Araç Muayenesinden Kalmaya Neden Olan Ağır Kusurlar Nelerdir?

Araç muayenesi binek araçlar için 2 yılda 1 kez, ticari araçlar için ise her yıl yapılması gereken bir zorunluluktur. TÜVTÜRK kuruluşunun şubeleri tarafından motorlu ve motorsuz araçların, teknik yeterlilikleri muayene edilmektedir. Muayene sonrası araçlar; Kusursuz, Hafif Kusurlu, Ağır Kusurlu ve Emniyetsiz Araç gibi sınıflara ayrılırlar.

TÜVTÜRK Araç Muayenesinde Yanınızda Bulundurmanız Gerekenler

Araç muayeneleri TÜVTÜRK şubelerinde yapılmaktadır. İnternet üzerinden randevu alarak aracınızı belirlediğiniz tarihte muayeneye götürebilirsiniz. Aracınızı muayene ettirmeden önce hazırlamanız gereken bazı zorunlu belgeler vardır. Bu belgeler şunlardır; Ruhsat, Trafik sigortası, Araç vergi borcunun olmaması ve Egzoz gazı ölçümü. Bunun dışında muayene sırasında ve sonrasında aracınızda bulunması gereken bazı ürünler bulunmaktadır. Bunlar şu şekildedir; ilk yardım çantası, reflektör, yangın söndürme tüpü ve stepne. Her ne kadar bu ürünler muayene esnasında hafif kusur sayılsa da, bu ürünlerin aracımızda bulunması hayati önem taşımaktadır.

Kaydı alınan araçlar muayeneye alınır ve muayene sonunda kusursuz, hafif kusurlu, ağır kusurlu ve emniyetsiz araç gibi sınıflara ayrılırlar. Kusursuz ve hafif kusurlu araçlar muayeneden geçmiş sayılır. Ağır kusurlu ve emniyetsiz araç gibi rapor alan araçlar 1 ay içinde tekrar TÜVTÜRK istasyonlarına tekrar gelmelidirler. Bu süre içinde teknisyenlerin rapor ile açıkladığı eksik noktaları düzeltip 1 ay içinde tekrar geldikleri takdirde, sürücüler 1 defaya mahsus yeni bir muayene ücreti ödemek zorunda değildir.

Araç Muayenesinden Geçmenize Engel Olacak Ağır Kusurlar Nelerdir?

Eğer araçlar bu ağır kusurlardan herhangi birine sahip ise o araç ağır kusurlu olarak sayılmaktadır ve muayeneden geçemez. Genellikle bu kusurlar eski model araçlarda ortaya çıkabilmektedir. Birden fazla noktada bu kusurlar geçerlidir. Fakat aşağıda muayene öncesi sürücülerin kendilerinin de değerlendireceği ağır kusurlar sıralanmıştır. Aşağıda belirtilen uygulamaları aracınızda uyguladığınızda herhangi bir ağır kusurunun olup olmamasını bulabilirsiniz. Burada yazanlar yalnızca ağır kusur kapsamına girmektedir ve sürücüler tarafından kontrolü yapılabilecek olanlara aşağıda yer verilmiştir.

1- Araç Aydınlatma Sistemleri
  • Farların, stop lambalarının, sinyal lambalarının, sis lambalarının ve park lambalarının kesinlikle çalışır durumda olması gerekir.
  • Bu aydınlatma sistemlerinde oluşan herhangi bir kesinti, renklerinde solma ve farklı bir renk kullanımı ağır kusur sayılmaktadır.
2- Lastik Boşluk ve Aşınma Kontrolü
  • Araç lastiğini elimiz ile sağa ve sola çevirmeye çalıştığımızda herhangi bir boşluk olmaması gerekir. Tekerleğin bizim kuvvet vermemiz ile sağa sola oynamadan sabit kalması gerekir. Bu oynama aks bilyelerinde bozukluk olduğu anlamına gelir ve ağır kusur sayılmaktadır.
  • Lastik diş derinliklerinin 3 mm altında olması durumunda araç muayeneden geçemez.
3- Silecek ve Dikiz Aynaları Kontrolü
  • Ön ve arka sileceklerin çalışmaması ve su püskürtmemesi gibi durumlar ağır kusur sayılmaktadır. Dikiz aynalarının kırık olmaması ve içeriden kontrol edilebilir durumda olmaları gerekmektedir.
4- Emniyet Kemeri Kontrolü
  • Emniyet kemerlerinin çalışmaması ağır kusur sayılmaktadır. Muayeneye gitmeden önce ön ve arka koltuktaki kemerleri kontrol edebiliriz. Aktif gergilerinin çalıştığından ve sonuna kadar çektikten sonra kendiliğinden geri toplamasından emin olmalıyız. Tokaların kemerleri sağlam bir şekilde tutması gerekir. Buradaki herhangi bir gevşeklik ya da herhangi bir koltuktaki emniyet kemerinin problemli olması durumu ağır kusur sayılır.
5- Korna Kontrolü
  • Eğer araçta korna sistemi çalışmıyor ya da korna sesi çok az çıkıyor ise bu ağır kusur sayılır ve araç yine muayeneden geçemez.
6- Plaka ve Koltuk Kontrolü 
  • Plakalarda vida deliği olmaması gerekmektedir, plakayı okumaya engel olacak her durum ağır kusur sayılmaktadır.
  • Muayene öncesinde araçta bulunan tüm koltukların sabit olduğundan emin olmak gerekmektedir. Herhangi bir koltuk mekanizmasındaki boşluk ve gevşekliği ağır kusur olarak sayılmaktadır.
7- Fren ve Göz Kontrolü
  • Frenlerin tutmaması.
  • Araçta yağ ya da yakıt kaçağının bulunması.
  • El freninin tutmaması.
  • Direksiyon simidinin emniyetli olmaması.
  • Hava yastıklarının çalışmaması.
Kaynakça
  • www.tuvturk.com

Doğan Baran ÇİFTÇİ

Merhaba ben Doğan Baran ÇİFTÇİ, 24 yaşındayım Bursa'da yaşıyorum. Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Otomotiv Mühendisliği bölümü mezunuyum. Otomotiv sektörüne olan ilgim ve yetkinliklerim ile kendimi üretim ve tasarım alanlarında geliştirmekteyim.

75% LikesVS
25% Dislikes

Doğan Baran ÇİFTÇİ

Merhaba ben Doğan Baran ÇİFTÇİ, 24 yaşındayım Bursa'da yaşıyorum. Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Otomotiv Mühendisliği bölümü mezunuyum. Otomotiv sektörüne olan ilgim ve yetkinliklerim ile kendimi üretim ve tasarım alanlarında geliştirmekteyim.

2 thoughts on “Araç Muayenesinden Kalmaya Neden Olan Ağır Kusurlar Nelerdir?

  • Ekim 30, 2022 tarihinde, saat 9:36 pm
    Permalink

    Aracınız LPG li ise LPG boruları üzerinde spiral koruma varsa araç ağır kusurlu deniyor ve geçmiyor ve bu uyarı hiçbir yerde vatandaş uyarılmıyor zaman ve para kaybı yaşıyor bizzat başıma geldi aracım daha önce 3 kere TÜVTÜRK den geçmesine rağmen bu sefer bu uygulamaya maruz kaldım

    Yanıtla
    • Kasım 5, 2022 tarihinde, saat 5:18 pm
      Permalink

      Metin Bey, öncelikle yorumunuz için teşekkür ederiz.

      Evet bahsettiğiniz gibi önceki yönetmelikte LPG boruları üzerinde spiral koruma olması bir zorunluluktu(darbelere karşı) daha sonra yönetmelik güncellemesi ile spiral korumalarının olmaması gerektiği açıklandı gaz kaçağının fark edilememesi nedeni ile. TÜVTÜRK’ün yönetmelik değişikliğini sürücülere bilgilendirmesi noktasında bir eksiklik bu maalesef. Umarız bu muayeneler gelecekte verildiği parayı hak edecek bir kalitede olur, yorumunuz birçok okuyucuya yararlı olacaktır, uyardığınız için teşekkürler.

      Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.