Araç Sinyal Sistemleri

Araç hareket halindeyken birçok sistem kullanılır. Bunlardan birisi ise arkamızda veya önümüzde bulunan sürücüyü gitmek istediğimiz yön hakkında bilgilendirmemizi sağlayan sinyal sistemidir. Bu yazıda sinyallerin çalışmasını ve kullanılan malzemeyi inceleyeceğiz.

Sinyal Sisteminin Tarihçesi

Bu sistem aslında 1907 yılından itibaren biliniyordu. Fakat sinyal sistemi 1938 yılında patentlendi ve böylece çoğu şirket bu özelliği sunmaya başladı. Lambalı sinyallerden önce, sinyallerin gelişimini etkili kılan sistemlerden biri de “Trafficator” olarak bilinen bir parça. Bu sistemde araç ne tarafa doğru gidecekse bu parça oraya doğru kapıdan çıkıyordu. Fakat bazı problemler ortaya çıkmaya başlayınca bu sistem yerini lambalı sinyallere bıraktı. 2013 yılıyla birlikte çoğu ülke karayollarında sürülen tüm araçlarda sinyallerin olmasını zorunlu kılmıştır. 

Bu Sistem Nasıl Çalışır?

Kontak anahtarı çıkışından akım alarak çalışırlar. En son kullanılmaya başlanılan elektronik sinyal sistemlerinde bir transistor devresi kullanılıyor. Bu devre ise belli bir hızda bir dizi elektrik sinyali üretir. Bu sinyaller minyatür bir röleyi açıp kapatmakta kullanılır. Sinyal lambasının elektrik devresini rölenin kurduğu bağlantılar kumanda eder. Böylece lambalar multivibratörden gelen sinyallere göre yanıp sönerler. Gösterge panelindekilerin yanması için ise devreye daha küçük ikinci bir röle yerleştirilmiş.

Örnek Sinyal Şeması
Çoğu Yeni Model Araçta Görebileceğimiz Bir Detay: Akıllı Sinyal Sistemleri

Bu sistem gelmeden önce sinyal sistemleri elektromekanik anahtarlar ve röleler tarafından çalıştırılıyorlardı. Fakat şimdi, sürüş durumuna bağlı olarak çalışmalarını ayarlayan mikroişlemci kontrollü dönüş sinyalleri kullanılıyor. Sürüş durumuna örnek olarak, şerit değişimi, aracın keskin dönüş yapması, ya da park etmeye hazırlanması örnek verilebilir. Sinyal kolunu sağa ya da sola çok az indirdiğiniz zaman sinyal yaklaşık 3 kez yanar ve ardından kendi kendine söner.

 

Akıllı Sinyallerin  Çalışma Prensibi

Sinyalleri Çalıştırdığımızda Gelen Sesin Kaynağı Ne?

Bu sesin gelmesinin nedeni sistemde ekli olarak bulunan flaşörlerdir. Sinyal sisteminin dikkat çekmesi için yani öndeki ve arkadaki sürücüye uyarıcı bir etki vermesi için sinyalin yanıp sönmesi gerekir. Devrelere bu yanıp sönme özelliğini kazandıran ise bu parçadır.

En Çok Bilinen Flaşör Tiplerinden Biri: Termal Tip Flaşör
Termal Tip Flaşör

Silindirik küçük bir cihazdır. Aracın sigorta panelinde bulunur. Üç ana bölümde incelenebilir. Bunlar:

  • Tele elektriği veren bir elektrik bağlantısı,
  • Elektriğin bağlandığı hafifçe bükülmüş yay çeliği parçası,
  • Küçük bir yay çeliği parçasının üstüne sarılmış bir direnç olarak gösterilebilir.
Termal Tip Flaşörler Nasıl Çalışır?

Sinyal kolunu hareket ettirdiğimizde, termal flaşör sinyal lambalarına bağlanır. Bu sayede elektrik devresi tamamlanır ve lambalara doğru akar. Aslında ilk olarak yay çeliği temas yüzeyine değmez, burada gücü tek çeken şey dirençtir. Akım burada dirençli telden geçer ve bu geçiş sırasında da yay çeliğinin küçük bir parçasını ısıtır. Ardından lambalara doğru yoluna devam eder. Fakat burada akım çok küçüktür, lambalar çok güçlü yanmaz.

Nasıl Çalışır?

Bir saniyeden kısa bir süre sonra, küçük yay çeliği parçası yeterince ısınır, büyük olan yay  ve genişleyip, düzleşir. Bu şekilde daha büyük eğimli bir yay çeliğine dönüşür. Bu da eğimli yay çeliğini bağlantıya zorlar ve bu şekilde akım sinyal lambalarına akmaya başlar. Dirençten hemen hemen hiç akım geçmezse eğer yay çeliği çabucak soğur, temas noktasından çekilir. Bu olay bir döngü gibi saniyede bir-iki kez gerçekleşir.

Termal Tip Flaşörün Çalışma Prensibi

Kaynakça:
  • www.nuveforum.net

  • patents.google.com

  • www.megep.meb.gov.tr

  • auto.howstuffworks.com

  • what-when-how.com

  • www.circuitstoday.com

  • cecas.clemson.edu

  • in.ncu.edu.tw

admin

Çeyrek Mühendis; geçmişten gelene, gelecekte değer kazandıran mühendislik platformu!

100% LikesVS
0% Dislikes

admin

Çeyrek Mühendis; geçmişten gelene, gelecekte değer kazandıran mühendislik platformu!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.