mart 2020’de istifa etmiştir. Harvard Üniversitesi’nde mezuniyetini tamamlamamasına rağmen, bilgisayar bilimleri alanındaki olağanüstü çalışmaları onu fahri bir derece kazanmasını sağlamıştır. Gates kurmuş olduğu  Bill & Melinda Gates Vakfı aracılığıyla şimdiye kadar çeşitli bilimsel araştırma programlarına ve hayır kurumlarına 35 milyar dolardan fazla bağışta bulundu. Microsoft’un kurucusu Bill Gates, teknoloji sektöründeki en etkili kişiliklerden biri olmaya devam ediyor. 

 

2. Bernard Arnault – Mühendis

Bildirilen Servet:  117 milyar dolar  
Kaynak: LVMH, Louis Vuitton  
Mezun olunan okul:  École Polytechnique – Mühendislik

ba

Bernard Arnault Fransız bir işadamı ve çok uluslu bir lüks eşya şirketi olan LVMH’nin başkanı ve CEO’sudur. Ecole Polytechnic’in mühendislik lisans derecesine sahiptir. Arnault, Louis Vuitton ve Cristian Dior gibi dünyaca ünlü lüks markaların kurucusudur. 

 

1. Jeff Bezos – Elektrik Mühendisi

Bildirilen Servet:  116.4 milyar dolar  
Kaynak: Amazon Inc 
Mezun olunan okul: Princeton Üniversitesi – Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimi) 

Bezos; Albuquerque, New Mexico’da doğdu ve Houston, Teksas’ta büyüdü. 1986 yılında Princeton Üniversitesi’nin Elektrik ve Bilgisayar Bilimi Mühendisliğin bölümünden mezun oldu.Girişimci ve e-ticaret öncüsü Jeff Bezos, hayalini sürdürmek için 1994 yılında finans kariyerinden ayrılmaya karar verdi. İnternet tabanlı şirketi Amazon’u yaratmadan önce Bezos, Wall Street’te birçok farklı şirketle çalıştı. Bir telekomünikasyon şirketi olan Fitel ile başladı, daha sonra ağ mimarilerini geliştirmek için Bankers Trust’a geçti. Son işi DE Shaw & Co’da teknik mühendis olarak çalışıyordu. 1994 yılında Amazon’u kurarak elde ettiği 100 milyar dolar gelir sonucu Forbes tarafından yaşayan en zengin insan seçildi. Amazon.com haricinde havacılık ve uzay araştırma şirketi Blue Origin’in de kurucusu ve sahibi olan Bezos, 2013 yılında The Washington Post gazetesini satın aldı.

Kaynakça

  • www.forbes.com
  • www.careers.workopolis.com
  • www.rankred.com

admin

Çeyrek Mühendis; geçmişten gelene, gelecekte değer kazandıran mühendislik platformu!

83% LikesVS
17% Dislikes

admin

Çeyrek Mühendis; geçmişten gelene, gelecekte değer kazandıran mühendislik platformu!

One thought on “Dünyadaki En Zengin 20 Mühendis

  • Aralık 8, 2021 tarihinde, saat 11:17 am
    Permalink

    Garip hepsi erkek cinsiyetinde ..

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.