Artırılmış Gerçeklik – AR (Agumented Reality)

 

En kısa tanımıyla Artırılmış Gerçeklik (AR), sanal ortamdaki materyallerin içinde yaşadığımız gerçek dünyaya adapte edilmesidir.

“ AR Nedir ? “ sorusuna daha detaylı bir cevap verecek olursak, cihazların cisim tanıma özelliği kullanılarak ses, fotoğraf, video, grafik veya GPS gibi sanal nesnelerin 3 boyutlu gerçek görüntülerini canlandıran, bu canlandırmaları duyusal veriler sayesinde gerçek dünya ortamı ile birleştirebilen ileri seviye bir teknolojidir. Aslında bu sistem bize, elimizde ki bilgisayar veya mobil cihazın ekranı sayesinde gerekli olan uygulamalar kullanılarak gerçek hayatta orada olmayan, sanal ortamda ki bir nesne veya olayın gerçekleşiyor gibi görünmesini vadediyor. Akıllı cihazlar(telefon, tablet, gözlük vb.) aracılığı ile o nesneye veya materyale bakıldığında daha önce entegre edilmiş olan uygulamalar sayesinde dijital ya da elektronik içerikler gerçek dünyada görülür. Bu teknolojiden faydalanabilmeniz için ortamda internet ve elinizde bu gerçekliği tanımlayabilecek son teknoloji cihazların bulunması, Artırılmış Gerçeklik üzerine tanımlanmış olan uygulamalardan birinin cihazınızda yüklü olması gerekir. Bu koşullar tamamlandıktan sonra; Artırılmış Gerçeklik için tasarlanmış sanal nesneler cihazınızda ki uygulama ile tanımlandığında gerçek bir görüntüyle karşılaşırsınız.

Artırılmış Gerçeklik teknolojisinin de temelinde birçok teknolojide olduğu gibi askeri teknolojinin geldiği görülüyor. Bu teknolojinin ortaya çıkışı HUD (Head Up Display) teknolojisidir. Bu teknoloji savaş uçağı pilotlarının kokpitte karşılarındaki HUD ekranlarda ve askerlerin kullandığı kasklara entegre edilmiş olan gözlükler ile kullanılmaya başlandı. Bu gözlük ya da ekranlar sayesinde bazı bilgilendirici veriler (hız, ısıı, yükseklik, koordinatlar vb.) aktarılıyordu. HUD teknolojisi günümüzde ticari uçaklarda, otomotiv sektöründe ve başka alanlarda kullanılmaya devam etmektedir. Artırılmış Gerçeklik uygulamaları aslında canlandırılmış QR kodları olarak da tanımlanabilir. Adobe-Flash ortamına taşınan AR teknolojisiyle geniş içerikli uygulamalar yapılmaya başlandı ve günümüzde web uygulamaları da bu teknolojiyi desteklemeye başladı. Uygulamaların gelişmesiyle yazılımlar kişisel uygulama yazılımlarına dönüştü. Artırılmış Gerçeklik sayesinde reklam materyallerine videolar, 3 boyutlu nesneler, animasyonlar gibi içerikler ekleyebilir aynı zamanda birden fazla özellikle zenginleştirilmiş, etkileyici ve ilgi çekici içerikler elde edebilirsiniz. Bir dönemin popüler oyunu haline gelen Pokemon GO oyununda da Artırılmış Gerçeklik teknolojisi kullanılmıştır.

Son olarak Artırılmış Gerçeklik uygulamalarının yaygın olduğu alanlara bakacak olursak:

  • Reklam ve Pazarlama
  • Oyun ve Eğlence
  • Eğitim
  • Tarih
  • Mimarlık ve İnşaat
  • Turizm
  • Sanat ve Müzeler vb.

Artırılmış Gerçeklik Uygulamalarından bahsettiğim yazıma ulaşmak için tıklayın.

admin

Çeyrek Mühendis; geçmişten gelene, gelecekte değer kazandıran mühendislik platformu!

50% LikesVS
50% Dislikes

admin

Çeyrek Mühendis; geçmişten gelene, gelecekte değer kazandıran mühendislik platformu!

One thought on “Artırılmış Gerçeklik – AR (Agumented Reality)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.