Atmaca:Milli Gemisavar Füzesi

Bir donanmanın en önemli saldırı silahı gemisavar füzeleridir. TSK’nın deniz savunmasında  bu füze ihtiyacını karşılamak üzere 2009 yılında yapılan sözleşme ile Roketsan ana yükleniciliği Aselsan ve Armerkom iş birliğiyle “Atmaca Gemisavar Füze Sistemi” geliştirilmiştir. Ortak yürütülen bu projede ASELSAN RF arayıcı başlığı Armerkom ise atış kontrol sistemi ile operatör konsollarının geliştirilmesinde görev yapmaktadır. Atmaca, su üstü harbinde Deniz Kuvvetlerinin harekât ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla geliştirilen; hücumbot, fırkateyn ve korvetlerde kullanılabilen, yüksek hassasiyetli satıhtan satha bir güdümlü mermidir. Her türlü hava şartında kullanılabilen modern bir güdümlü mermi olan Atmaca, karşı tedbirlere dayanıklılığı; hedef güncelleme, yeniden saldırı ve görev iptal yetenekleri ve ileri görev planlama sistemi (3D routing) sayesinde, sabit ve hareketli hedeflere karşı etkili olabilmektedir.

Türkiye’nin yerli ve milli ilk deniz füzesi olma özeliği taşıyan Atmaca, yakın zamanda envanterdeki Harpoon Füze sisteminin yerini alacak. Savunma Sanayi Başkanlığı ve Roketsan arasında 2 Kasım 2018 de yapılan anlaşmaya göre seri üretimine başlanan Atmacanın geçtiğimiz ay atış testleri başarıyla tamamlandı.Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunun 140+ km menzile sahip Harpoon füzelerinden 200 km ve üzeri menziliyle daha gelişmiş atış sistemlerine sahip olan Atmaca, geçtiğimiz ay gerçekleştirdiği testler ile de 220 km mesafedeki hedefi tam isabetle vurmayı başarmıştır.Ayrıca Kasım 2019 tarihinde MİLGEM projesinin 4. Gemisi olan F-514 TCG Kınalıada korvetinden atış testi yapılmasıyla ilk defa Türkiye Cumhuriyeti Devleti milli gemilerinden milli bir füze sistemi test etmiştir.

atmaca 1

Atmaca Füzesinin Teknik ve Sistem Özellikleri

Teknik Özellikleri

  • Uzunluk: 4.8-5.2m 
  • Ağırlık: Yaklaşık 800kg 
  • Menzil: Yaklaşık 220 km 
  • Güdüm: Ataletsel Navigasyon Sistemi + Küresel Konumlama Sistemi + Barometrik Altimetre + Radar Altimetre 
  • Harp Başlığı Tipi: Yüksek Patlayıcılı Penetrasyon Etkili 
  • Harp Başlığı Ağırlığı: 250kg 
  • Arayıcı Başlık: Aktif RF

Sistem Özellikleri

  •  Otonom 
  •  Düşük Radar İzi 
  • Yüksek Hassasiyet 
  • Tüm Hava Şartlarında Görev Yapabilir 
  • Karşı Tedbirlere Dayanıklı 
  • Veri Bağı ile Hedef Güncelleme, Yeniden Saldırı, Görev İptal Yeteneği 
  • Üç Boyutlu Görev Planlama 
  • Su Üstü ve Su Altı Platformlarından Kara ve Su Üstü Hedeflerine Karşı Angajman 
  • Su Üstü Platformlardan Su Üstü Hedeflere Karşı Angajman
  • Hedef Seçimi 
  • Uzun Menzil 

Atmaca  Gemisavar Füzesi, düşük radar kesit alanına sahip olması ve “Super Sea Skimming” yani su sathına yakın uçuş yapabilmesi sebebiyle, hedef platform tarafından ancak 18-20 kilometre mesafeden tespit edilebiliyor. Atmaca’nın hızını 0.85 Mach olarak alırsak, bu durum, hedef geminin mürettebatına çok kısıtlı bir reaksiyon ve operasyon süresi tanıyor. Bu sebepten dolayı, Atmaca tarafından hedef alınan platformun, Atmaca’yı kolay kolay bertaraf edemeyeceği düşünülüyor. 

Türk Deniz Kuvvetleri’nin ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilen Atmaca Gemisavar Füzesi, sahip olduğu “Gelişmiş 3B Görev Planlama” özelliği sayesinde operasyondan sorumlu mürettebata büyük kolaylık sağlıyor. Bu özellik sayesinde Atmaca operatörü, füzenin hedefine giderken izleyeceği rotayı önceden planlayabiliyor ve eklentiler yapabiliyor. Aynı zamanda Meteksan Savunma tarafından geliştirilen KEMENT Taktik Veri Bağı’na sahip olan Atmaca, fırlatılıştan sonra dahi rota bilgisi güncelleme yapabilmektedir.  

Örneğin Hedef platformun Ege denizinde yer alan bir adanın arkasında bulunduğunu düşünürsek; fırlatılışından itibaren Super Sea Skimming özelliğiyle seyir alan Atmaca, hedef platformun önünde yer alan adanın etrafından dolaşabilmekte veya ani bir şekilde yükselme-alçalma yaparak hedefi imha edebilmektedir.

Yukarıda belirtilen teknik özellikleriyle beraber projenin yerli ve milli üretim olması, daha da ekonomik olmasını sağlamaktadır. Yakın bir zamanda yerini alacağı Harpoon Füzelerinin maliyeti 1 milyon dolar iken Atmaca’nın maliyeti 500 bin dolardır. Ayrıca zamanla, Fransız üretimi olan motorlarının yerine yerli motora geçilmesi  ve üretim adedinin de artmasıyla  fiyatının daha da düşmesi planlanıyor. 

Mevcut durum 

Savunma Sanayii Başkanlığı ile Roketsan arasında, 2018 yılında imzalanan sözleşmeyle seri üretim çalışmaları başlayan Atmaca güdümlü mermisinin, Deniz Kuvvetleri envanterindeki platformlara entegrasyon çalışmaları tamamlandı. İlk olarak MİLGEM korvetlerine entegre edilen Atmaca Silah Sistemi ile yapılacak atışlı test, 4 Temmuz 2020 tarihinde  KINALIADA Korveti ile başarılı bir şekilde icra edildi. 

Atmaca Gemisavar Füzelerinin envantere dahil olmasıyla  deniz savunmasındaki tam bağımsızlık ve milli üretim hedefimizi gerçekleştirmedeki en büyük adımlardan biri atılmıştır. ABD’nin üretim bilgisi ve teknolojisine ihtiyaç duyduğumuz Harpoon Füze Sistemlerinin daha gelişmiş muadili olarak yer alacak olan olacak Atmaca Gemisavar füzeleri, “Savunma denizde başlar” ilkesini benimseyerek tam bağımsız mavi vatan hedefine yapılan büyük bir atılımdır. 

Kaynakça

  • www.roketsan.com
  • www.ssb.gov.tr
  • www.mavivatan.com

 

 

admin

Çeyrek Mühendis; geçmişten gelene, gelecekte değer kazandıran mühendislik platformu!

50% LikesVS
50% Dislikes

admin

Çeyrek Mühendis; geçmişten gelene, gelecekte değer kazandıran mühendislik platformu!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.